iPhone 4s iOS 8

iPhone 4s: updaten naar iOS 9 of niet?

Kun je de iPhone 4s zorgeloos updaten naar iOS 9, of is het beter om nog even te wachten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 4s iOS 8De iPhone 4s is geschikt voor iOS 9 en dat is goed nieuws voor de vele Nederlanders en Belgen die nog met dit toestel rondlopen. Het is het oudste toestel dat nog naar iOS 9 te updaten is, ook al dateert de iPhone 4s alweer uit 2011. Wel zul je sommige functies moeten missen.

Ervaringen met iOS 9 op de iPhone 4s

De eerste ervaringen van iCulture-gebruikers stemmen hoopvol.

 • “iOS9 op 4S geïnstalleerd, ziet er goed uit. Loopt niet langzamer t.o.v. 8.4.1.”
 • “Heb mijn 4s op iOS 9 omgezet en na wat testen lijkt het er niet langzamer van te worden. Maar ook niet supersnel.”
 • Ik heb ook een 4s en iOS 9 doet het prima bij mij. Net zo snel als de vorige iOS.”

Echte snelheidswinst hoef je dus niet te verwachten. Je zult niet meer dezelfde snappy ervaring hebben die je bij iOS 6 of iOS 7 had, maar er valt nog wel mee te werken.

Volgepropt scherm

De iPhone 4s heeft een kleiner 3,5-inch scherm en dat heeft gevolgen voor de nieuwe functies die veel schermruimte nodig hebben. Ontwikkelaars gaan er bij hun apps vanuit dat veel mensen een toestel met 4,7- of zelfs een 5,5-inch scherm hebben, waardoor ze veel informatie kunt tonen. Op de iPhone 4s ziet het er allemaal veel compacte en drukker uit.

iOS 9-functies die je moet missen

Multitasking in iOS 9 met Splitview op de iPad.De iPhone 4s ondersteunt lang niet alle functies die voor iOS 9 zijn aangekondigd.

Deze functies kun je niet gebruiken:

 • AirDrop.
 • TouchID en Apple Pay (logisch, want er zit geen vingerafdrukscanner in).
 • Handoff voor apps (maar doorsturen van telefoontjes werkt wel).
 • Multitasking-functies zoals Split View en Slide Over (alleen op nieuwere iPads). Het gewone, vernieuwde Multitasking-scherm is wel zichtbaar op de iPhone 4s.
 • Herkenning of de iPhone met het scherm naar beneden ligt; deze functie zorgt ervoor dat er geen notificaties binnenkomen als je de iPhone niet gebruikt, waardoor je batterij langer mee gaat.
 • Proactieve Siri, zodat je dagelijkse taken makkelijker kunt uitvoeren (belangrijk om te weten: op de iPad 2 en iPad 3 is proactieve Siri ook niet beschikbaar).
 • Allerlei functies voor de Apple Watch.

Dit werkt wel op de iPhone 4s

ios-9-low-power-modeGelukkig zijn er ook een hoop functies die op de iPhone 4s wel gewoon werken, zoals de de langere batterijduur en interne verbeteringen. Een greep uit de iOS 9-functies die op de iPhone 4s beschikbaar zijn:

 • Low Power mode, dat zorgt voor een langere batterijduur.
 • 6-cijferige wachtwoorden.
 • Nieuws-app, zodra deze beschikbaar komt in Nederland.
 • Vernieuwde Notities-app, met mogelijkheid om schetsen en checklists te maken.
 • Normale Siri-functies (maar niet de proactieve).
 • Routenavigatie en Fly-over in Apple Maps.

Performance van de iPhone 4s: niet beter, niet slechter

De performance van iOS 9 op de iPhone 4s is redelijk goed. Het opstarten van Safari, Camera, Mail, Berichten en Agenda duurt net zo lang. Wel duurt het opstarten van het toestel (vanuit uitgeschakelde toestand) iets langer: van 35 seconden bij iOS 8.4.1 naar 45 seconden bij iOS 9. Maar zeg nou zelf: hoe vaak doe je dat op een dag? De beste prestaties krijg je nog steeds als je op iOS 7 blijft hangen, maar dan mis je wel allerlei verbeteringen op het gebied van beveiliging en batterijduur.

Bekijk ook onderstaand filmpje, waarin de performance van de iPhone 4s wordt vergeleken met andere toestellen:

Als je de iPhone 4s al een aantal jaren gebruikt, zonder regelmatig te rebooten, je apps op te ruimen en kritisch te kijken naar de opslagruimte die allerlei apps in beslag nemen, kan je toestel gaandeweg steeds trager worden. Het kan dan hoog tijd zijn voor een flinke opruimbeurt.

Batterijduur op de iPhone 4s: iets verbeterd

Een groot probleem bij oudere toestellen zoals de iPhone 4s is de batterijduur. Het toestel dateert uit 2011, dus de batterij heeft al meer dan 1000 oplaadcycli achter de rug, waardoor de batterij ‘sloom’ kan worden. De gebruiksduur is flink korter geworden, vergeleken met het moment dat je de iPhone 4s kocht. Hoe de conditie van jouw iPhone 4s batterij is, zal per persoon verschillend zijn. Daarom kunnen we ook geen algemene richtlijnen geven hoe de gebruiksduur van jouw iPhone 4s erop vooruit zal gaan. De eerste ervaringen en metingen van gebruikers wijzen op een 5 tot 7 procent langere gebruiksduur dankzij iOS 9.

iPhone 4s: updaten naar iOS 9 of niet?

Zit je momenteel nog op iOS 8, dan raden we aan om te updaten naar iOS 9, tenzij je afhankelijk bent van heel specifieke apps waarover je hebt gelezen in ons iOS 9 ervaringen-artikel. Gebruik je TomTom, speel je graag Candy Crush en andere apps van ontwikkelaar King, gebruik je de medicijnen-app Medalert, of ben je klant bij Ziggo, dan kun je beter nog even wachten. Ook kregen we van een Wordfeud-gebruiker te horen, dat ze het spelletje opeens niet meer kon spelen. Eventueel kun je in de beoordelingen in de App Store jouw favoriete apps opzoeken, om te kijken of er iets wordt gezegd over eventuele problemen met iOS 9.

Voor alle andere bezitters van een iPhone 4s heeft het zin om te updaten. De batterijduur gaat er aardig op vooruit, ook al zul je qua performance nauwelijks verbeteringen merken. Je kunt bovendien gebruik gaan maken van nieuwe functies zoals proactieve Siri, Low Power mode en de vernieuwde Notities-app.

Heb je nog iOS 7, dan is de keuze wat lastiger. Het hangt er vooral vanaf hoe jij je iPhone gebruikt. Heb je maar een paar apps geïnstalleerd en wil je graag een goede performance, dan kun je nog wel even op iOS 7 blijven zitten. Maar hou er rekening mee dat steeds meer ontwikkelaars niet langer iOS 7 zullen ondersteunen. iOS 9 belooft je toestel ook stabieler te maken en bevat allerlei verbeteringen die je misloopt als je iOS 7 blijft gebruiken.

Hou er rekening mee dat iOS 9 waarschijnlijk de laatste versie is die Apple voor de iPhone 4s gaat uitbrengen. Apple heeft de levensduur van de iPhone 4s enorm opgerekt, door te zorgen dat je nu nog steeds kan updaten, maar de kans is groot dat iOS 10 niet meer geschikt zal zijn voor de iPhone 4s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 september 2015 om 12:13
Onderwerpen
,
Categorie
iOS
56 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.