‘iOS is het nieuwe Windows’

iOS is het nieuwe Windows, zegt een analist van UBS Securities. iOS geeft de toon aan en Microsoft is te laat met Surface en Windows 8.

windows-surfaceAnalist Steve Milunovich van UBC Securities heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan in een rapport aan zijn klanten. Hij schrijft dat Apple’s iOS het nieuwe Windows is. De analist bedoelt dat overigens op een positieve manier: Apple is bezig om de markt voor personal computing naar zich toe te trekken. Terwijl deze markt voorheen nog werd gedomineerd door hard- en software voor Windows, zie je dat Apple’s besturingssystemen een leidende rol is gaan spelen. De iPad geeft de toon aan in de tabletmarkt en sleurt voormalige Windows pc-gebruikers mee naar andere Apple-producten. Terwijl de verkoop van MacBooks elk kwartaal groeit, klagen makers van Windows-laptops over magere jaren.

Je ziet het ook terug bij nieuwe software, die lang niet altijd meer exclusief voor Windows wordt uitgebracht. Zoek je nieuwe accessoires, dan struikel je in elektronicawinkels over de iPad-hoesjes, terwijl je voor tablets van andere merken nauwelijks iets kunt vinden. Milunovich denkt dat Microsoft laat is met z’n Surface tabletcomputer en Windows 8. Apple heeft opeens het voordeel van een first mover gekregen, terwijl Microsoft al veel eerder tabletpc’s op de markt bracht, maar ze nooit tot een succes heeft weten te maken.

Je zou de uitspraak van de analist natuurlijk ook anders kunnen interpreteren: iOS is uitgegroeid tot hét mobiele operatingsysteem voor jong en oud, ook onder bevolkingsgroepen die Apple voorheen als elitair merk links lieten liggen. Maar dat is niet wat Milunovich bedoelde.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2012, 12:07
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen apple, microsoft, windows

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.