iCloud Craig Federighi

Deze 10 verbeteringen komen naar iCloud in iOS 15

iCloud krijgt er in iOS 15 weer een hoop nieuwe functies bij. Ontdek hoe iCloud je leven nog makkelijker gaat maken met deze 10 verbeteringen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iCloud in iOS 15

Hieronder lopen we de belangrijkste iCloud-functies in iOS 15 met je langs. Ook bespreken we welke verbeteringen er voor je Apple ID aan zitten te komen, zoals familie toegang geven tot jouw iCloud-gegevens na overlijden. Veel functies die we bespreken gelden zowel voor iOS 15 als voor iPadOS 15. En soms vind je ze ook op de Mac terug in macOS Monterey.

#1 Tijdelijk meer iCloud-opslag

In iOS 15 krijg je tijdelijk meer iCloud-opslag als je gaat upgraden naar een nieuw toestel. Het overzetten van data verloopt daardoor ook een stuk sneller en het kost je niks extra. Je kunt de complete inhoud van je oude toestel opslaan in iCloud en daarna overzetten naar je nieuwe iPhone. Zelfs als je maar 5GB gratis opslag hebt. “Wanneer je een nieuw device koopt kun je iCloud Backup gebruiken om je data te verplaatsen naar je nieuwe device, zelfs als je weinig opslag hebt”, schrijft Apple op de iOS 15 preview-pagina. “iCloud geeft je zoveel opslag als je nodig hebt om een tijdelijke backup te maken, gratis, voor maximaal drie weken. Dit helpt om al je apps, data en instellingen automatisch op je device te krijgen.”

iCloud functies

#2 Meer extra’s met iCloud+

iCloud+ is de nieuwe naam voor de betaalde iCloud-opslag van weleer. Behalve meer opslag krijg je er ook nog wat extra functies bij, namelijk Private Relay (een soort VPN), Verberg mijn e-mail (beide onderdeel van de nieuwe privacyfuncties in iOS 15), meer camera’s voor HomeKit Secure Video en eigen e-maildomeinen.

#3 Passkeys in iCloud Sleutelhanger
Passkeys zijn een nieuwe manier om wachtwoorden overbodig te maken. In plaats van een gebruikersnaam met wachtwoord wissel je twee sleutels uit: een publieke en een private.

Passkey in iOS 15

Het wordt getest in iOS 15, maar het is nog niet zeker of het wel op grote schaal beschikbaar komt bij de officiële release en of het dan al erg invloedrijk zal zijn. Het zal namelijk nog best wat tijd kosten voordat wachtwoorden helemaal verbannen zijn. Maar in iOS 15 legt Apple er in ieder geval de basis voor.

#4 Accountherstel voor je Apple ID
Accountherstel in iOS 15 is een nieuwe functie die in noodgevallen erg van pas kan komen. Hierbij wijs je een vertrouwde persoon aan die namens jou herstelcodes mag ontvangen. Krijg je geen toegang meer tot je Apple ID en iCloud, dan kan Accountherstel helpen. Je vraagt de vriend of het familielid om een code voor jou te maken. Je kunt hiervoor een of meerdere personen aanwijzen, die je kunnen helpen bij het resetten van je wachtwoord en weer toegang krijgen tot je account.

#5 Digital Legacy als je bent overleden

Mocht je overlijden, dan is het voor familie vaak lastig om toegang te krijgen tot jouw persoonlijke gegevens op iCloud. Vind je het prima als ze na jouw overlijden in de gegevens kunnen kijken, dan kun je gebruik maken van de functie Digital Legacy, oftewel Erfeniscontact. Je wijst dan een persoon aan die na overleggen van de overlijdensacte de iCloud-data mag downloaden. Deze persoon krijgt dus geen toegang tot de lokale data op jouw toestel; daarvoor zul je de toegangscode voor je iPhone ergens moeten noteren.

#6 Sneller je iCloud Foto’s synchroniseren

Veel mensen klagen na een iOS-update dat hun toestel zo traag is geworden. Bovendien gaat de batterij snel leeg. Eén van de boosdoeners is dat allerlei data gesynchroniseerd moet worden. Als je overstapt naar een nieuw device zal iCloud Foto’s voortaan sneller synchroniseren, zodat je zonder lange wachttijd weer kunt genieten van je foto’s.

