Target Display Mode (Doelbeeldscherm)

iMac 2017 niet te gebruiken als extern beeldscherm

Apple ondersteunt bij de iMac 2017-modellen niet het gebruik als extern beeldscherm voor een andere Mac.

De nieuwe iMacs van 2017 ondersteunen geen Doelbeeldscherm. Met deze functie was het mogelijk om iMacs te gebruiken als display voor een andere Mac. Die kon je aansluiten via een Mini Display Port of Thunderbolt. Op de iMacs die tussen 2009 en 2014 verschenen kan het wel.

Target Display Mode (Doelbeeldscherm)

iMac 2017 niet als extern beeldscherm

Apple heeft op de supportpagina over de Doelbeeldscherm-functie duidelijk vermeld dat het niet werkt op de nieuwere modellen. Op de iMac 2017-modellen zal het ook niet werken, ook al beschikken ze over Thunderbolt 3.

Doelbeeldscherm voor externe schermen

Sinds eind 2009 kon je de 27-inch iMac gebruiken als extern scherm, waardoor je een oudere iMac ook nog nuttig kon blijven gebruiken. In 2011 kwam de functie Doelbeeldscherm op alle iMacs beschikbaar, maar sinds 2014 lijkt Apple de functie niet meer te willen aanbieden. Dat de 5K iMac van eind 2014 er niet mee werkte zou te maken hebben met het feit dat een enkele Thunderbolt 2-kabel niet genoeg was om een ultra HD-scherm aan te sturen. Sindsdien is Apple ermee gestopt.

Doelbeeldscherm ondersteuning

Nu de nieuwste 4K en 5K iMacs ondersteuning bieden voor Thunderbolt 3 is de bandbreedte sterk verbeterd, waardoor Apple weer Doelbeeldscherm (Target Display Mode) zou kunnen aanbieden. Maar helaas… ze doen het niet en Apple heeft ook geen plannen om het weer te gaan ondersteunen.

Thunderbolt Display-ondersteuning sterft ook uit
Wat nog wel lukt is het aansluiten van je Mac op een Thunderbolt Display, het externe scherm dat Apple sinds 2011 produceerde maar waar ze in 2016 mee stopten. Maar ook daar zitten beperkingen aan. Zo kon je op de MacBook Air 2011 nog een Thunderbolt Display aansluiten en op de MacBook Air van medio 2012 en nieuwer zelfs twee stuks, maar op nieuwere modellen zoals de 12-inch MacBook is het onmogelijk om Apple’s Thunderbolt Display te gebruiken. Je bent dan aangewezen op een van de vele niet-Apple HDMI-schermen.

Wie nog een hoop Thunderbolt Displays heeft staan en geen idee heeft wat je er nog mee kunt doen, kan het beste een Mac Pro van 2013 en nieuwer aanschaffen. Daar kun je zes Thunderbolt Displays tegelijk op aansluiten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2017, 9:08
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen beeldscherm, display, imac

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.