iPhone 5 ondersteunt 5 GHz Wi-Fi: voor- en nadelen

Bij de aankondiging van de iPhone 5 gaf Apple aan dat niet alleen dataverkeer via het mobiele netwerk supersnel is (dankzij 4G/LTE), maar dat ook Wi-Fi veel sneller is. Tot wel 150 Mbps! Dat heeft ermee te maken dat de iPhone voor het eerst dual-band Wi-Fi via de 5 GHz-band ondersteunt. Het betekent dat je […]
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

broadcomBij de aankondiging van de iPhone 5 gaf Apple aan dat niet alleen dataverkeer via het mobiele netwerk supersnel is (dankzij 4G/LTE), maar dat ook Wi-Fi veel sneller is. Tot wel 150 Mbps! Dat heeft ermee te maken dat de iPhone voor het eerst dual-band Wi-Fi via de 5 GHz-band ondersteunt. Het betekent dat je bij de Wi-Fi-variant 802.11n zowel 2,4 GHz en 5 GHz beschikbaar hebt voor Wi-Fi. Het voordeel van 5 GHz is dat deze frequentieband minder druk is, waardoor er minder kans is op interferentie. De 2,4 GHz-band wordt voor veel meer toepassingen gebruikt: niet alleen voor Wi-Fi, maar ook voor babyfoons, autoalarms, magnetrons, draadloze telefoons en Bluetooth.


Door al die apparaten, die allemaal dezelfde 2,4 GHz-freqentie gebruiken, kan er storing optreden. De Wi-Fi-variant 802.11a zit al op 5 GHz, maar wordt niet zoveel gebruikt. Terwijl de iPhone 4 en iPhone 4S al 802.11n ondersteunen, maken ze alleen gebruik van 2,4 GHz. De iPhone 4S is bijvoorbeeld voorzien van een Broadcom BCM4330 draadloze chip, die ook FM-radio ondersteunt. Deze ondersteunt beide frequentiebanden, maar alleen de 2,4 GHz-band is ingeschakeld, de 5 GHz-band en de FM-radio is niet te gebruiken. Bij de iPhone 5 gaat dat veranderen: die kan zowel 2,4 als 5 GHz gebruiken (maar nog steeds niet de FM-radio, die in potentie wel aanwezig is).

De 5 GHz-band heeft nog een ander voordeel: het heeft 23 kanalen die elkaar niet overlappen. Bij 2,4 GZ zijn er maar drie niet-overlappende kanalen. Ook daardoor is er minder kans op interferentie op 5 GHz.

Er zitten ook nadelen aan de 5 GHz-band: de golflengte is korter, waardoor het bereik korter is. Dit is op te lossen met extra krachtige antennes te gebruiken of een hoger zendvermogen te gebruiken (mits dat door de overheid is toegestaan). Voorzover wij konden nagaan geldt in Nederland een maximum vermogen van 100 mW. Een ander nadeel is dat de hand-over bij meerdere toegangspunten (accesspoints) bij 5 GHz niet zo goed is als bij 2,4 GHz. Dit heeft er misschien mee te maken dat er meer kanalen gescand moeten worden. De kwestie van selectie speelt niet alleen wanneer je beweegt, maar ook wanneer je stilzit op een bepaalde plek. Bepaalt de iPhone 5 automatisch zelf welke band het meest geschikt is (wat het meest voor de hand ligt, maar waarbij je je kunt afvragen in hoeverre het gebruikte algoritme is geoptimaliseerd), of kun je dat handmatig kiezen?

De beloofde snelheid van 150 Mbps zul je overigens lang niet altijd halen. Het is afhankelijk van de andere apparaten op hetzelfde netwerk, die ook data verbruiken. In werkelijkheid mag je blij zijn als je 50 Mbps haalt. Dat blijkt uit ervaringen met toestellen als de Samsung Galaxy S III en HTC One X die de dual-bandfunctie al ondersteunen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 september 2012 om 15:28
Onderwerp
Categorie
iDevices
24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.