#7 iCloud Private Relay voor veiliger internetten

In onze uitleg van privacyfuncties in iOS 15 hebben we al uitgelegd hoe Private Relay werkt. Dit is een soort VPN waarmee je veiliger kunt internetten, zonder dat persoonlijke data te achterhalen valt. Apple gebruikt hiervoor twee servers: eentje voorziet je van een anoniem IP-adres (waaruit nog wel de regio af te leiden is) en de andere zorgt dat je het webadres dat jij wilt bezoeken niet persoonlijk aan jou gekoppeld is. Private Relay is als een VPN, in de zin dat het je internetverkeer omleidt zodat het onmogelijk te onderscheppen is. Er is echter wel een verschil: bij een VPN weet de aanbieder ook waar je naartoe aan het browsen bent. Apple weet dat niet. Een pluspunt van een gewone VPN is daarentegen dat je zelf je land kunt kiezen, zodat je bijvoorbeeld Netflix-shows uit de VS kunt kijken. Bij Apple kan dat niet.

#8 E-mailadres verbergen
Je gebruikt je iCloud-mailadres waarschijnlijk voor veel meer dingen, ook nieuwsbrieven en online bestellingen. Wil je dit iets meer beschermen, dan is er Email-adres verbergen, als onderdeel van de privacyfuncties in iOS 15.

Verberg mijn e-mailadres

Dit is een uitbreiding op Sign in with Apple, waarbij je ook een anoniem e-mailadres kunt gebruiken. Bij deze nieuwe functie kun je echter op elk moment een ‘wegwerp-mailadres’ aanmaken, ook voor sites die geen Sign in with Apple ondersteunen. Je kunt dit e-mailadres op allerlei manieren gebruiken, bijvoorbeeld om tijdelijk met iemand te communiceren zonder dat je je echte e-mailadres wilt prijsgeven.

De e-mailadressen die je met deze functie zijn aangemaakt, zijn nog wel goed leesbaar. Ze bestaan meestal uit twee Engelstalige woorden, gecombineerd met cijfers en streepjes. ‘Verberg mijn e-mailadres’ zit ingebouwd in Safari, Mail en iCloud in iOS 15 en iPadOS 15.

#9 Meer camera’s voor HomeKit Secure Video
Bij HomeKit Secure Video worden je beelden opgeslagen in iCloud, waar ze versleuteld zijn en niet door de fabrikant van de camera bekeken kunnen worden. Tot nu toe moest je een vrij groot iCloud-abonnement hiervoor afsluiten, maar met de komst van iCloud+ zijn de limieten ruimer geworden. Je krijgt nu bij 50GB opslag al de mogelijkheid om onbeperkt beelden van één camera op te slaan. Bij 200GB is het voortaan 5 camera’s en bij 2TB een onbeperkt aantal camera’s. Perfect! Je hebt hiervoor uiteraard wel een HomeKit-camera nodig.

Zo zit het:

  • 50GB iCloud-account (€0,99 per maand): 10 dagen historie, 1 camera
  • 200GB iCloud-account (€2,99 per maand): 10 dagen historie, 5 camera
  • 2TB iCloud-account (€9,99 per maand): 10 dagen historie, onbeperkt aantal camera’s

#10 Eigen e-maildomeinen
Een mooie mogelijkheid in iOS 15 is dat je je iCloud-mailadres extra persoonlijk kunt maken door een eigen domein te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld een domeinnaam met je achternaam zijn, die je voor de hele familie hebt afgesloten. Iedereen met een Apple ID kan een eigen e-mailadres aanmaken met het domain @icloud.com. Maar bij al die diensten is het meteen duidelijk dat je mail gehost wordt door Apple. Met een eigen domeinnaam (het deel achter het apenstaartje) kun je je e-mailadres persoonlijker maken. Dergelijke functies zien we al jaren bij bijvoorbeeld Microsoft 365 en Google Workspace. Nu biedt Apple het ook aan – maar alleen voor betalende gebruikers van iCloud+.

Een laatste functie is dat je verbeterde connectiviteit hebt voor 5G. Dit houdt in dat het maken van een backup en het terugzetten ervan voortaan sneller gaat. Ook het streamen van audio en video vanuit apps gaan sneller. Dit is niet meteen een iCloud-functie, maar het zorgt er wel voor dat je iCloud prettiger in gebruik wordt.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. We verwachten de officiële iOS 15 release in de loop van september/oktober 2021. Ontdek wat er nog meer is aangekondigd tijdens de keynote in onze WWDC 2021 samenvatting! Of lees onze zeer uitgebreide iOS 15 preview.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2021, 21:36
Categorie Diensten
Onderwerp icloud
Devices iPad, iPhone
Software iOS 15, iPadOS 15
1 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.