iPad maakt boeken interactief, maar is dat wenselijk?

Boeken op de iPad kunnen voorzien worden van praktisch het gehele internet met de invoering van de ePub3-standaard. De eerste blogger ergert zich nu al aan de tunnelvisie die daaruit kan ontstaan.

eBook met verrijkingMet de introductie van de nieuwe ePub3-standaard kunnen digitale boeken op de iPad voortaan veel meer dan letters weergeven. De vernieuwde techniek zet namelijk de deur open voor Javascript en HTML5. Dat houdt in dat praktisch het gehele internet verwerkt kan worden in een digitaal boek. De Franse uitgever Walrus demonstreert een paar van de mogelijkheden van de nieuwe techniek in een tekst en video. E-book-expert en blogger ‘Sigil’ ziet de toekomst van het boek op de iPad somber in. Hij stelt dat de inmenging van het internet desastreus is voor boeken.

Allereerst moeten we de verrijking niet als een oplossing op een probleem zien, maar als een nuttig onderdeel. Media moet de tekst op een slimme manier verrijken. Het mag het niet zwaarder, zinloos maken. Of nog erger: dezelfde boodschap herhalen.

Dat schrijft Walrus in een uitgebreide blog met elf ideeën over de nieuwe verrijking die digitale boeken te wachten staat. De ideeën leveren vooralsnog één concreet voorbeeld op, waarin Walrus een interactief fantasy-boek presenteert met kolommen, additionele informatie, vervagende teksten (!) en vragen.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

De technieken die hierboven worden toegepast zijn wellicht handig voor studieboeken, maar lijken misschien wat uit zijn plaats in een fictief verhaal. De eerder aangehaalde en grofgebekte blogger Sigil ziet het gebeuren:

“Dit geeft uitgevers de mogelijkheid om waardeloze Javascript toe te voegen aan hun boeken in de hoop zich te onderscheiden, de toekomst te omhelzen, geiten te neuken of iets in die trant. Dan krijg je dingen als speciale navigatiemenu’s, knoppen om een tekst uit te breiden, voetnoten met zo’n idee-lampje ervoor of andere ‘briljante’ ontwerpideeën. Er komen duizenden boeken met Javascript die je moet uitvoeren omdat het boek lezen anders onmogelijk is. Vanaf ePub4 is Javascript verplicht en voor je het weet, richten boeken zich enkel op de randzaken in plaats van de inhoud.”

Het is een interessante vraag die de blogger oproept. Verschillende kranten en tijdschriften wagen zich al aan multimediale uitlatingen op de iPad en dat wordt meestal positief ontvangen. Maar hoe zit het met boeken? Hoe wenselijk is een video in een boek waarbij je voorheen zelf je voorstelling maakte?

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.