iPhone-bruiloft: fotograferen van het bruidspaar

Een complete bruiloft fotograferen met de iPhone: dit zijn de foto’s (en ervaringen)

Kun je een bruiloft fotograferen met de iPhone? Twee ervaren bruidsfotografen vertellen over hun ervaringen. Ook laten ze de resultaten zien. "Dit is eenmalig".

Hoe is het om een volledige bruiloft te fotograferen met alleen iPhones? Eerder schreven we over het plan van bruidsfotografen Lyan van Furth en Bas Uijlings: ze zouden een bruiloft vastleggen met alleen maar iPhones. Hier lees je over hun ervaringen en belangrijker nog: zijn de foto’s gelukt?

iPhone bruiloft LVF Photography

iPhone-bruiloft: de voorbereiding

Bas en Lyan zijn beiden bruidsfotograaf, maar ze hadden nog niet eerder samengewerkt. Ze kwamen elkaar tegen op een feestje, raakten aan de praat en zo ontstond het idee om een hele bruiloft te gaan schieten met alleen iPhones. “Als je een goeie fotograaf bent, moet je mooie foto’s kunnen maken met elk toestel“, aldus Bas. “Het gaat om het moment en het gevoel vastleggen.

Het idee was er, maar er moest nog wel een bruidspaar worden gevonden dat bereid was om aan zo’n project mee te werken.

iPhone-bruiloft LVF Photography

Vanuit iCulture vonden we het zo’n goed idee, dat we een iPhone 7 Plus ProductRED (reviewmodel) beschikbaar stelden om tijdens de bruiloft te gebruiken. Daarmee zouden de fotografen ook mooie portretten met diepte kunnen maken. Lyan maakt regelmatig productfoto’s voor onze reviews (zoals deze), dus daar werkten we graag aan mee.

Een bruidspaar was gelukkig ook snel gevonden, zodat de mannen een proef-fotosessie konden inplannen, om te kijken hoe de iPhone zou omgaan met moeilijke lichtomstandigheden, grote contrasten en de vele hulpmiddelen die een fotograaf bij een bruiloft nodig heeft. Bas: “Helaas bleek toen al dat heel veel dingen die we normaal gesproken kunnen doen nu echt onmogelijk bleken. Simpel houden was de enige mogelijkheid.

iPhone bruiloft Bas Uijlings

In de reacties onder ons eerdere artikel adviseerden iCulture-lezers de fotografen om vooral heel veel powerbanks mee te nemen. Gek genoeg adviseerde niemand om aan extra opslag voor foto’s te denken, terwijl je bij een bruiloft toch makkelijk een paar duizend foto’s schiet. Maar die bezorgdheid bleek onnodig.

Uiteraard stond de telefoon in vliegtuigstand om batterij te sparen en hadden we meerdere laders, powerbanks en vele oplaadsnoeren bij ons.” Uiteindelijk bleek dat echt niet nodig. “We zijn met een volle iPhone gestart en uiteindelijk maar één keer gedurende de dag opladen was voldoende om de hele dag lekker door te schieten“, aldus de fotografen.

En wat de opslagruimte betreft: “Van de 256GB opslagruimte hebben we per iPhone maar 120GB gebuikt.” Een deel daarvan werd in beslag genomen door een video van de ceremonie, maar er werd ook bespaard door de keuze om niet in RAW te schieten.

De techniek tijdens de trouwdag zelf
Lyan: “Natuurlijk kan je met de iPhone 7 Plus via bijvoorbeeld Lightroom Mobile schieten in RAW. Alleen kwamen wij er al snel achter dat het schieten in RAW niet veel voordelen oplevert. Het is lastig om snel te schakelen tussen ISO, sluitertijd, dat soort dingen. Je bent namelijk alles op een touchscreen aan het doen, terwijl het moment aan je voorbij schiet. Tevens misten we de burstmodus en de portretstand als je Lightroom gebruikt.

iPhone bruiloft: begin van de trouwdag bij de bruid

iPhone bruiloft: begin van de trouwdag bij de bruid

Op de dag van de bruiloft begon Bas met fotograferen van de bruid en Lyan ging langs bij de bruidegom. Ze maakten shots van de ringen, de make-up en het aankleedmoment. Vervolgens volgde een loveshoot in het park. Dit zorgde voor veel hilariteit bij het bruidspaar, omdat er toch echt wel wat mooie momenten net niet op tijd door de camera geregistreerd konden worden en dat moment dus ‘weer’ even over moest. Gelukkig waren ze met z’n tweeën waardoor er toch genoeg mooi materiaal uit is gekomen. Het bruidspaar vond het allemaal geweldig en kon er flink om meelachen.

iPhone-bruiloft: begin trouwdag bij de bruidegom

Lyan heeft veel in burst geschoten “omdat de camera soms toch net te traag kan zijn. Vooral in portretstand moet hij vaak lang zoeken om scherp te stellen. Inzoomen is leuk, maar ik zag al snel de korrel in het beeld terugkomen en heb besloten deze niet verder te gebruiken.

iPhone bruiloft closeup van boeket

iPhone bruiloft closeup van bruidegom

Tijdens de ceremonie was het licht beduidend slechter en bleek de iPhone echt te matige kwaliteit te leveren. “Absoluut geen competitie voor de monsterlijk goede Nikon D5’s waar wij normaal mee werken. Zowel op gebied van ruis, dynamisch bereik als de scherpte is dit resultaat echt waardeloos“.

