iKids, dubbele kersteditie 2013: zes nieuwe apps voor kinderen

In deze dubbeldikke iKids lees je over het prachtige Disney Hidden Worlds en Kwijt Weg Foetsie-boek. Ook leuk: Jop is Jarig en de nieuwste Dr. Panda.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

ikids In deze iKids vind je dubbel zoveel apps als normaal, zodat er de komende feestdagen genoeg te spelen valt. Bovendien is er de afgelopen weken een heleboel moois is verschenen. Het prachtige Kwijt Weg Foetsie is een echte aanrader, met bijzondere animaties en op iedere pagina andere muziek. Disney Hidden Worlds is een geanimeerde app die zowel leuk is voor kinderen als volwassenen: ideaal om deze kerstdagen samen te spelen. Eigenlijk zitten er deze week geen mindere apps bij, dus lees ook over Jop is Jarig, Dr. Panda’s Bus Chauffeur, Timo en het Toverstokje en Koek en Ei en kijk of het iets voor jullie is.

Jop is Jarig

Met de nieuwe Jop is Jarig app kunnen kinderen van 2 tot 10 jaar allerlei activiteiten uitvoeren die bij het vieren van een verjaardag horen. De app heeft 6 creatieve spelletjes en liedjes die door de Nederlandse zanger/componist Niels Geusebroek zijn gemaakt. In de zes spellen kunnen kinderen uitnodigingen maken, een taart versieren, een slinger ontwerpen, een kroon maken, een verjaardagsliedje opnemen of een piñata vullen. Ze kunnen daarbij uit meer dan 100 kleuren, patronen, versieringen, letters en cijfers kiezen. Daarna kunnen ze samen met Jop zijn verjaardagsfeest vieren en de piñata – met of zonder blinddoek- kapot slaan. Er zit geen tekst of taal in de app en dankzij de simpele bediening is het eenvoudig om knutselspullen te bewegen, roteren, vergroten en verkleinen. Als je de uitnodiging, slinger, kroon of taart van je kinderen wilt uitprinten zodat ze hem op papier kunnen namaken kan dat via de site heppi.nl.

Downloaden: Jop is Jarig (€2,69, universeel, iOS 6.0+)

jop

Disney Hidden Worlds

Disney Hidden Worlds is een prachtige geanimeerde app die zowel voor volwassenen als kinderen erg leuk kan zijn. Samen met gloednieuwe Disney-figuren Chrona en de Inklings zul je in de koninkrijken van Belle en het Beest, Aladin, en Tangled verborgen objecten moeten vinden. Later zul je samen met dit zooitje ongeregeld moeten samenwerken om een mysterieuze nieuwe Disney-schurk te verslaan. Het zoeken van verborgen objecten wordt lastiger naarmate je verder in het spel komt en kan op allerlei verschillende manieren. Als dingen te goed verborgen zijn kun je ook op HINT tikken, waardoor een verborgen object enigszins zal oplichten. De app zal regelmatig worden geüpdatet met nieuwe werelden. Volgende week zal de wereld van De Kleine Zeemeermin beschikbaar worden gesteld, daarna zullen andere Disney-klassiekers snel volgen. Omdat de objecten die je moet zoeken in het Engels staan en de app veel gebruikt maakt van tekst is het wel handig om er als ouder even bij te blijven zitten, om de kinderen te helpen met navigeren en zoeken. En met een mooie app als deze is dat alles behalve vervelend.

Downloaden: Disney Hidden Worlds (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Timo en het toverstokje

Omdat 2013 het jaar van het Voorlezen was, bracht het Kinderopvangfonds in maart 2013 de gratis app Timo en het Toverstokje uit. Daardoor kon het leuke kinderboek het hele jaar gratis zijn. In 2014 zal de app echter uit de App Store verdwijnen, dus kinderboekenliefhebbers doen er goed aan om de app voor voor die tijd te downloaden. Timo en het toverstokje was de opvolger van Rian Vissers’ succesvolle iPad-prentboek Timo en het toverboek en heeft de mogelijkheid om het verhaal zelf in te spreken of te luisteren naar de voorleesstem van Gerda Havertong, ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen. Het prentenboek heeft mooie animaties en een leuk verhaal.

