Apple laat iedereen WWDC 2014 video’s gratis bekijken

Apple kiest voor meer openheid en laat iedereen de verschillende technische sessies gratis bekijken in de WWDC-app.

WWDC 2014 app iconDe keuze van Apple om ontwikkelaars in iOS 8 meer mogelijkheden te geven wordt met gejuich ontvangen. Ontwikkelaars voelden zich jarenlang beperkt door Apple en krijgen nu de mogelijkheid om apps nog krachtiger maken. Tegelijkertijd kiest Apple ook een andere toon tegenover ontwikkelaars. Voorheen was spreken over iOS- en OS X-beta’s uit den boze, maar dit jaar staat Apple voor het eerst een openlijke discussie toe. En het bedrijf gaat zelfs nog een stapje verder: ook zonder ontwikkelaarsaccount mag je de verschillende video’s van (technische) sessies via de WWDC-app gratis terugkijken.

Het is een nieuwe vorm van openheid die we niet van het doorgaans zo gesloten Apple gewend zijn. Bèta’s waren altijd alleen bedoeld voor ontwikkelaars en erover spreken was al helemaal niet toegestaan. Maar met het recent geïntroduceerde publieke bèta-programma voor OS X Mavericks-updates en – later deze zomer – Yosemite wijkt Apple daar dit jaar voor het eerst van af. Ook geeft Apple iOS-ontwikkelaars voor het eerst toegang tot de Developer Preview van OS X Yosemite, waarschijnlijk omdat de beide besturingssystemen dit najaar nog meer met elkaar verweven zullen zijn.

Het lijkt een reeks keuzes om het draagvlak onder ontwikkelaars te vergroten. Zoals gezegd heeft Apple de afgelopen jaren nogal wat kritiek gehad van zowel grote als kleine ontwikkelaars over het ‘extreem gesloten’ karakter van iOS. De gratis sessies zouden misschien zelfs een geheel nieuwe groep ontwikkelaars kunnen aanboren. De video’s zouden hen kunnen enthousiasmeren om ook voor de beide platformen te gaan ontwikkelen.

Dat betekent overigens niet dat Apple nu alles toestaat. Ontwikkelaars gaan nog steeds akkoord met een zogeheten Non-Disclosure Agreement (NDA) waarin staat wat ze wel en niet mogen doen. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen screenshots publiceren – iets wat alle nieuwssites natuurlijk wel gewoon doen – en ook is een ‘public review’ niet toegestaan. Al bestaat er onder ontwikkelaars wel wat onduidelijkheid wat Apple hiermee precies bedoelt. “Het is sowieso beter dan voorheen”, concludeert ontwikkelaar Ole Begemann.

Downloaden: WWDC (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Video's gratis bekijken in WWDC-app

Via iPhoneblog.de

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juni 2014, 21:09
Categorieën Apple, Apps
Onderwerpen ontwikkelaars, wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.