iKids week 49: Sproudly, Letterprins en Hey Hey Match

In deze iKids voor iPad lees je over een groeidagboek delen met Sproudly, binnen en buiten spelen met HeyHey Match, en leren lezen met Letterprins.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

prinsDeze iKids draait helemaal om Nederlandse en Belgische apps. Er worden namelijk regelmatig goede Nederlandstalige apps voor ouders en kinderen uitgebracht. Groeiboek-app en sociaal netwerk Sproudly bestaat al enige tijd, maar was nog nooit op iPadclub besproken. Het is een handige app om leuke foto’s en informatie van je kinderen met familieleden en vrienden te delen. Met het spiksplinternieuwe HeyHey Match-spel kunnen kinderen zowel binnen als buiten aan de slag. Tot slot geven we nog aandacht aan de app Letterprins, die diverse prijzen won en sinds kort ook voor de iPad beschikbaar is. De app helpt kinderen met leesproblemen op een speelse wijze met leren lezen. Eerder vandaag bespraken we op iPhoneclub ook al de baby-app Obaby – niet voor baby’s, maar voor ouders die in blijde verwachting zijn.

Sproudly

sproudly Sproudly is een groeiboek-app waarmee je bijzondere momenten van je kinderen kunt vastleggen en met familie en vrienden kunt delen. In het groeiboekje kunnen ouders mijlpalen, lengte, gewicht, foto’s en leuke verhalen bijhouden. Ouders kunnen onafhankelijk van elkaar momenten met hun kinderen toevoegen en delen. Ook familieleden of vrienden van de ouders kunnen zich -na een uitnodiging van de ouders- aanmelden om de belangrijke stappen van de kinderen te volgen. Daarmee is de app niet alleen een groeiboekje maar ook een sociaal netwerk.

De app is simpel vormgegeven, je vindt vrij eenvoudig je weg. Sproudly zelf ziet er prima uit, al lijken de afbeeldingen in de iPad-versie een beetje uitgerekt. Een ander nadeel is de omslachtige registratie, waarbij je zowel bij aanmelden via Facebook als via e-mail wordt omgeleid naar je browser en het bevestigen van je wachtwoord nogal nauw ligt (tip: tik na het bevestigen van je wachtwoord niet op enter maar in een keer op ‘registreer”). Sproudly synchroniseert automatisch tussen je iPhone, iPad en de website.

Downloaden: Sproudly (gratis, universeel, iOS 5.0+)

HeyHey Match

HeyHey Match is een grappige puzzel-app voor kinderen. In de app kunnen kinderen met losse hoofden, lichamen en benen een stuk of dertig passende figuren zoals dieren of cowboys proberen te vormen. Telkens als ze het juiste lichaam aan het juiste hoofd hebben verbonden verdwijnt het figuur en wordt zijn naam gezegd. Als kinderen alle figuren hebben weten te maken worden ze beloond met allerlei korte filmpjes en foto’s over de figuren die ze zojuist in elkaar hebben gezet. Daarna kunnen kinderen – het liefst met hun ouders samen- zelf filmpjes opnemen bij het Beeld en geluid-scherm. Ook leuk: je kunt hier het geluid dat de dieren maken zelf inspreken. Ouders kunnen bijvoorbeeld hun eigen stem gebruiken. De Gentse ontwikkelaar HeyHey Apps wil ook graag dat kinderen buiten spelen. Daarom staan er op hun website PDF-bestanden van alle hoofden van de figuren. Ouders kunnen deze voor hun kinderen uitprinten, zodat zij ze als maskers kunnen gebruiken. Heyhey Match heeft geen advertenties of in-app aankopen. Er zijn ook nog twee andere apps van de ontwikkelaar in de App Store, HeyHey Pix en HeyHey Colors.

Downloaden: HeyHey Match (€1,79, universeel, iOS 6.1+)

Letterprins

letterprinsLetterprins is een app waarmee kinderen die in groep 3 en 4 zitten spelenderwijs hun woordkennis en leesprestaties kunnen verbeteren. Het spel heeft allerlei animaties rondom de hoofdpersoon ‘Letterprins’. Het is de bedoeling dat kinderen samen met de Letterprins leren lezen, onder begeleiding van hun ouders. Het spel start met het leren van losse letters en uitspraak. Na ieder level worden de woorden en zinnen moeilijker. De hoogste levels draaien om het vergroten van de woordenschat en het lezen en begrijpen van zinnen. Na ieder level krijgen kinderen een beloning: allerlei digitale stickers, sterren en de mogelijkheid om zelf een video op te nemen.

Sinds kort is de app ook op de iPad beschikbaar. Letterprins is met €3,59 zeker niet goedkoop, maar heeft de nationale alfabetiseringsprijs van 2013 gewonnen en is geschikt voor kinderen met allerhande leesproblemen. Volgens de ontwikkelaars zijn alle oefeningen gebaseerd op taalkundig en orthopedagogisch wetenschappelijk onderzoek, afkomstig van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook handig: de voortgang en scores worden bijgehouden in grafieken, zodat ouders of begeleiders deze goed kunnen monitoren.

Downloaden: Letterprins (€3,59, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 augustus 2016, 10:59
Categorieën Apps, Uncategorized
Onderwerpen ikids, kinderen, letters

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.