iMac met 5K scherm

Nieuwe iMacs met 1TB Fusion Drive hebben maar 24GB flashgeheugen

Het instapmodel van de nieuwe iMacs verruilt het 128GB Flashgeheugen voor een 24GB-variant. Ook blijkt uit een teardown dat het werkgeheugen van het 21,5-model gesoldeerd zit.

iMac met 5K scherm

Apple gaf de iMac-lijn gisteren een opknapbeurt en het lijkt erop dat alle specificaties erop vooruit gaan. Maar de werkelijkheid blijkt anders. Uit gegevens op Apple’s website blijkt dat de Fusion Drive van de nieuwe iMacs ineens veel minder flashgeheugen heeft gekregen.


Een Fusion Drive combineert een traditionele harddisk (veel opslag) met flashgeheugen (snelle toegang). OS X kan de bestanden automatisch verplaatsen van de harddisk naar het flashgeheugen, zodat alles soepel werkt.

Bij het instapmodel van de nieuwe iMacs met 1 TB Fusion Drive, blijkt de hoeveelheid flashgeheugen echter drastisch verminderd. Voorheen was het een 128GB SSD, nu is het nog maar 24GB.

Van 128GB naar 24GB flash

Die 128GB kon je voorheen namelijk benutten om niet alleen het besturingssysteem maar ook je meest gebruikte apps en programma’s op te slaan, zodat ze sneller geladen konden worden. Met slechts 24GB aan ruimte blijft er na het opslaan van het besturingssysteem weinig meer over voor andere programma’s.

Als je toch 128GB wilt hebben, zul je in de buidel moeten tasten. De iMac-modellen met 2TB of 3TB harde schijf hebben namelijk wel die 128GB aan flashgeheugen. Daardoor ben je wel zo’n twee- tot driehonderd euro duurder uit.

Deze tekst is te lezen op de pagina waar je een iMac bestelt:

De 1-TB Fusion Drive koppelt een harde schijf van 1 TB aan 24 GB snelle flashopslag. […] De 2-TB en 3-TB Fusion Drives combineren een grotere harde schijf met 128 GB snelle flashopslag, zodat je nog meer ruimte hebt voor veelgebruikte bestanden. Voor de beste prestaties moeten iMac-systemen met 32 GB geheugen worden geconfigureerd met een Fusion Drive van 2 TB of meer, of met volledige flashopslag.

De Fusion Drive combineert het traditionele geheugen van een harde schijf met dat van het snellere flashgeheugen. Dit flashgeheugen kan gebruikt worden om je favoriete apps en het besturingssysteem snel op te starten, zodat de prestaties van je Mac erop vooruit gaan. Je overige bestanden kunnen op de traditionele harde schijf opgeslagen worden, die dan ook een grotere capaciteit heeft. Volledige flashopslag is ook mogelijk, maar is vrij duur.

iMac-RAM

Hoe zit het met RAM

Ook is er meer bekend over de hoeveelheid RAM van de nieuwe iMacs. Zo blijkt dat de 27-inch 5K-modellen maximaal 64GB aan RAM ingebouwd hebben, wat een verdubbeling van het werkgeheugen is ten opzichte van vorige edities.

Apple raadt in de beschrijving in de Apple Store aan, dat iMacs met een Fusion Drive van minimaal 2TB het beste presteren. Kies je voor de 1TB Fusion Drive met 32GB RAM, dan is er verhoudingsgewijs er te weinig flashgeheugen beschikbaar. Bij het afsluiten in sluimerstand wordt de inhoud van het RAM namelijk naar het flashgeheugen weggeschreven. Bij 24GB flash komt de Mac dan 8GB tekort en moeten de resterende gegevens op de normale harddisk worden weggeschreven. Wil je de Mac later weer opstarten, dan duurt het onnodig lang.

Uit een teardown blijkt dat het RAM-geheugen van nieuwe 21,5-inch 4K iMac gesoldeerd is. Dit betekent dus dat je het RAM-geheugen van deze iMac later niet verder uit kunt breiden. Denk dus goed na voordat je de 21,5-inch iMac in huis haalt, want achteraf kun je er niet nog een paar gigabyte aan werkgeheugen bij stoppen.

Het is eigenlijk een raadsel waarom Apple zo zuinig met flashgeheugen is: SSD’s zijn de laatste jaren steeds sneller en vooral goedkoper geworden. Eigenlijk had Apple er méér flashgeheugen in moeten stoppen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iMac

De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Er zijn drie versies: 21,5-inch, 24-inch en 27-inch. De 24-inch iMac is het nieuwste 2021-model, met Apple Silicon M1-chip en gloednieuw design. De 27-inch iMac is vernieuwd in augustus 2020 en heeft een Intel Core i5- of i7-processor van de 10e generatie. Er zit standaard SSD opslag in. De 21,5-inch iMac heeft 7e generatie Intel-processor. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac
26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.