Een iPhone ontgrendelen met toegangscode of Touch ID.

‘iOS 11 maakt iPhone en iPad minder veilig’

Volgens een Russisch softwarebedrijf Elcomsoft maakt iOS 11 je iPhone en iPad minder veilig. Een versleutelde iTunes-reservekopie is eenvoudig te kraken, al moet je wel de toegangscode van de iPhone of iPad weten.

Volgens een Russisch softwarebedrijf zorgt iOS 11 ervoor dat je versleutelde iTunes-reservekopieën onveilig zijn. Met ingang van iOS 11 is het namelijk mogelijk om vanaf een iPhone of iPad het wachtwoord van je iTunes-reservekopie te veranderen, waardoor allerlei gegevens buitgemaakt kunnen worden. Ook het herstellen van je Apple ID-wachtwoord kan volgens dit bedrijf te eenvoudig. Je moet daarvoor wel fysiek toegang tot het toestel hebben en in het bezit zijn van de toegangscode.

‘Toegangscode is genoeg in iOS 11’

Het Russische bedrijf waarschuwt dat het sinds iOS 11, mits je de juiste middelen hebt, een stuk makkelijker geworden is om wachtwoorden en andere gegevens van een iPhone of iPad te stelen. Een wachtwoord van een beveiligde iTunes-backup is namelijk gebonden aan het desbetreffende toestel. Als je een iTunes-backup van een iPhone op een nieuwe computer maakt, waarvan eerder al een beveiligde backup gemaakt is, heb je ditzelfde wachtwoord nodig. Was je dit wachtwoord vergeten, dan was het niet meer mogelijk om je backup te maken of te herstellen. Vanaf iOS 11 kun je dit wachtwoord echter vanaf een iPhone of iPad herstellen, simpelweg via de optie Herstel alle instellingen (Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in).

Een iPhone ontgrendelen met toegangscode of Touch ID.

Als je deze stappen volgt, wordt het wachtwoord van een beveiligde backup meteen gewist. Hierdoor kun je dus een nieuwe backup maken en informatie hieruit halen, met de juiste software. In zo’n backup zitten allerlei gegevens, zoals wachtwoorden van accounts. De voorwaarde is echter dat je wel fysieke toegang moet hebben tot het toestel en dat je de toegangscode moet weten om de iPhone of iPad te ontgrendelen.

Het Russische bedrijf Elcomsoft benadrukt ook dat het met een toegangscode eenvoudig is om je Apple ID-wachtwoord te herstellen. Via de instellingen van iOS kun je namelijk het Apple ID-wachtwoord aanpassen met enkel en alleen de toegangscode. Apple vraagt niet ter verificatie om het huidige wachtwoord. Op die manier kun je dus toegang krijgen tot alle gegevens die bij een Apple ID horen.

Beveiliging vs. gemak
Hoewel er wel wat voor te zeggen is, moet je je ook bedenken dat Apple bij dit soort beveiligingsmethodes altijd de afweging moet maken tussen veiligheid en gemak. Apple heeft het voor mensen die hun iTunes-wachtwoord vergeten waren nu veel makkelijker gemaakt om deze te herstellen, waardoor ze dus weer bij hun eigen gegevens kunnen komen. Apple heeft waarschijnlijk tot deze wijziging besloten omdat gebleken is dat een zes cijferige toegangscode veilig genoeg is om dit soort gegevens mee te beveiligen.

Wil je er zeker van zijn dat je goed beveiligd blijft, zorg er dan dus voor dat jouw toegangscode niet te makkelijk te raden is. Als je het grondiger aan wil pakken, kun je ook een alfanumerieke toegangscode instellen via Instellingen > Touch ID/Face ID en toegangscode > Wijzig toegangscode > Toegangscodeopties. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw toegangscode lastig te raden is, waardoor je nog beter beveiligd bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 december 2017, 15:36
Categorie iOS
Onderwerp beveiliging

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.