iPhone 8 draadloos opladen

‘iPhone met gebogen OLED-scherm ligt in 2017 in de winkel’

Een iPhone met gebogen OLED-scherm kan al in 2017 in de winkels liggen, zeggen bronnen van de Wall Street Journal.

Apple is van plan om volgend jaar al een iPhone met gebogen scherm uit te brengen. Dat blijkt uit informatie van de Wall Street Journal, na gesprekken met Aziatische toeleveranciers van Apple. De Aziatische fabrikanten hebben het verzoek gekregen om hun productie van dunnere OLED-schermen op te voeren. Ook moeten ze prototypes inleveren bij Apple, waarbij het gaat om schermen met een betere resolutie dan de OLED-schermen van Samsung.

iPhone 8 draadloos opladen

‘iPhone 8 krijgt gebogen OLED-scherm’

Apple staat onder druk om in 2017 een spectaculaire telefoon op de markt te brengen, om het tienjarig bestaan van de iPhone te vieren. Zo’n nieuw toestel moet in ieder geval beschikken over een OLED-scherm, de technologie die andere fabrikanten al in hun high-end toestellen gebruiken. Maar volgens insiders wil Apple er dan wel een hogere prijs voor vragen, omdat OLED-schermen duurder om te produceren zijn. Apple zou al bezig zijn met meer dan tien prototypes, zodat fabrikanten niet exact weten welke richting ze uiteindelijk zullen kiezen.

Concurrenten zoals Samsung, Xiaomi en Google zijn al overgestapt op OLED omdat de schermen dunner, lichter en energiezuiniger zijn. Bovendien is er meer vrijheid in het design omdat er geen achtergrondverlichting nodig is. Daardoor kun je er gemakkelijker een gebogen variant van maken. De productie kan echter tot $50 per toestel duurder zijn, schatten analisten die de Wall Street Journal sprak.

Uit onderstaande grafiek blijkt dat de omzet in OLED-schermen voor smartphones snel stijgt. Nu is LCD nog de meestgebruikte technologie voor smartphone-schermen:

OLED-schermen in smartphones: groei in omzet

Volgens onderzoeksbureau IHS zal de omzet in OLED-schermen in 2018 die van LCD-schermen inhalen. Vorig jaar werd nog $20 miljard omgezet in LCD-schermen voor smartphones, terwijl er $10 miljard omzet in OLED-schermen voor smartphones werd geboekt. De grootste fabrikant is Samsung, die ook geheugenchips en andere componenten aan Apple levert en miljarden investeert in R&D naar betere OLED-technologie. Om niet te veel afhankelijk te zijn van Samsung zoekt Apple ook naar andere toeleveranciers. De huidige LCD-schermen laten ze produceren door LG Display, Japan Display en Sharp. Deze drie bedrijven hebben echter een achterstand in de technologie van OLED-schermen. LG investeert aanmerkelijk minder in OLED-technologie in vergelijking met Samsung. Japan Display en Sharp hebben het financieel moeilijk, waardoor ze ook minder makkelijk kunnen opboksen tegen Samsung. Sharp is tegenwoordig onderdeel van Foxconn, de vaste assemblagepartner van Apple.

Onzekerheid over oprolbare schermen
WSJ denkt dat Apple aanvankelijk OLED-schermen van Samsung zal gebruiken, maar daarna probeert over te stappen naar LG Display, Japan Display en Sharp. Dit zal pas in de loop van 2018 kunnen plaatsvinden. Sharp zal meer dan $5 miljard moeten investeren in productiecapaciteit om aan de vraag van Apple te kunnen voldoen. Japan Display probeert juist te investeren in nieuwere LCD-schermen die ze ‘Full Active’ noemen. “We zullen investeren in OLED-massaproductielijnen omdat onze klanten dit willen, maar de basis van ons bedrijf blijft LCD”, vertelde Japan Display-topman Mitsuru Homma eerder deze maand.

Investeren in OLED-technologie is echter riskant, omdat nog niet duidelijk is of OLED-schermen gangbaar zullen worden voor alle soorten smartphones. Ook zijn er twijfels of buigbare, vouwbare en oprolbare OLED-schermen zullen doorbreken. Fysieke componenten zoals Touch ID en de cameralens belemmeren het maken van een volledig oprolbaar of opvouwbaar toestel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 november 2016, 11:44
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp iPhone 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.