iphone-5-groot

iPhone 5-bezitters moeten verplicht updaten naar iOS 10.3.4

Anders werkt internet niet meer na 3 november

Mensen met een iPhone 5 moeten voor 3 november updaten naar de allerlaatste update, iOS 10.3.4. Zo niet, dan kunnen ze hun iPhone niet meer gebruiken. Wacht je tot na 3 november, dan kun je alleen nog op een omslachtiger procedure je iPhone 5 weer werkend krijgen.

Internet op iPhone 5 werkt niet meer

Het probleem is dat na 3 november de internetfuncties van de iPhone 5 niet meer werken, op toestellen die nog niet de update hebben ontvangen. Daarna kun je niet meer over-the-air updaten naar iOS 10.3.4 om het probleem op te lossen. Je zult dan het toestel op een computer moeten aansluiten en via iTunes het toestel herstellen. Dat is meer werk dan over-the-air, waarbij je alleen op een knopje hoeft te drukken.

Waarom is iOS 10.3.4 nodig?

Apple bracht in juli een bugfix-update uit voor oudere toestellen. Het ging om iOS 10.3.4 en iOS 9.3.6 en het was bedoeld om een fout met de locatiefuncties op te lossen. Omdat er wijzigingen zijn in het GPS-netwerk moesten er aanpassingen worden gedaan. Veel mensen zullen de update hebben geïnstalleerd, maar bij oudere toestellen is er ook een grote groep gebruikers die het wat rustiger aan doet het met installeren van updates. Die groep zal nu toch actie moeten ondernemen, want na 3 november werkt internet op het toestel niet meer. Je kunt geen verbinding meer maken met internet en ook de toegang tot iCloud, App Store en e-mail werkt niet meer.

iPhone 5 verplicht updaten

Wat moet ik als iPhone 5-bezitter doen?
Het probleem is gemakkelijk op te lossen door vóór 3 november de update naar iOS 10.3.4 te installeren. Heb je mensen in je omgeving die nog een iPhone 5 hebben (of gebruik je dit toestel zelf nog), zorg er dan voor dat de update wordt geïnstalleerd.

Dit doe je als volgt

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone (herkenbaar aan het icoon met tandrad).
  2. Ga naar Algemeen > Software-update.
  3. Wacht tot de update in beeld verschijnt.
  4. Druk op Installeren.

Heb je al de nieuwste versie op de iPhone 5 geïnstalleerd (iOS 10.3.4 in dit geval), dan zul je de boodschap zien: ‘De software is up-to-date’.

Zet eventueel de schakelaar bij Automatische updates aan, zodat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt.

Bezitters van een iPhone 5 worden ook door Apple gewaarschuwd. Ze krijgen een lange melding te zien op hun scherm met nadere informatie. Van daaruit kun je meteen op de knop drukken om te updaten. Daarnaast is er een supportdocument verschenen, waarin Apple het probleem nader uitlegt.

Het gaat alleen om de iPhone 5. Dit toestel was tot september 2013 bij Apple in het assortiment en krijgt dus nog steeds updates, maar alleen bij kritische bugs en beveiligingsproblemen.

Wat gebeurt er na 3 november?
Update je je toestel niet naar iOS 10.3.4, dan kun je niet langer gebruik maken van de netwerk- en internetfuncties. Je zult in dat geval de iPhone 5 op een computer moeten aansluiten en herstellen via iTunes op een Mac of PC.

Wat gebeurt er bij oudere toestellen?
Mensen met een iPhone 4S en iPad 2 t/m 4 hebben alleen te maken met de GPS-bug, die Apple heeft gefixt in iOS 10.3.4 en iOS 9.3.6. Heb je voor 3 november de update geïnstalleerd, dan werken de locatiefuncties op je toestel probleemloos. Vergeet je de update te installeren, dan zul je merken dat GPS niet meer werkt. In dat geval kun je alsnog over-the-air updaten.

Bij de iPhone 5 is het probleem ernstiger, omdat de internetfuncties niet meer werken en je dus afhankelijk bent van een computer.

Weet je niet welke iPhone je hebt? Check dan ons overzicht met iPhone-modellen! Ongeacht welk toestel je hebt, is het altijd een goed idee om de nieuwste iOS-versie te installeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.