‘iPad krijgt meerdere gebruikersaccounts en twee apps naast elkaar’

De iPad Pro krijgt meerdere gebruikersaccounts en een split-screen weergave, met twee apps naast elkaar, aldus geruchten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

splitscreen-ipadHet gaat stroef met de verkoopcijfers van de iPad. Het apparaat ligt bij miljoenen huishoudens op de bank en wordt gretig gebruikt, maar mensen staan niet te trappelen om regelmatig een nieuwe te kopen. De iPad is aan een opfrisbeurt toe en laat dat nou net zijn, waar Apple mee bezig is. Apple heeft wel wat ideeën hoe ze nieuwe gebruikers kunnen paaien: met meerdere gebruikersaccounts en de mogelijkheid om twee apps naast elkaar te openen.

Split-screen: vorig jaar ook al

Toevallig werd een jaar geleden ook al gesproken over een split-screen optie voor de iPad, die in iOS 8 opgenomen zou zijn. Het kwam er niet van. Maar geruchtensite 9to5Mac heeft de hoop nog niet opgegeven: volgens hen komen er in de loop van dit jaar grote hardware- en software-updates aan. Daarin wordt ook gesproken over het gebruik van twee apps naast elkaar (‘split-screen’) en meerdere gebruikersaccounts. Aan de hardware-kant wordt gesproken over een 12-inch iPad Pro waarover al langer geruchten gaan. Deze zou codenaam J99 hebben en later dit jaar worden aangekondigd. De split-screen functies zijn al eerder aan de beurt: die zouden al op WWDC 2015 aangekondigd kunnen worden.

ipad-split-screen

Het gebruik van meerdere apps naast elkaar kan handig zijn voor multitasken. Het stond eigenlijk gepland voor vorig jaar, maar was niet goed genoeg om in iOS 8 te introduceren. Het werd verschoven naar iOS 8.1, maar ook toen lukte het niet om goed af te ronden. Medewerkers werden van het project gehaald en op programmeertaken voor de iPhone 6, 6 Plus en Apple Watch gezet.

In iOS 9 kunnen we het uiteindelijk verwachten, als alles nu volgens planning verloopt. Daarbij kun je apps weergeven op 1/2e, 1/3e of 2/3e weergave. Je kunt twee verschillende apps naast elkaar zetten of twee weergaves van dezelfde app bekijken, bijvoorbeeld twee webpagina’s die je met elkaar wilt vergelijken. De split-screen-optie is eigenlijk bedoeld voor de grotere 12-inch iPad, maar werd ook getest op de huidige iPads.

Meerdere gebruikers op één iPad

Een functie waar wellicht talloze gebruikers naar zitten uit te kijken, is het gebruik van meerdere accounts. iPads worden vaak in gezinnen gebruikt, door meerdere gezinsleden. Het is dan vervelend om de notificaties van vader of moeder binnen te krijgen, terwijl kinderen op de iPad aan het spelen zijn. Meerdere gebruikers kunnen een iPad gebruiken, waarbij iedereen z’n eigen apps, documenten en media heeft. Helaas gaan we er op WWDC 2015 waarschijnlijk niets van horen en komt de aankondiging pas dit najaar, als iOS 9 verschijnt. Ook voor scholen en zakelijke gebruikers kan de functie handig zijn.

12-inch iPad

Die 12-inch iPad is natuurlijk niet nieuw: we schrijven er op iCulture al maanden over. Deze heeft volgens bronnen de codenaam J99 en is identiek aan de iPad Air 2, maar dan groter en met extra speakergaatjes. Apple wil iOS zodanig aanpassen, dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van extra schermruimte. Functies zoals Siri en het Berichtencentrum zullen worden aangepast. Er komt ondersteuning voor extra toetsenborden en voor usb-accessoires.

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.