iTunes 11 en iOS-apparaten: alles wat je moet weten

In iTunes 11 zijn diverse veranderingen doorgevoerd. Het gebruik van je iPhone en andere iOS-apparaten is even wennen. Alles wat je moet weten, lees je hier!

itunes-icoon-nieuw-2012Sinds gisteravond is iTunes 11 beschikbaar. Het eerste wat veel mensen zal zijn opgevallen is het nieuwe logo, dat iets dieper blauw is geworden. Ook werd meteen opgemerkt dat de iTunes DJ-functie is verdwenen; in plaats daarvan moet je de nieuwe MiniPlayer gebruiken. Maar iTunes is natuurlijk ook een centrale plaats om je iOS-apparaten te beheren. Wat is er op dat punt veranderd?


Het synchroniseren en configureren van je iPhone, iPod touch en iPad kan via iCloud, maar ook via iTunes op de desktop. iTunes 11 belooft een eenvoudiger interface, maar bij het opstarten is een logische eerste reactie: “Help! Waar is mijn iPhone gebleven?”

itunes-nieuw-2012

De bekende linker zijbalk in iTunes is verdwenen. iTunes 11 heeft een verborgen zijbalk, die je tevoorschijn kunt halen door Command-Optie-S te drukken (of via het menu: beweeg je muispijl naar de bovenrand van het iTunes-venster zodat het menu verschijnt en kies Weergave > Toon zijbalk). Je ziet dan weer het vertrouwde uiterlijk.

itunes met zijbalk

Wat er op het grote hoofdscherm van iTunes te zien is, is afhankelijk van de gekozen opties. Hierboven zie je bijvoorbeeld een icoontjesoverzicht van apps.

Kies je één van je aangesloten iOS-apparaten, dan verschijnt er in het hoofdscherm een overzicht van je iPhone, iPod of iPad. Je ziet ook alle bekende opties om aan te geven welke media je wilt synchroniseren. Ze zijn alleen op een wat andere manier gerangschikt:

itunes-2012-ios-apparaat

Synchroniseer je je iOS-apparaten draadloos, dan zullen ze in het iTunes-overzicht verschijnen, ook als ze niet met een kabel zijn aangesloten. Je kunt het geheugengebruik zien, maar niet het batterijniveau, wat bij fysiek aangesloten apparaten wel het geval is.

De belangrijkste verschillen bij het gebruik van iOS-apparaten in iTunes 11:

  • Je hebt meer mogelijkheden om een back-up te maken. Dit kan als voorheen automatisch via iCloud of via de computer. Maar je kunt het nu ook handmatig doen met de knop ‘Maak reservekopie’ en ‘Zet reservekopie terug’. Dit is een extra zekerheid voor mensen die alleen via iCloud back-ups maken. Je hebt door deze handmatige back-up te maken ook nog een lokale back-up staan. Handig als je op vakantie bent en geen snel draadloos netwerk tot je beschikking hebt, maar toch zeker wilt weten dat je data veilig is. Voor het terugzetten van een back-up hoef je niet meer te Optie-klikken.
  • Betere zoekmogelijkheden voor apps. Op het scherm waarop de apps worden getoond kun je nu via een speciaal zoekvak snel de gewenste app vinden. In iTunes 10 werkte de zoekfunctie verwarrend, in iTunes 11 werkt het zoals je het verwacht.
  • Bij elke app is nu een knop Installeer en Verwijder aanwezig. Dat is handig, want het maakt het makkelijker om je appcollectie op de desktop te beheren. Voorheen moest je vakjes bij elke app aanvinken. De statusknop met klikmogelijkheid is veel duidelijker.

apps syncen itunes 2012

  • De balk onderin het scherm die het geheugengebruik van je iOS-apparaat aangeeft is duidelijker geworden. Elk kleurtje heeft een eigen label, dat zichtbaar wordt als je er met de muispijl overheen gaat, zoals hieronder.

boeken itunes 2012

  • Ga je naar de nieuwe weergave zonder zijbalk, dan kun je snel toegang krijgen tot je iOS-apparaten via een knop rechtsboven in het scherm. Je ziet daar in één oogopslag wat de batterijstatus is.

iphones itunes 2012

  • Er is ook een nieuwe knop ‘Op deze iPhone’ aanwezig. Daarmee kun je zien wat er in het geheugen van de iPhone is opgeslagen. Handig voor mensen die weinig multimediabestanden lokaal opslaan en het beheren handmatig willen doen. Met de knop ‘Voeg toe’ kun je nieuwe muzieknummers en films toevoegen. Je kunt ze ook slepen naar de bibliotheek op je apparaat. Als je iTunes Match gebruik kun je niet handmatig muziek toevoegen.

op deze iphone

Het is even wennen om de vertrouwde functies voor je iPhone en andere iOS-apparaten terug te vinden in iTunes 11, maar als je jezelf een nieuwe routine hebt aangeleerd, moet het gaan lukken. Succes!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes
73 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.