Waarom je geen iMac met 1TB Fusion Drive moet nemen

Bij de keuze voor een nieuwe iMac kun je beter niet kiezen voor de Fusion Drive van 1 TB, maar zou je moeten investeren in meer SSD-opslag. De hoeveelheid SSD-opslag van de kleinste Fusion Drive is nogal beperkt.

Veel Macs zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een solid state drive (SSD), die sneller is vergeleken met een standaard harde schijf. Maar bij de iMac-modellen gebruikt Apple een soort tussenoplossing, de zogeheten Fusion Drive. Deze combineert een SSD met een gewone harde schijf. Dat lijkt voor de meeste mensen een goede oplossing, maar in de praktijk heb je maar weinig SSD-opslag. De 1 TB Fusion Drive bijvoorbeeld kan je dan ook beter links laten liggen en kiezen voor meer SSD-opslag.


iMacs 2017

iMac met 1TB Fusion Drive heeft slechts 32 GB SSD

Het topmodel 4K iMac (21,5-inch) en de beide instapmodellen 5K iMac (27-inch) zijn standaard uitgerust met een 1 terabyte Fusion Drive. Deze Fusion Drive combineert de snelheid van een SSD (ook wel flashgeheugen genoemd) met de grote opslagcapaciteit van een gewone harde schijf. Zo worden alle systeembestanden en apps automatisch op de SSD opgeslagen zodat je hiertoe snel toegang hebt. De rest van je bestanden komen op de reguliere harde schijf.

Bekijk ook

Wat is een Fusion Drive en wat heb ik eraan?

Een Fusion Drive combineert de grote opslagcapaciteit van een traditionele harde schijf met de snelheid van een SSD-schijf. Wat heb je hier in de praktijk aan en zijn er ook nadelen?

Omdat SSD-opslag in grote capaciteit relatief prijzig is, lijkt dit dan ook een prima oplossing. Maar schijn bedriegt. Een iMac met 1 TB Fusion Drive heeft in de praktijk slechts 32 GB aan SSD-opslag, ontdekte Apple-nieuwssite tidBITS. Daarnaast is er een gewone harde schijf van 1 TB. Dat is overigens wel een verbetering ten opzichte van eerdere iMac-modellen, die slechts 24 GB flashgeheugen aan boord hadden.

Bekijk ook

Nieuwe iMacs met 1TB Fusion Drive hebben maar 24GB flashgeheugen

Het instapmodel van de nieuwe iMacs verruilt het 128GB Flashgeheugen voor een 24GB-variant. Ook blijkt uit een teardown dat het werkgeheugen van het 21,5-model gesoldeerd zit.

Opslaginformatie Fusion Drive verstopt
Apple blijkt informatie nogal te hebben verstopt. Het is bijvoorbeeld niet terug te vinden bij de technische specificaties. Je ziet het pas als je bij het configureren van je nieuwe iMac klikt op de link ‘Hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig?’. In de pop-up die dan verschijnt wordt uitgelegd hoe de opslagcapaciteit over de verschillende schijven is verdeeld.

De 1‑TB Fusion Drive koppelt een harde schijf van 1 TB aan 32 GB snel SSD-geheugen. Dat is genoeg om belangrijke macOS-bestanden en apps op te slaan, snel je systeem op te starten, het direct uit de sluimerstand te halen en vliegensvlug apps te openen.

Opvallend is wel dat Apple bij iMac-modellen voorzien met 32 GB of meer werkgeheugen een Fusion Drive met 2 TB of meer adviseert. Die beschikt over 128 GB SSD-opslag, vergelijkbaar met de MacBook Air. Een andere optie die Apple voorstelt is volledige SSD-opslag. Als je veel opslagcapaciteit nodig hebt, resulteert dat echter al snel in een meerprijs van enkele honderden euro’s, afhankelijk van de gekozen capaciteit.

Kies voor SSD met meer opslagcapaciteit
Je doet er dus verstandig aan om niet te kiezen voor een Fusion Drive van 1 TB. Investeer dan liever in een SSD met wat meer capaciteit. Bij een 27-inch iMac is een grotere Fusion Drive van 2 of 3 TB ook een optie. Dat kost je €100 tot €200 extra.

Processoren en werkgeheugen zijn tegenwoordig dusdanig snel dat een gewone harde schijf al snel de bottleneck vormt, wat leidt tot slechte prestaties. Dat raden we dan ook beslist af. Mocht je toch nog meer opslagcapaciteit nodig hebben, dan kun je daarvoor ook een externe harde schijf aanschaffen.

Bekijk ook

Apple kondigt nieuwe iMacs met Kaby Lake aan

Apple heeft nieuwe iMacs aangekondigd. De Macs voor de desktop verschijnen later dit jaar en vervangen de modellen uit 2015. Nieuw is onder andere de Kaby Lake-processor.

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 augustus 2017 om 10:56
Onderwerp
Categorie
Mac en macOS
Device
iMac

iMac

De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Het nieuwste model is de 24-inch iMac uit 2023 met M3-chip en een kleurrijk design. Het M3-model biedt betere specificaties en is de opvolger van de iMac uit 2021. De iMac 2023 is nog het enige model dat in Apple's assortiment zit. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac

Reacties: 33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.