Stapel iPhones.

Maakt iOS 9 een iets oudere iPhone traag? [video]

Moet je bij iOS 9 oppassen met oudere toestellen? Ze kunnen traag worden door zo'n nieuwe iOS-versie. Uit een test blijkt dat het wel meevalt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Stapel iPhones.Je hebt een ietwat oudere iPhone, bijvoorbeeld een iPhone 4s. Is het dan aan te raden om vanavond iOS 9 te installeren? Voorgaande jaren was het niet echt een vooruitgang om met de nieuwste iOS-versie rond te lopen. Je al wat oudere toestel werd traag en was soms nauwelijks meer vooruit te branden, zodat je maar beter weer terug kon gaan naar de vorige iOS-versie. Of dat bij iOS 9 ook het geval is, zal zich vanaf vanavond in de praktijk moeten bewijzen, want er zijn zoveel ervaringen als er mensen zijn. Maar uit metingen van Wall Street Journal kun je alvast wel wat afleiden.

iPhone traag door iOS 9?

WSJ-verslaggever Geoffrey Fowler besloot om het te meten met een iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s en iPhone 6. Hij installeerde op alle vier toestellen iOS 8.4.1 en checkte hoe lang het duurde om het toestel op te starten, de Camera-app en de Safari-browser te starten en een pas gemaakte foto te openen. Hij herhaalde elke handeling een paar keer en berekende het gemiddelde. Vervolgens installeerde hij ‘final versie’ van iOS 9 (we vermoeden dat hij de Golden Master bedoelt) op de vier toestellen. Werden ze trager? Ja!

iOS 9 vooral sneller bij foto’s

iOS 9 maakte de toestellen een tikje trager, maar het verschil is te verwaarlozen. Bij één handeling merkte je wel een opmerkelijke snelheidsverbetering: bij het werken met foto’s. iOS 9 bevat een oplossing voor problemen met het bekijken van foto’s, vlak nadat je ze hebt gemaakt. Dat probleem ontstond toen Apple de iCloud-fotobibliotheek begin dit jaar invoerde. Het verschil is duidelijk te merken: het bekijken van een foto gaat 80% sneller, ook op oudere iPhones.

Om een indruk te geven hoeveel trager je iPhone bij andere handelingen wordt: bij het starten van Safari op een iPhone 5s duurt het een kwart seconde langer, als je iOS 9 hebt geïnstalleerd. Bij de iPhone 5 duurde het opstarten drie seconden langer in vergelijking met iOS 8.

Beter getest
Fowler denkt dat de problemen met oudere iPhones dit jaar minder zullen zijn, omdat Apple publieke beta’s beschikbaar heeft gesteld, waardoor ze ook feedback konden verzamelen van gewone gebruikers met oudere toestellen. Ontwikkelaars worden al jarenlang betrokken bij de betatest, maar die beschikken vaak over wat nieuwere iPhones. Volgens Fowler kun je dan ook de grootste snelheidswinst behalen door gewoon een nieuwe iPhone te kopen. Het openen van een app gaat op de iPhone 6 maar liefst drie keer sneller dan op een iPhone 4s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.