apple-geld-bankbiljetten

‘iPhone 6s kost 207 euro aan onderdelen’

Hoeveel kost het om een iPhone 6s in elkaar te zetten? Analisten hebben de afzonderlijke onderdelen van de iPhone 6s bekeken en op basis hiervan een inschatting gemaakt.

apple-geld-bankbiljetten
Dat Apple veel geld binnenhaalt met de verkoop van iPhones wisten we al langer, maar het in elkaar zetten van een iPhone is natuurlijk ook niet gratis. Een analyse laat zien hoeveel Apple kwijt is aan componenten voor de iPhone 6s en vergelijkt dit met voorgaande iPhones.

Analisten van Bank of America Merill Lynch (via Business Insider) hebben gekeken hoeveel het kost om een (64GB) iPhone 6s te produceren. Als je puur naar de losse componenten in de nieuwe iPhone kijkt, zou Apple €207 kwijt zijn om een 6s in elkaar te sleutelen.

Aan afzonderlijke onderdelen is Apple dit bedrag kwijt volgens de inschatting:

  • A9 processor: €22
  • 64GB geheugenkaart: €18
  • Radio’s (inclusief Qualcomm LTE modem): €32
  • Vingerafdruksensor, NFC: €19
  • Overige componenten (inclusief scherm): €65
  • Aluminium behuizing en kabels: €29

Mensen die meerekenen zullen hierdoor op een bedrag van €185 uitkomen. De overige €22 zou opgaan aan R&D (research en development). Bij dit bedrag zijn productie-, distributie- en marketingkosten nog niet meegerekend.

iPhone-6s-onderdelen

Zoals je in onderstaande tabel kunt zien, is dit duurder dan voorgaande iPhones. Dit heeft te maken met de nieuwe onderdelen die in de iPhone 6s zitten, zoals de vernieuwde camerasensor, het drukgevoelige scherm dat 3D Touch mogelijk maakt en de haptische motor die daar ook bij hoort. Oudere iPhones worden bovendien steeds goedkoper om te maken, omdat de onderdelen verouderen en dus minder duur zijn.

Dat neemt uiteraard niet weg dat Apple flink wat winst pakt op iedere iPhone die verkocht wordt. Met een winkelprijs van €661 blijft er immers nog genoeg over, zelfs als je er de productie- en distributiekosten van aftrekt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 september 2015, 12:05
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen iPhone 6s, onderdelen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.