De inlogpagina van iCloud.

iCloud bestaat 5 jaar: de laatste aankondiging van Steve Jobs

iCloud bestaat vandaag precies vijf jaar, want op 12 oktober 2011 kwam de clouddienst beschikbaar met de lancering van iOS 5. iCloud is bovendien Steve Jobs' laatste podiumaankondiging. Hoe is iCloud ontstaan en wat ligt er nog in het verschiet?

In tijden waarin bijna alles gestreamd en gesynchroniseerd wordt, kun je je bijna niet voorstellen dat het alweer vijf jaar geleden is dat Apple’s iCloud beschikbaar kwam, tegelijk met iOS 5. In de loop der jaren is iCloud gegroeid van een systeem dat je contacten, agenda’s en mail synchroniseert naar een complete cloudoplossing voor foto’s, bestanden en muziek. Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat iCloud voor iedereen beschikbaar kwam en was bovendien de laatste publieke aankondiging die Steve Jobs op een podium deed.

De inlogpagina van iCloud.

Van MobileMe naar iCloud

Voordat Apple iCloud onthulde, zijn er al meerdere pogingen geweest om een succesvolle clouddienst te introduceren. Al in 1997 sprak Steve Jobs over cloudcomputing. Hij zag een toekomst waarin altijd al je bestanden toegankelijk zijn, op welke computer je ook aan het werk bent. 1997 is ook het jaar waarin Steve Jobs terugkeerde naar Apple dankzij de overname van NeXT. Dat jaar hield hij zijn eerste WWDC-presentatie.

Elf jaar later in 2008, eveneens tijdens de WWDC, introduceerde Steve Jobs samen met Phil Schiller de nieuwe dienst MobileMe. Dit was een clouddienst waarmee je mail, contacten en agenda gepusht worden naar al je toestellen zoals je Mac, pc en (toentertijd) iPhone 3G. Ook iDisk voor documenten en integratie met foto’s werden destijds aangekondigd als de ultieme oplossing om alles gesynchroniseerd te houden op al je eigen apparaten.

De introductie van MobileMe ging echter niet van een leien dakje. Allereerst was MobileMe niet zomaar voor iedereen beschikbaar. Hoewel er een gratis proefversie beschikbaar was voor 60 dagen, was voor MobileMe een abonnement vereist voor $99 per jaar. Voor deze prijs kreeg je 20GB aan opslagruimte om alles op te slaan en te synchroniseren. Veel gebruikers bleken echter last te hebben van synchronsiatieproblemen, waardoor lang niet alle informatie op alle apparaten up to date was. Tot overmaat van ramp werden mensen met een gratis probeerversie van MobileMe per ongelijk gefactureerd, waardoor de testperiode verlengd moest worden. Alles behalve probleemloos dus en dat gaf Steve Jobs zelf ook ronduit toe.

Steve Jobs’ laatste WWDC

Tijdens de WWDC van 2011 werd iCloud geïntroduceerd, de opvolger van het geflopte MobileMe. Apple wilde synchronisatie naar een hoger niveau tillen, waardoor je er als gebruiker niets meer voor hoefde te doen. Maak een foto met je iPhone en deze wordt automatisch gepusht naar je Mac en iPad. “It just works”, waren de woorden die Steve Jobs op het podium uitsprak.

Toch gaf hij direct toe dat Apple schade te herstellen had. “Why should I believe them? They are the ones that brought me MobileMe?” De zelfspot was hier overduidelijk. Apple zei veel geleerd te hebben van haar fouten en apps als Contacten, Agenda en Mail opnieuw te hebben ontworpen zodat ze naadloos samenwerken met iCloud. Het belangrijkste was dat iCloud gratis was voor iedereen.

Apple introduceerde ook meteen meer functies voor iCloud. Download je een app op je iPhone, dan wordt deze automatisch gepusht naar je iPad. Ook het bewerken en aanmaken van documenten kan via iCloud. Steve Jobs introduceerde daarnaast Fotostream, waarmee foto’s via Wi-Fi gesynchroniseerd worden. Als laatste ‘one more thing’ onthulde Steve Jobs nog iTunes Match, de muziekdienst waarmee je je eigen cd’s kunt uploaden naar iCloud zodat deze op al je apparaten beschikbaar kwam. Dit bleek Steves laatste aankondiging, want op 6 oktober 2011 overleed Steve Jobs op 56-jarige leeftijd. De lancering van iCloud heeft hij helaas dus niet meer zelf mogen meemaken.

iCloud werd meer dan synchronisatie

iCloud had een betere start dan MobileMe, maar miste nog wel functies zoals het centraal opslaan van bestanden. Ook ging het synchroniseren van grote hoeveelheden data in de begintijden van iCloud lang niet altijd goed en iCloud-fotobibliotheek en Mijn Fotostream werkten in het begin ook niet altijd even goed. Ook over het prijsmodel van Apple is al veel gezegd en geschreven. Iedere gebruiker krijgt 5GB aan gratis opslag. Deze hoeveelheid wordt al sinds de lancering gehandhaaft en is in de tussentijd niet verhoogd terwijl de backups van toestellen wel steeds groter worden. Ook de upgrade-mogelijkheden waren vrij prijzig, hoewel Apple meerdere keren de prijzen van iCloud verlaagd heeft. Nog dit jaar kwam de 2TB-optie erbij. Inmiddels is iCloud ook veel meer geworden dan een tool om alle inhoud van je apparaten synchroon te houden.

iCloud-fotobibliotheek op de Mac, iPhone en iPad.

Via iCloud Drive is het mogelijk om al je bestanden uit allerlei apps op één centrale plek op te slaan die bereikbaar is vanaf zowel je iOS-toestel als je Mac via de Finder. Met macOS Sierra heeft Apple zelfs de optie toegevoegd om al je bestanden van je bureaublad en in de Documenten-map te uploaden en beschikbaar te maken op al je iOS-toestellen. Met de komst van allerlei diensten als Apple Music en Apple Pay is iCloud belangrijker geworden dan ooit.

Dit soort diensten maken een belangrijk deel uit van Apple’s businessmodel, waardoor het voor Apple van belang is dat alles goed werkt. Iedere bezitter van een Mac, iPhone of iPad is voor een groot deel afhankelijk van iCloud. We maken onze reservekopieën, slaan onze wachtwoorden op via iCloud-sleutelhanger en sporen een verloren iPhone op via Zoek mijn iPhone. Of je nou wil of niet, iedere eigenaar van een recent Apple-product gebruikt wel één van de vele functies van iCloud.

Toekomst van iCloud

Maar waar gaat iCloud verder nog naar toe? Bewaren we straks letterlijk alles in ons eigen iCloud-account, zodat lokale opslag niet meer nodig is? Steeds meer documenten en gegevens worden op servers opgeslagen. Voor Android-toestellen heeft Google al de functie Instant Apps aangekondigd, waardoor je de apps op je telefoon streamt in plaats van installeert. In tijden waar mobiele databundels steeds groter worden en dataroaming naar EU landen afgeschaft gaat worden, is het niet geheel ondenkbaar dat iCloud straks de basis wordt van alle functies op je iPhone, iPad en Mac. Apple gaat niet voor niets stappen ondernemen om iCloud verder te verbeteren met een aanstaande reorganisatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 oktober 2016, 15:16
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerp icloud

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.