ios-9-craig-federighi-aankondiging

5 redenen om uit te kijken naar iOS 9

We horen op het Apple-event waarschijnlijk wanneer iOS 9 verschijnt. We zetten daarom vijf redenen op een rij om uit te kijken naar iOS 9.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

ios-9-craig-federighi-aankondigingApple’s grote evenement op woensdag 9 september draait waarschijnlijk vooral om de nieuwe iPhones en Apple TV, maar vergis je niet: ook de volgende, grote software-updates staan vermoedelijk op de planning. Het zit er dus dik in dat ook iOS 9 voor de iPhone, iPad en iPod touch kort aan bod komt. We zetten vijf redenen op een rij waarom je naar iOS 9 moet uitkijken.

Apple zal tijdens de keynote hoogstwaarschijnlijk aankondigen wanneer iOS 9 zal verschijnen. De grote nieuwe functies zijn immers al op WWDC 2015 aangekondigd. We hebben dus alleen nog maar een datum nodig. Hieronder vind je de vijf belangrijkste nieuwe functies in iOS 9.

1. Multitasken op de iPad

multitasking-ios-9-ipadAls de iOS 9-update belangrijk is voor één apparaat, dan is het wel de iPad. Het is hierop namelijk eindelijk mogelijk om gebruik te maken van volwaardige multitasking. Je draait twee apps naast elkaar, veegt een kleine Berichten-app bovenop je huidige applicatie en kijkt naar video’s terwijl je bijvoorbeeld op Twitter zit. Op de iPad Air 2 wordt het zelfs mogelijk om twee apps met volle kracht naast elkaar te gebruiken.

2. Proactieve Siri

Siri-Apple-MusicSiri wordt in iOS 9 veel meer dan een virtuele stem waar je vragen aan kunt stellen. Door in de gaten te houden wat je precies op een dag doet, gaat Siri voorstellen wat wellicht nuttig is. Steek je een koptelefoon in de audio-aansluiting? Dan zal de iPhone voorstellen om je favoriete Muziek-app te openen. Op dezelfde manier wordt ‘s ochtends bijvoorbeeld je favoriete app alvast klaargezet. In de Spotlight zie je ook constant de apps die je op dat moment waarschijnlijk wil gebruiken.

Voor onze Belgische lezers is er nog een extra reden om naar Siri uit te kijken: Siri spreekt Vlaams!

3. Losse iCloud Drive-app

office-icloud-driveEr komt eindelijk een einde aan de verwarring: iCloud Drive krijgt een eigen app in iOS 9. Je kunt hierdoor bij alle bestanden opgeslagen in iCloud Drive, zoals je ook gewend bent van bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive en OneDrive. Daarmee komt een einde aan de gekke situatie van iOS 8, waarbij je alleen de iCloud Drive-map kon bekijken vanuit onofficiële apps of op een Mac.

4. Gloednieuwe Notities-app

Notities-Header-iOS-9Hoewel er wel meer apps onder handen worden genomen in iOS 9, is het vooral de Notities-app waar wij enthousiast over zijn. Apple nieuwe aantekeningen-app is namelijk een stuk veelzijdiger geworden, waardoor je geavanceerde tekstopmaak, beeld en zelfs tekeningen kunt gebruiken. Dat alles wordt in iCloud Drive opgeslagen, waardoor de app een krachtig alternatief is voor apps zoals Evernote.

5. Langere batterijduur

iphone-volle-lege-batterijApple belooft dat de batterijduur van iOS 9 een stuk langer wordt dan die in eerdere iOS-versies. Door bijvoorbeeld het scherm te dimmen bij notificaties in je broekzak en een speciale energie besparende modus toe te voegen, zorgt Apple ervoor dat je een iPhone 6 gemiddeld één uur langer kunt gebruiken. Een functie die we in de beta nog niet in volle glorie konden gebruiken: iOS-beta’s zijn immers zwaarder voor je accu omdat het nodige wordt bijgehouden door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 september 2015, 15:04
Categorie iOS
Onderwerp ios 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.