iPhone meestgezocht in Groningen en Eindhoven

Uit de grafieken van Google Trends kun je interessante informatie afleiden: zo blijken inwoners van de Flevopolder, Eindhoven en Groningen het fanatiekst in Google te zoeken naar informatie over de iPhone.

Google maakt interessante trendgrafieken, waarmee je kunt zien hoe populair zoekwoorden in bepaalde regio’s zijn. Geïnspireerd door dit forumbericht leek het me aardig om eens te kijken hoe populair de mobiele telefoonmerken iPhone, HTC, Nokia, LG en Samsung in Nederland zijn. In de grafiek zie je het aantal zoekopdrachten in de loop van de tijd en de hoeveelheid nieuws die er over dat onderwerp is gepubliceerd. Ook kun je zien hoe belangrijke gebeurtenissen invloed hebben op de belangstelling van de Google-zoekers. Zo blijkt de prijsdaling van de iPhone nauwelijks invloed te hebben gehad, maar de aanklacht van Cisco tegen Apple (en kort daarop de officiële aankondiging van de iPhone) deed dat wel.


De iPhone is van de vijf genoemde merken de enige die flinke pieken veroorzaakt in de nieuwsvoorziening én in het aantal zoekopdrachten. Dat geldt niet voor massamerken zoals Nokia en Samsung: daarop wordt altijd wel gezocht, ook als de media niets nieuws te melden heeft. De aankondiging van Nokia Maps 2.0 was voor gebruikers bijvoorbeeld geen reden om weer eens naar een nieuw toestel te gaan zoeken.

Eindhoven, Groningen en Amsterdam staan in de top 3 van steden waar het meest naar informatie over de iPhone wordt gezocht. De Flevopolder, Noord-Holland en Zuid-Holland vormen de top 3 bij de provincies. Ook opmerkelijk: Rotterdam (!) en Friesland staan onderaan in de lijsten.

Bekijk het zelf: Google Trends

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.