Google maakt overname Waze officieel bekend

Google heeft officieel bekendgemaakt dat navigatiebedrijf Waze is overgenomen. Waze gaat kaartmateriaal leveren voor Google Maps, maar het personeel blijft in Israël.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

waze iphoneGoogle heeft officieel bekendgemaakt dat ze navigatiebedrijf Waze hebben overgenomen. De overname zat er al aan te komen, nadat afgelopen weekend een Israëlische krant Globes meldde dat de deal bijna rond was. Met de overname voorkomt Google dat concurrenten Facebook en Apple een sterke positie in mobiele navigatie krijgen. Waze is één van de kaartleveranciers van Apple Maps, naast TomTom, Open Street Map en anderen.

Eerder meldde Bloomberg al, dat de overname van Waze rond was, maar baseerde zich daarbij op een tipgever. Google zou sinds 23 mei met Waze in gesprek zijn. Met de overname schakelt Google een belangrijke concurrent voor Google Maps-navigatie uit. Beide bedrijven bieden hun navigatie-software gratis aan. Overname van Waze voorkomt bovendien dat Facebook en Apple nog langer van de gigantische hoeveelheid kaartmateriaal kunnen profiteren. Interessant detail: Microsoft is één van de grootste investeerders van Waze.

Gebruikers van Waze geven via hun iOS- en Android-smartphone informatie over het wegennet, wegomleggingen en andere wegversperringen door. Waze verdient geld met locatiegebaseerde advertenties. De overname van Waze door Google moet mogelijk nog wel worden goedgekeurd door Amerikaanse mededingingsinstanties.

De overname is een tegenvaller voor Apple, al lijkt het erop dat de klap niet al te groot is. Als je in Apple Maps de aanvullende info bestudeert blijkt Waze alleen kaartmateriaal voor Israel te leveren. De lijst met kaartmateriaal van TomTom is veel langer. Apple heeft in korte tijd een eigen mobiele kaartendienst uit de grond gestampt, die binnenkort ook in OS X beschikbaar komt. Aanvankelijk bleken er veel fouten in het kaartmateriaal te zitten en ontbraken er functies die mensen van Google Maps kgewend waren, zoals OV-routes en Street View. Voorheen maakte Apple gebruik van Google Maps, dat nu als losse app verkrijgbaar is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2013, 21:55
Categorie Apple
Onderwerpen google, overname, waze

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.