Firefox iPhone

Help mee om Firefox voor iOS te testen

Firefox werkt aan een browser voor iOS. Betatesters kunnen zich nu melden om de app te gaan testen, maar je moet wel technisch handig zijn.

Firefox iPhoneMozilla is al geruime tijd bezig om een Firefox-browser voor de iPhone en iPad te maken. Vorig jaar schreven we er nog over, toen Mozilla officieel bevestigde dat er een aangepaste browser komt. Inmiddels zijn ze aardig opgeschoten en is Firefox klaar om te testen.

Firefox betatest

Via een webpagina kun je je aanmelden als betatester. Mozilla wil weten welke apparaten je gebruikt, of je handig bent met mobiele apparaten en of je al iOS 8 draait. Bovendien worden de verwachtingen meteen wat omlaag geschroefd: testers moeten zich wel realiseren dat het om een betaversie gaat, dus dat er nog wat bugs in kunnen zitten.

Mozilla heeft jarenlang beweerd dat ze geen Firefox voor iOS willen maken, vanwege de beperkingen die Apple stelt. December vorig jaar sloeg dat om: er zou toch een Firefox-browser komen, ook al moet die gebruik maken van Apple’s eigen WebKit. Het zal dus niet exact hetzelfde zijn als de Firefox-browser die je van de desktop kent. Firefox moet eigenlijk wel: het marktaandeel van de browser daalt gestaag en steeds meer mensen gaan internetten via hun mobiele telefoon, waar Safari, Chrome en de standaard Android-browser de boventoon voeren.

Firefox wil terug naar de top

Mozilla is ondertussen ook bezig met Firefox OS, een open-source besturingssysteem voor mobiele apparaten. Maar echt vlot loopt dat niet. Mozilla heeft de afgelopen tijd een reorganisatie doorgevoerd en gaat vanaf het tweede kwartaal van 2015 met extra energie terugvechten om weer marktaandeel te veroveren. Een van de ideeën is om de Firefox-browser beschikbaar te stellen voor zoveel mogelijk gebruikers, bijvoorbeeld bezitters van een iPhone of iPad.

firefox iphoneOplettende iCulture-lezers zullen zich trouwens herinneren dat Mozilla in 2010 de app Firefox Home voor iOS uitbracht. Dat was een simpele app waarmee je bookmarks, browserhistorie en geopende tabbladen kon synchroniseren, zodat je ook op de iPhone toegang tot die informatie had. De app werd later weggehaald.

Meedoen kan hier: Firefox iOS Beta Program (deze link werkt niet mobiel)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 mei 2015, 20:18
Categorie Apps
Onderwerpen browser, firefox, mozilla

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.