iPad 3-kopers teleurgesteld, inruil of terugbrengen soms mogelijk

Kopers van de iPad 3 klagen, omdat Apple nu al de iPad 4 heeft aangekondigd. Kun je je aankoop terugbrengen of omruilen? Dat ligt aan de voorwaarden van de winkel en aan het feit of je de iPad 3 al hebt uitgepakt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPad vierde generatieOp dinsdag 23 oktober kondigde Apple de vierde generatie iPad aan, iets meer dan een half jaar nadat de derde generatie iPad op de markt verscheen. Dit heeft geleid tot klachten van veel mensen die net een iPad hebben gekocht. Zij dachten dat er pas in 2013 een nieuw model op de markt zou verschijnen. Gelukkig zit je niet altijd aan de aankoop vast.


Bij kopen op afstand heb je in Nederland namelijk 7 werkdagen bedenktijd. Dit is een officiële regeling die dus voor alle online aankopen geldt, ongeacht bij welke webwinkel je hebt gekocht. Heb je bijvoorbeeld de iPad 3 via Saturn gekocht, een actie waar we de afgelopen dagen aandacht aan hebben besteed, dan heb je nog de tijd om terug te sturen. Sinds 16 oktober zijn namelijk zes werkdagen verstreken. Je moet er dan natuurlijk wel rekening mee houden dat je voor de nieuwe iPad 4 geen €439 maar €499 kwijt bent.

Webwinkels: vaak 14 dagen bedenktijd

Bij Saturn geldt trouwens nog een andere regeling: daar heb je de mogelijkheid om gekochte producten binnen 14 dagen te retourneren, ongeacht of je het online of in de winkel hebt gekocht. Je krijgt dan het volledige aankoopbedrag terug. Er gelden uiteraard wel een paar voorwaarden: het product mag niet gebruikt zijn en moet worden teruggestuurd met alle accessoires, inclusief originele binnen- en buitenverpakking. Het loont dus de moeite om bij je dure aankopen de verpakking niet meteen begerig open te scheuren en in de vuilnisbak te gooien. Ook bij andere winkels zoals iCulture Shop heb je 14 dagen de tijd om gekochte producten te retourneren, dus check je kassabon of bestelbevestiging.

ipad vierde generatie verschil

Apple: officieel 14 dagen, maar…

Bij Apple ligt de zaak iets ingewikkelder. Momenteel circuleert er op internet een verhaal dat je 30 dagen de tijd hebt om een gekochte iPad 3 om te ruilen voor een iPad 4. Dit blijkt echter geen standaard bedrijfsbeleid bij Apple. In de Amerikaanse en Canadese Apple Stores geldt een periode van 14 dagen, maar daar kan op lokaal niveau van worden afgeweken. De manager van de Apple Store aan Stockton Street in San Francisco heeft besloten om ook inruil toe te staan als je de iPad 3 binnen 30 dagen terugbrengt. Hij moet dan wel onbeschadigd zijn. Apple hanteert bij dure nieuwe producten vaak een dergelijke overgangsperiode, om mensen die net een product hebben gekocht tegemoet te komen. Soms betaal je in de VS wel een restocking fee omdat de verpakking is opengemaakt, waardoor Apple het niet meer als nieuw product aan iemand anders kan verkopen. Ook in onze reacties bij eerdere artikelen over de iPad 4 melden verschillende gebruikers dat ze bevestigd hebben gekregen dat Apple voor de iPad 3 de 30 dagen-termijn hanteert. Dit zou voor zowel de online Apple Store als de Apple Store in Amsterdam gelden. We hebben deze informatie zelf nog niet kunnen verifiëren.

Apple-retailers bepalen zelf

Bij de Apple Store in Amsterdam geldt iets soortgelijks: als je een product hebt gekocht heb je 14 dagen de tijd om het terug te brengen of terug te sturen. In Nederland moet de verpakking echter wel gesloten zijn, dus de krimpfolie moet nog aanwezig zijn. Navraag bij de Apple Store in Amsterdam leverde nog geen officieel standpunt op. Wel wilden Apple-winkeliers A-Mac en iCentre reageren. A-Mac heeft een duidelijk standpunt: terugbrengen is niet mogelijk. Maar als je via de webshop hebt besteld heb je uiteraard wel het recht om binnen 7 werkdagen de iPad terug te sturen. A-Mac hanteert overigens een iets langere periode van 14 dagen na aankoop, waarbij je een tegoedbon krijgt.

Oude Mac of iPad inruilen

icentre inruilBij iCentre is nog niet definitief besloten wat ze gaan doen. Ze zijn nog aan het kijken en wachten af wat het beleid van Apple zal zijn. iCentre heeft wel een alternatief: ze zijn sinds kort begonnen met een inruilcampagne, die misschien van pas komt voor Mac-gebruikers die gisteravond verlekkerd naar de nieuwe iMac en MacBook Pro hebben zitten kijken. Je brengt je oude Mac terug naar de winkel en krijgt daarna korting op de aankoop van een nieuwe Mac. De inruil is ook mogelijk bij een iPad. Of je een betere prijs krijgt dan op Marktplaats of het iCulture Forum is natuurlijk maar de vraag, maar je weet in ieder geval wel meteen wat je krijgt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

124 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.