Lampen en andere hulpmiddelen hadden de fotografen niet meegenomen en dat bleek met name lastig in donkere en schemerige ruimtes. Dat was overigens een bewuste keuze, omdat je die lampen bij een normale bruiloft ook niet hebt en het idee juist was om zoveel mogelijk een standaardsituatie te benaderen, zonder extra hulpmiddelen.

iPhone bruiloft Bas Uijlings

Bas: “Door de beperking van ISO en diafragma krijg je onscherpe foto’s met weinig detail en slechte kleuren“. Lyan: “Waar het echt lastig werd, was tijdens het feest. Dan moet je de camera heel stil houden en hopen op niet te veel ruis.

Tijdens de receptie hebben de fotografen voornamelijk portretten geschoten en uiteraard hoort daar ook het taartmoment bij:

iPhone bruiloft foto van de bruidstaart

Bas: “Details zoals de op deze foto’s van de taart gaan dan wel weer goed met de portretmodus, zolang er voldoende licht aanwezig is.

iPhone-bruiloft: de nabewerking

Alle foto’s die je hier ziet, zijn zonder lampen, flitsers of andere extra’s gemaakt. Uiteraard zijn de JPG-bestanden wel door Lightroom gehaald voor een lichte optimalisatie van de kleuren en contrasten, zoals altijd gebeurt met trouwfoto’s. Verder waren er geen bewerkingen nodig om tot deze resultaten te komen.

iPhone-bruiloft: closeup van een bloem

Lyan: “Persoonlijk vind ik de foto’s geweldig, maar de kwaliteit is natuurlijk nooit wat je met een echte camera krijgt. Ik moet ook zeggen dat het heel raar voelt, om een telefoon uit je zak te halen en vervolgens van iedereen foto’s te maken. Sommige mensen kijken je echt aan van: “Wie is die gast… hoezo maakt hij een foto op zijn telefoon van mij?

iPhone-bruiloft: fotograferen van het bruidspaar

De leerpunten
Terugkijkend hebben de fotografen een aantal ervaringen opgedaan die ze graag met jullie willen delen:

  1. RAW schieten op de camera heeft weinig extra voordelen ten opzichte van de Camera-app van Apple zelf. Het diepte-effect van de iPhone 7 Plus werkt dan namelijk niet en die heb je toch echt nodig. Tevens is de burstmodus niet beschikbaar in RAW. Ook die heb je nodig om belangrijke momenten niet te missen.
  2. In portretstand is de camera erg traag en is er de kans dat je momenten mist. Twee fotografen is dan noodzakelijk.
  3. Donkere/schemerige ruimtes blijven lastig te fotograferen, ondanks de verbeteringen die Apple de afgelopen jaren heeft doorgevoerd.
  4. In sommige situaties vindt de iPhone tegenlicht erg lastig.
  5. Foto’s van heel ver af worden vaak erg korrelig. Het licht moet dan echt optimaal zijn.

iPhone bruiloft: de kus

Vaker doen?
Zouden deze bruidfotografen het vaker willen doen, een bruiloft volledig fotograferen met de iPhone? Wat Bas betreft is het eenmalig. Het was een wens die nog op zijn bucketlist stond en die kan hij nu naar tevredenheid afvinken. Het blijft bij deze ene keer. “De kwaliteit is lang niet goed genoeg om aan de eisen van onze bruidsparen te kunnen voldoen.” Op zo’n belangrijke dag wil je de maximaal haalbare kwaliteit en dat is met een iPhone gewoon niet mogelijk. “We hebben dit alleen gedaan om te laten zien dat je ook met een matige camera goede resultaten kunt behalen. Ervaring is zeer belangrijk en bij een bruiloft gebeurt alles echt maar één keer.

Ook Lyan zal het niet zo snel opnieuw doen: “De resultaten zijn naar tevredenheid, maar natuurlijk kan het niet tippen aan de camera’s die we normaal gebruiken. Het is goed om nieuwe dingen te proberen, altijd bezig blijven en jezelf uitdagen. Leuk om te zien dat we samen toch zoiets hebben kunnen neerzetten.

iPhone-bruiloft onderwater fotografie

Toch heeft de iPhone op één punt een streepje voor. Lyan: “Superhandig is wel, dat je (met trillende handjes) de camera onder water kunt houden. Zo heb je opeens weer een hoop opties erbij om mee te spelen.

Nog meer foto’s kun je bekijken op de pagina ‘iPhone bruiloft’ op Lyan’s website.

iPhone bruiloft: foto half onder water

Credits en meer
Fotografen:

Assistentie:

  • Sophie van Etten

Technische details:

  • iPhone 7 Plus met 256GB (twee stuks)
  • Alles geschoten met de standaard Camera-app van Apple, geen RAW
  • Opslaggebruik per toestel ~120GB
  • Opladen: één keer opgeladen via stopcontact, toestel in flightmodus, geen verdere apps erop

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2017, 19:12
Categorie Achtergrond
Onderwerp fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.