Apple is bereid om licenties te nemen op Samsung 3G-patenten

Apple blijkt best bereid om licenties te nemen op de 3G-patenten van Samsung. Dat blijkt uit de rechtszaak die vandaag in Den Haag plaatsvond. Beide partijen vinden dat de ander de onderhandelingen heeft laten vastlopen.

apple-samsung-picApple heeft in de rechtbank in Den Haag laten weten, dat ze toch licenties willen afsluiten voor patenten van Samsung. Over het licentiebedrag moeten de bedrijven het nog eens worden. Apple stelde eerder tijdens de rechtszaak vandaag, dat Samsung pas in 2010 contact opnam om over de licenties te praten. Apple zou daarbij niet geneigd zijn geweest in discussie te gaan, zo beweerde Samsung. Ze zouden daarmee bewust het betalen van licenties hebben ontweken. Apple daarentegen, beweert dat Samsung de gesprekken bewust heeft laten vastlopen om het op een rechtszaak te laten aankomen. Inzet van de zaak is een viertal patenten rond 3G-technologie, die in handen zijn van Samsung. Samsung eist een verbod op de iPhone en iPad in Nederland, omdat de genoemde vier patenten zijn overtreden.

Eigenlijk waren Apple en Samsung nog in gesprek over de licenties; de gesprekken hadden alleen nog niets opgeleverd. Samsung vindt juist dat Apple de gesprekken heeft laten vastlopen, door het eerste aanbod te weigeren. Apple vond het bedrag absurd hoog. Vervolgens raakten beide bedrijven verwikkeld in rechtszaken over het uiterlijk van de Galaxy-smartphones en -tablets. Samsung is nog steeds van mening dat Apple de patenten stelselmatig en bewust heeft genegeerd, zoals de advocaat van Samsung vanochtend in de rechtszaak duidelijk maakte. Overigens is er nog veel onduidelijkheid over de licenties. Apple beweert dat de 3G-functie maar een klein deel is van de chips, die door Intel worden gemaakt. Intel heeft een licentie op de Samsung-patenten, waardoor Apple ook zou zijn afgedekt. Maar Samsung zegt dat de chips worden gemaakt door Infineon – en die heeft juist géén licentie. Een ander punt waar de bedrijven het niet over eens zijn, is het belang van de technologieën. Volgens Apple is het aandeel in de standaardtechniek zo klein, dat er geen licentie nodig is. En zelfs als er wel betaald moet worden voor de licenties, zou de relatieve vergoeding heel laag moeten zijn, omdat het om maar een klein deel van de chipfuncties gaat.

Omdat de gesprekken nog lopen, vindt Apple het wat te vroeg om nu een import-, handels- en verkoopverbod voor de iPhone en iPad te eisen. Toch is het juist Apple die een soortgelijk verbod voor de Galaxy-producten probeert af te dwingen, terwijl ook daar nog rechtszaken lopen. Opvallend is verder, dat Samsung pas op de proppen kwam met de 3G-patenten op het moment dat Apple begon met het aanklagen van Samsung over het naäpen van producten.

De rechter doet op 14 oktober uitspraak over de vraag, of de rechtszaak door zal gaan. In dat geval zal er voor elk van de vier patenten worden gekeken of het terecht is om een verbod op 3G-producten van Apple te eisen.

De rechtszaak was vandaag te volgen via Twitter, onder andere via Andreas Udo de Haes van Webwereld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 september 2011, 17:09
Categorie Apple
Onderwerpen apple, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.