‘iPhone 5 krijgt nieuwe spraakgestuurde Assistant-functie’

De nieuwe iPhone krijgt de beschikking over een systeembreed spraakbesturingssysteem "Assistant" genoemd dat verder gaat dan voice control en omschreven wordt als de functie van de nieuwe iPhone die het verschil zal maken.

iOS 5Er is al veel gespeculeerd over het uiterlijk en de specificaties van de nieuwe iPhone of iPhones, zoals geruchten eerder al beweerden. 9to5Mac komt vanmiddag met nieuwe informatie over de hardware van de iPhone 5 die grotendeels al bekend was: een snellere processor, meer werkgeheugen en een verbeterde camera. Daarnaast beschikt de website over details omtrent een nieuwe iOS 5-functionaliteit die ‘Assistant’ wordt genoemd en wordt omschreven als de functionaliteit die in de nieuwe iPhone “het verschil zal maken”.

Assistant is een nieuwe softwaredienst gebaseerd op de bestaande personal assistant-dienst Siri, die Apple afgelopen jaar inlijfde. De functionaliteit is in feite een sterk verbeterde en uitgebreide variant van de bestaande Voice Control-functie van het iOS-besturingssysteem voorafgaand aan versie 5. De nieuwe Assistant gaat verder dan dat. Het is een systeembreed spraakbesturingssysteem waarmee allerlei verschillende taken uitgevoerd kunnen worden, variërend van het maken van afspraken tot het opstellen van sms-berichten of iMessages.

De nieuwe Assistant kan op dezelfde manier als Voice Control geactiveerd worden: door middel van de homeknop. In tegenstelling tot Voice Control gebruikt het wel een kleiner gedeelte (ongeveer een vierde) van het scherm, zodat je ondertussen gewoon door kunt gaan waar je mee bezig was. Je kunt niet alleen afspraken maken, maar ook herinneringen toevoegen. De functionaliteit zal volgens 9to5Mac geïntegreerd worden in alle belangrijke onderdelen van het iOS-besturingssysteem: contacten, berichten, Google Maps, e-mail enzovoorts.

De mogelijkheden van Assistant zouden eindeloos zijn. Apple geeft met een info-knop weliswaar suggesties voor meestgebruikte spraakcommando’s, maar daartoe is de dienst niet beperkt. Een belangrijk aspect van de Assistant zou het feit zijn dat het geen simpel eenrichtingsverkeer is. De Assistant kan zelfs terug spreken om meer informatie te verkrijgen zodat betere resultaten getoond kunnen worden. 9to5Mac omschrijft dit als het voeren van een gesprek met een persoon.

Vooralsnog lijkt het er wel op dat Assistant een exclusieve functionaliteit voor de nieuwe iPhone zal zijn. Dit heeft volgens de website te maken met de eisen om de software soepeltjes te kunnen draaien. De nieuwe iPhone krijgt volgens de informatie waarover 9to5Mac beschikt niet alleen de snellere A5-processor van de iPad 2, maar ook 1 GB werkgeheugen. Daarnaast beschikt het toestel over een verbeterde camera met een 8-megapixel “backlit” sensor die zelfs in omgevingen met weinig licht in staat is om goede foto’s te maken.

Meer informatie over de nieuwe dienst vind je in het originele artikel, zoals integratie met Apple’s Find My Friends-dienst, Wolfram Alpha en meer details over de gebruikersinterface van Assistant.

Begin dit jaar waren er al geruchten dat Apple de spraakdienst in iOS 5 zou gaan integreren en dat het een van de belangrijkste aankondigingen op de WWDC zou worden, maar Apple repte met geen woord over de nieuwe dienst. De reden hiervoor zou zijn dat de dienst simpelweg nog niet klaar was, aldus insiders. Dit zou betekenen dat Apple op het media-event van 4 oktober op zijn eigen hoofdkantoor de functionaliteit zal gaan onthullen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 september 2011, 16:16
Categorieën Geruchten, iDevices, iOS
Onderwerpen ios 5, siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.