iPhone XR Liquid Retina

iPhone XR: wat betekent de naam nou eigenlijk?

Phil Schiller geeft opheldering

Sinds de iPhone XR werd aangekondigd is er al onduidelijkheid over de naam. Waar staat de R voor? Apple-topman Phil Schiller geeft in een interview wat meer opheldering.

De iPhone XR roept twee belangrijke vragen op: wat betekent de naam? En waarom heeft Apple gekozen voor een lagere schermresolutie, waardoor je er geen 1080p op kunt kijken. Phil Schiller heeft het antwoord. Ten eerste wat de naam betreft. Volgens Schiller kiest Apple geen afkortingen die een bepaalde betekenis hebben. De laatste keer dat zoiets wel gebeurde was bij de iPhone 3GS, toen Apple in het openbaar toegaf dat de S stond voor Speed. 3G verwees uiteraard naar het feit dat het toestel net als zijn voorganger geschikt was voor 3G-netwerken. Sinds de iPhone 4s is Apple afgestapt van letters met een betekenis. Voor veel mensen was de iPhone 4s de eerste Siri-telefoon, maar Apple heeft dat nooit officieel bevestigd. Latere modellen met een S hadden niet altijd nieuwe functies die verband hadden met de letter S.

iPhone XR: naam afgeleid van sportauto’s?

Schiller vertelde in een interview met Engadget dat de letters XR en XS voor hem persoonlijk wel een betekenis hebben, namelijk uit de auto-industrie:

Ik ben gek op auto’s en dingen die snel gaan en R en S zijn allebei letters die vaak worden gebruikt voor speciale sportauto’s.

We hebben even zitten spitten en inderdaad, de letters R en S komen bijvoorbeeld voor bij de Porsche 911 GT3 RS, McLaren 650S, Koenigsegg Agera R en de 9ff GT9-R Porsche. Maar goed, de letters G, T en E zie je ook regelmatig in lijstjes van de snelste supercars. Schiller’s redenering zal vast hebben meegespeeld bij de keuze van de naam, maar het bedrijf wil zich er niet op laten vastpinnen als officiële betekenis.

Phil Schiller over de iPhone XR naam
Phil Schiller (links) met zijn collega Craig Federighi (midden) tijdens een interview.

Ook legde Schiller uit dat de XR niet gericht is op een bepaalde gebruikersgroep, maar is bedoeld om de iPhone X-ervaring voor een bredere groep gebruikers binnen handbereik te brengen.

We denken dat de iPhone X-technologie en -ervaring iets heel geweldigs is en willen het naar zoveel mogelijk mensen brengen. We willen dit doen op een manier waardoor het de beste telefoon is.

Dat laatste is niet helemaal waar, want er zijn twee toestellen die nog net iets beter maar tegelijk ook een stuk duurder zijn: de iPhone XS en de iPhone XS Max. Twijfel je nog? Lees dan even onze vergelijking iPhone XR vs iPhone XS met alle verschillen.

iPhone XR: waarom geen 1080p?

Een andere vraag die veel mensen bezighoudt heeft te maken met het scherm. Waarom heeft Apple gekozen voor 720p weergave en geen 1080p? Het scherm is groter dan dat van de iPhone 8, maar de pixeldichtheid is hetzelfde, namelijk 326 ppi. Veel Android-toestellen hebben wel een resolutie van 1920 x 1080p, zelfs de instapmodellen. Zoals te verwachten wuifde Schiller de meeste bezwaren weg. Hij vindt dat de iPhone XR een scherm heeft met meer dan 300 pixels per inch, meer dan het menselijk oog onder een normale kijkhoek kan onderscheiden.

iPhone XR geen 1080p

Ook vindt Schiller dat specs op papier geen recht doen aan de realiteit. “Ik denk dat de enige manier om een scherm te beoordelen, is door er naar te kijken”. Apple noemt het retinaschermen, omdat je oog de individuele pixels niet meer kan zien. Dat lukt alleen als je je gezicht heel dicht tegen het glas drukt. “Als je de pixels niet meer kan zien, hebben de getallen vanaf dat punt geen betekenis meer”, vindt Schiller. “Het wordt iets willekeurigs”.

De iPhone XR is in pre-order vooruit te bestellen bij Apple en alle grote providers. Vanaf aanstaande vrijdag 26 oktober begint de officiële iPhone XR-verkoop en de eerste officiële reviews van de internationale media worden aanstaande dinsdag of woensdag verwacht. Uiteraard lees je ook bij iCulture weer onze zeer uitgebreide review.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 oktober 2018, 17:10
Bron Bron Engadget
Categorie iDevices
Onderwerp iPhone XR
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.