POT-app gezamenlijke spullen verzekeren

Met de POT-app verzeker je spullen onderling met vrienden

Met de nieuwe POT-app kun je onderling met vrienden spullen verzekeren, zoals een gezamenlijke drone, camera of kitesurf-uitrusting. Handig voor moeilijk te verzekeren risico's.

POT is de eerste Nederlandse peer-to-peer verzekeringsapp waarmee je samen met vrienden onderling spullen kunt verzekeren zonder tussenkomst van een verzekeraar. Heb je bijvoorbeeld gezamenlijk een drone gekocht, dan kun je zelf bepalen welke risico’s je deelt met wie. Ook bepaal je zelf de inleg. Zo speel je zelf verzekeraartje, zonder dat er iets aan de strijkstok blijft hangen. Het kan natuurlijk wel je vriendschap in gevaar brengen.

POT-app gezamenlijke spullen verzekeren

POT-app: samen schade delen zonder verzekeraar

FBTO laat al enige tijd schadeclaims beoordelen door klanten zelf, maar daar komt uiteindelijk nog een verzekeraar aan te pas. Bij de POT-app regel je alles onderling. Stel dat je samen een drone, een dure camera of een grasmaaier wilt kopen. Of als je een bandje hebt en regelmatig dure audio-apparatuur nodig hebt. Dat zijn voorbeelden van dure spullen die je niet continu nodig hebt en daarom prima gezamenlijk kunt aanschaffen. Je bepaalt zelf welke risico’s je deelt en met welke inleg. Is de grasmaaier bijvoorbeeld kapot gegaan door slordig gebruik, dan betaalt de persoon die het apparaat kapot heeft gemaakt alle schade. Bij normale slijtage en reparaties draaien alle deelnemers voor de kosten op en stopt iedereen iets in de pot.

POT-app: een pot maken

De POT-app is een initiatief van verzekeraar Reaal. Eigenlijk is dat vreemd: een verzekeraar zou immers willen dat je zoveel mogelijk spullen wél verzekert via een commerciële aanbieder, terwijl de POT-app alle beslissingen overlaat aan de deelnemers. Schadeclaims worden door alle deelnemers beoordeeld, waarbij de meerderheid bepaalt of een claim wordt uitbetaald of niet.

De naam POT is gekozen omdat je een geldpot kunt aanmaken, bijvoorbeeld als je band hebt en gezamenlijk spullen nodig hebt. Als beheerder van de pot bepaal je zelf de periodieke inleg en de looptijd. Je nodigt de deelnemers uit via de contactenlijst op je iPhone of op Facebook. De POT-app werkt samen met de nieuwe digitale bank bunq. Er is gekozen voor deze app omdat steeds meer mensen spullen delen, van auto’s tot maaltijden en van slaapplaatsen tot gereedschap. Iedereen stort periodiek geld in de POT en bij een schade meld je dat via de app. De deelnemers stemmen dan welke vergoeding uit de pot komt. De overige kosten zal de deelnemer zelf moeten vergoeden, bijvoorbeeld als je vrienden vinden dat je toch wel een beetje nalatig bent geweest. Heb je geen schade, dan krijg je je inleg weer terug.

POT-app: transacties

Ook voor moeilijk verzekerbare risico’s
Het idee lijkt wel een beetje op hoe VvE’s werken, als je bijvoorbeeld in een appartementencomplex woont. Elke bewoner stort elke maand een vast bedrag (de VvE-bijdage) in de pot. Als er algemeen onderhoud aan het gebouw nodig is, komt dat uit de gezamenlijke pot en bij grotere uitgaven bepaalt de meerderheid. Meestal werkt dit met een gewone bankrekening en een penningmeester die de boekhouding doet. Bij de POT-app gaat het om kleinere spullen en is alles al voor je geregeld via de app. De app is gratis, maar je betaalt wel voor de bankkosten (€1 per maand voor de bankrekening, plus de kosten voor transacties). Volgens de makers is de POT-app vooral ideaal voor risico’s die niet of moeilijk te verzekeren zijn, zoals de uitrusting voor risicovolle sporten als kitesurfen en parachutespringen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 november 2016, 12:18
Categorie Apps
Onderwerpen bunq, verzekering

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.