iOS 8 app ontgrendelscherm 1

iOS 8 uitgelicht: relevante apps in de buurt op het ontgrendelscherm

In iOS 8 laat de iPhone op het ontgrendelscherm app-iconen zien. Deze apps zijn op basis van locatie. iCulture legt uit hoe het werkt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 8 app ontgrendelscherm 1

Vanaf iOS 8 kunnen er app-iconen op het ontgrendelscherm van je iPhone verschijnen. Deze apps staan linksonder op het scherm en kunnen omhoog worden geveegd om ze te openen. Je hebt geen directe invloed op welke apps er linksonder verschijnen: dit wordt gebaseerd op locatie. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld de Schiphol-app te zien als je op de luchthaven bent, of de Appie-app in de Albert Heijn. Hoe werkt dit precies? We leggen het allemaal uit in iOS 8 uitgelicht.

Hoe werken app-iconen op het ontgrendelscherm?

iOS 8 app ontgrendelscherm 4.PNGBen je op een locatie waar een app aan verbonden is, dan zal er linksonder een app-icoon verschijnen. Dit is het icoon van de app van bijvoorbeeld de winkel waar je bent, mits je de applicatie hebt geïnstalleerd.

Door het app-icoon omhoog te vegen, wordt de app gelijk opgestart. Hiermee lijkt de nieuwe functie een beetje op het camera-icoon dat rechtsonder op het ontgrendelscherm staat. Heb je een toegangscode op de iPhone ingesteld, dan moet je deze invoeren voordat de iPhone ontgrendelt en de app opstart.

Heb je de betreffende iOS-app nog niet geïnstalleerd? Je krijgt dan een App Store-icoon te zien die je omhoog kunt vegen. Je wordt dan naar de App Store gebracht, waar je de app kunt installeren en gebruiken.

In het multitaskvenster

Je kunt de locatiegebaseerde apps ook zien als je de iPhone al ontgrendeld hebt. De betreffende app zal dan verschijnen aan de meest linkerzijde van het multitaskvenster. Hij valt niet te verwarren met andere apps die je open hebt staan, omdat het icoon ook in het beeld van de app staat. Pas als je hem opstart wordt het een ‘gewone’ app in het multitaskvenster en kun je hem zoals vanouds gebruiken.

Multitasking apps op locatie iOS 8

Wanneer verschijnen de apps?

De iPhone kan zien welke apps exact aan een locatie zijn gebonden. Wij hebben het tot nu toe werkend gekregen met de apps van Schiphol en Albert Heijn, wat doet vermoeden dat Apple gebruikmaakt van geofencing. Met deze locatiefunctie kunnen apps een gebied afzetten waarin bepaalde functies werken. De app van Albert Heijn ziet op deze manier bijvoorbeeld of je in een supermarkt loopt. Apps hoeven niet bijgewerkt te worden voor iOS 8 om op het ontgrendelscherm te verschijnen: de door ons geteste applicaties hebben nog geen speciale iOS 8-updates gekregen.

Mogelijk baseert Apple zich ook op populaire apps in de buurt: de App Store laat in iOS 7 zien welke apps op een locatie het vaakst zijn gedownload onder het tabblad Vlakbij. De iPhone lijkt hoe dan ook op slimme wijze te zien welke apps voor een grote groep gebruikers relevant zijn. Dat is ook wel nodig, aangezien enkel geofencing geen goede maatstaaf is: applicaties zoals de Philips Hue-app laten immers iedere gebruiker een locatie afzetten.

iOS 8 app ontgrendelscherm 3.PNGiOS 8 app ontgrendelscherm 2.PNG

Wanneer beschikbaar?

Apps verschijnen vanaf iOS 8 op het ontgrendelscherm van de iPhone. Apple wil iOS 8 in het najaar van 2014 beschikbaar stellen. Dan zal deze functie ook vrij te gebruiken zijn voor alle ondersteunde apparaten.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 18:07
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerpen app store, ios 8, ios 8 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.