Studiekiezer-app helpt je studierichting kiezen door te vegen

Met de nieuwe Studiekiezer-app kunnen aankomend studenten een betere studiekeuze maken door te swipen. Helaas werkt het maar voor één hogeschool.

Voor veel middelbare scholieren is het lastig om de juiste studiekeuze te maken. Kies je voor een heel gespecialiseerd vakgebied zoals geneeskunde of natuurkunde, waardoor de rest van je loopbaan al grotendeels vaststaat? Of toch maar iets algemeens zoals communicatie, bedrijfskunde of rechten? Studente Lauren Hornstra (24, zie foto) bedacht daarom de interactieve Studiekiezer-app, die dit weekend officieel werd gelanceerd.


Lauren Hornstra, bedenker van de Studiekiezer-app

Studiekiezer-app: welke studie past bij mij?

De kosten van een verkeerde studiekeuze zijn hoog: je bent een jaar kwijt en de opleiding heeft in allerlei faciliteiten geïnvesteerd, terwijl jij niet meer komt opdagen. Of je maakt de studie wel met tegenzin af, maar moet daarna alsnog in de schoolbanken, om een vak te leren dat je wél leuk vindt. Terwijl je bij de juiste studiekeuze al lang op de arbeidsmarkt aan de slag was gegaan.

Vandaar dat een studente van Zuyd Hogeschool als afstudeeropdracht de eerste interactieve studiekeuze-app in Nederland heeft bedacht. Aan de hand van vragen bepaal je welke studie het best bij jou past. Hornstra heeft zelf voor een brede studie gekozen: ze studeerde Communication and Multimedia Design en voerde in 2015 haar afstudeerproject uit. Zelf had ze ooit ook moeite om de juiste studie te vinden en ontdekte dat er in Nederland eigenlijk nog weinig apps voor te vinden zijn. Twee bedrijven van alumni van Zuyd Hogeschool besloten erin te investeren en dat heeft geleid tot Complex Choice. Dit is een merknaam waarmee de bedrijven in de toekomst meer apps voor moeilijke beslissingen willen ontwikkelen.

Studiekiezer-app

De app stelt vragen over activiteiten die je leuk vindt en vaardigheden waar je goed in bent. Vind je het bijvoorbeeld leuk om een tentoonstelling te bezoeken, of organiseer je liever zelf een evenement? Je krijgt afbeeldingen te zien waarbij je de optie kiest die het best bij je past. Daarbij is gekozen voor een bekend recept: swipen zoals in Tinder. De zelftest is gebaseerd op het wereldwijd gebruikte RIASOC-model van de Amerikaanse psycholoog John L. Holland waarbij vaardigheden, interesses en karaktereigenschappen aan bod komen. Je kunt in de app ook omschrijvingen van opleidingen en een overzicht van open dagen vinden.

Studiekiezer-app: eigen regio eerst

Helaas is de Studiekiezer-app alleen bedoeld voor de opleidingen die Zuyd Hogeschool aanbiedt. Je moet dus al besloten hebben dat je in Limburg wilt gaan studeren. De hogeschool heeft vestigingen in Heerlen, Maastricht en Sittard. Volgens cijfers van Zuyd en onderzoeksbureau Markteffect uit Eindhoven blijkt dat scholieren en mbo’ers vooral in de eigen regio op zoek gaan naar een hbo-opleiding zodat ze niet op kamers hoeven en goedkoper uit zijn. Bij hbo’ers zal dat misschien vaker het geval zijn dan bij mensen die een universitaire studie zoeken en keuze hebben uit een beperkt aantal universiteitssteden.

studiekiezer-app-2

Mijn studie-advies: management of techniek
Een ander minpuntje van de app is dat je eerst een account moet aanmaken, voordat je uberhaupt iets kunt doen. Je kunt dus niet de opleidingen bekijken of zien wanneer er open dagen zijn. Natuurlijk heb ik zelf ook even de test ingevuld. De app adviseerde me om Commercieel Management, Engineering of Applied Science te gaan studeren. De opleiding die ik in werkelijkheid heb gedaan, een internationale variant van Technische Bedrijfskunde, stond gelukkig ook in het rijtje, of tenminste iets wat erop lijkt: International Business staat in de geadviseerde studies op nummer 6.

Het plan is om ook voor andere onderwijsinstellingen soortgelijke apps te bouwen. Maar het zou natuurlijk mooier zijn als het allemaal in één app zou zitten: jij geeft aan dat je in heel Nederland wilt studeren of kiest bepaalde steden of regio’s en de app geeft aan welke studies bij jou passen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
28 november 2016 om 23:42
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.