Benchmark toont aan: JavaScript op de iPhone is traag

Volgens benchmarks van de website Furbo.org is JavaScript op de iPhone zo'n 80 tot 90 keer trager dan op de desktop en in sommige gevallen zelfs 200 keer trager. Dat is een probleem omdat de iPhone afhankelijk is van Ajax (Web 2.0) en dus van JavaScript.

Slow down“Nou en?”, zou je kunnen zeggen. Maar omdat Apple bij de iPhone heeft gekozen voor Web 2.0-applicaties die afhankelijk zijn van Ajax en dus ook van JavaScript, is er wel degelijk reden tot zorg. De website Furbo.org heeft benchmarks van de iPhone uitgevoerd en komt tot de conclusie dat JavaScript op de iPhone aanmerkelijk trager is dan op een desktopsysteem.


Furbo.org wordt gemaakt door Craig Hockenberry, eigenaar van een bedrijf dat op bestelling icoontjes maakt en iemand met dertig jaar ict-ervaring. Volgens Furbo heeft de iPhone veel moeite om JavaScript uit te voeren, zelfs in de native applicaties die Apple zelf op de iPhone heeft meegeleverd. Furbo voerde een benchmarktest uit waarbij de iPhone werd afgezet tegen een 1,83 HGz Intel Core Duo Mac. De iPhone is vergeleken daarmee 80 tot 90 keer trager, terwijl de processor zelf maar 3 keer trager is. Houd je er ook nog rekening mee dat er geen dualcore-processor in de iPhone zit, dan zou de verwerkingssnelheid misschien 10 keer trager kunnen zijn, maar niet de waarden die Furbo heeft gemeten.

Een simpele tekentoepassing die je als eindgebruiker op de iPhone en op je desktopcomputer kunt uitvoeren, maakt het verschil duidelijk voor de leek. In uitzonderingsgevallen is de iPhone bij functieaanroepen zelfs ruim 200 keer trager dan de desktop. De beheerder van de website roept Apple daarom op om een echte SDK (systeemontwikkelkit) uit te brengen. Misschien ten overvloede, maar JavaScript is niet hetzelfde als Java, waarover Steve Jobs eerder zei dat het achterhaald is.

Toch vertelt zo’n benchmark maar de helft van het verhaal. Als mensen massaal hun iPhone aan de kant gooien omdat spelletjes en andere applicaties in de browser te traag reageren – dan zou er pas echt reden tot zorg zijn! Maar uit de praktijk hebben we daarover nog eigenlijk geen klachten gehoord.

Informatie

Laatst bijgewerkt
18 augustus 2007 om 12:37
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.