Downloaden: Timo en het Toverstokje (gratis, iPad, iOS 5.0+)

toverstokje

Koek en Ei

Koek en Ei is de app van de EO-serie die op Zappelin wordt uitgezonden. In dat tv-programma ontdekken drie kinderen onder leiding van ene boswachter Otto de natuur. Het is de bedoeling om kinderen iedere aflevering iets over een dier of een plantje te leren. Die dieren en planten worden wel uitgelegd als zijnde Gods schepping, want het blijft natuurlijk de Evangelische Omroep. De nieuwe en bijbehorende app is speciaal voor kleuters ontworpen. In de app kun je afleveringen van het programma terugkijken, maar ook allerlei dieren en spelletjes ontdekken door een verrekijker te gebruiken. Door die verrekijker zien kinderen de natuur om zich heen. Door op het scherm te vegen kunnen ze hun aandacht naar links of rechts verschuiven. Qua activiteiten zijn er allerlei kleurplaten in te kleuren en kunnen kinderen dieren in hun plakboek verzamelen. Tot slot kunnen ze muziek maken in de muziekboom, een gekke boomhut met varkens, een koe die de drums speelt op wat paddestoelen en een geitje met een levensgrote xylofoon.

Downloaden: Koek en Ei (gratis, iPad, iOS 4.3+)

koek en ei

Kwijt Weg Foetsie

De ontwikkelaars hebben naar eigen zeggen een jaar aan Kwijt Weg Foetsie gewerkt, en dat is te zien. Het kinderboek is een prachtige vertaling van het gelijknamige prentenboek van Jort van der Jagt en Lisa Boersen. De app heeft bijzondere illustraties en op elke pagina interactieve elementen, animaties en andere muziek. Het boek kan door een voorleesstem worden voorgelezen, maar ook door ouders worden voorgelezen of door kinderen zelf worden gelezen. De inhoud van de app is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. Het boek is geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar en gaat over Opa en Hanna, die samen op zoek gaan naar een verdwenen pepermuntje. Dat pepermuntje is op weg naar Foetsie, dat voorbij de Zeven Zeeën, bij de kust van Zuid-Amerika ligt. Hanna en Opa willen het pepermuntje inhalen voordat het voorgoed is verdwenen, maar dan moeten ze wel snel zijn. Samen roeien ze door de kamer het pepermuntje achterna. Onderweg vragen ze de route aan allerlei objecten die ze tegenkomen, zoals de theepot en het peper- en zoutstelletje. Hun vragen leveren zelden bruikbare informatie op, maar geestig is het wel.

Downloaden: Kwijt Weg Foetsie (€3,59, iPad, iOS 6.0+)

Dr. Panda’s Bus Chauffeur

In de nieuwste app van Dr. Panda kunnen kinderen weer een nieuw beroep uitoefenen; dat van een buschauffeur. In de app kunnen kinderen van 3 tot 7 jaar hun eigen bus schilderen en daarna allerlei schattige dieren oppikken om hen naar de gewenste bestemming brengen. De wereld waardoor de bus heenrijdt wordt willekeurig opgebouwd terwijl je speelt, zodat er altijd iets te ontdekken valt. Kinderen kunnen rustig de tijd nemen en genieten van de bergen, watervallen en bloemenvelden die ze door de ramen zien, of juist als een speer alle dieren op de juiste plaats van bestemming afzetten. Ouders van kinderen die het spel bevalt kunnen nog meer apps met de goedlachse pandbeer installeren, zoals Dr. Panda’s Huis en Dr. Panda’s Klusjesman. De intuïtieve en vrolijke apps van Dr. Panda zijn in ieder geval populair in de App Store, met hoge gemiddelde beoordelingen.

Downloaden: Dr. Panda’s Bus Chauffeur (€2,69, universeel, iOS 6.0+)

dr panda

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 augustus 2016, 10:58
Categorie Apps
Onderwerpen ikids, kinderboeken, kinderen, kwijt
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.