schanulleke icoon groot

iKids week 43: Schanulleke, Tom en Jerry en Mecanic

In iKIds vind je deze week: de pop Schanulleke van Suske en Wiske, Tom en Jerry doen eductief en met de Meccano-app Mecanic bouwen kinderen zelf objecten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

schanulleke icoon grootVandaag in de rubriek iKids: voor de allerkleinsten een spelletjesapp rondom Schanulleke, het bekende lappenpopje uit de stripboeken van Suske en Wiske. Kinderen hoeven Suske en Wiske niet te kennen om toch plezier te beleven aan de Schanulleke-app. Voor de iets oudere kinderen gaan we rekenen en sudoku’en met Tom en Jerry. En schuilt er een technisch genie in jouw kind, dan moet je eens kijken naar de nieuwe Mecanic-app. Zelf allerlei objecten bouwen uit Meccano-achtige onderdelen.

Schanulleke

Iedereen kent Schanulleke, het schattige lappenpopje uit de stripboeken van Suske en Wiske. WPG Uitgevers België heeft de leefwereld van Schanulleke omgezet naar een app, bedoeld voor kinderen tussen 0 en 4 jaar. De wereld van Schanulleke bestaat uit drie delen: Boerderij, Speelkamer en Tuin. In de verschillende omgevingen kunnen kinderen animaties bekijken en geluiden ontdekken. Puzzels en zoekspelletjes zorgen voor extra spelelementen. Volgens de makers is de Speelkamer gratis toegankelijk, maar moet je voor de twee andere omgevingen een in-app aankoop doen. Hoeveel die aankoop is, wordt pas later duidelijk. Bij de twee betaalde onderdelen staat een voortgangsbalk: je mag die betaalde onderdelen een tijdlang gratis proberen. Als je kind helemaal verslingerd is en telkens weer terug wil naar de Boerderij of de Tuin, moet je als ouder een list verzinnen: proberen om je kind te interesseren voor een andere app, of uiteindelijk maar de aankoop doen. Het businessmodel van deze app is daarmee meteen duidelijk: lukt het Schanulleke om in korte tijd de sympathie van je kind te winnen?

schanulleke-iphone-app

Het idee van de app is leuk. Schanulleke is een pop die ouders wel kennen uit de tijd dat ze zelf stripverhalen lazen. En het poppetje is ook simpel genoeg om de hoofdrol te spelen in deze kinderapp, bedoeld voor kinderen die qua leeftijd nog niet toe zijn aan de Suske en Wiske-strips. Schanulleke heeft een aantal (dieren)vriendjes die je terugvindt in de app. De uitvoering vond ik wel wat minder: al bij het opstarten krijg je een scherm te zien met teksten die zelfs op de iPhone 6 Plus bijna te klein zijn om te lezen. De spelletjes zelf (zoek de verschillen, leg puzzelstukken op de juiste plaats) zijn grappig maar ook erg simpel. De animaties zijn al even simpel: druk op een plaatje van een bulldozer en het poppetje kiepert wat blokken op de grond. Er zijn animaties, geluiden en verspreid over de tuin, boerderij en speelkamer zijn er een aantal minispelletjes. Vooral leuk voor héél kleine kinderen die van herhaling houden. De uitgever snapt dat ook: ze bevelen het aan voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

Tom en Jerry

Tom en Jerry ken je van de slapstick-achtige filmpjes, waarin beide tekenfilmfiguren ondeugende trucs en grapjes uithalen. De geluidseffecten als Tom of Jerry weer door het beeld suizen, heb je waarschijnlijk honderden keren gehoord. Bij zo’n duo denk je niet meteen aan een educatieve app, maar dat is precies wat uitgeverij Big Balloon in samenwerking met LayerGloss heeft gedaan. En eerlijk gezegd: ik heb zelden zoveel lol gehad met een app. Voor ik het wist, was ik aan het einde van deze educatieve app, die is opgezet als een stripboek.

rekenen-tom-en-jerry

Samen met Tom en Jerry gaan kinderen oefenen met rekenen. Ze leren logische verbanden leggen met de Sudoku-puzzels en trainen hun geheugen en ooghandcoördinatie met een memospel. Er zijn kleurplaten, zoek-de-verschillen-puzzels en tussendoor krijg je de avonturen van Tom en Jerry te zien – inclusief de bekende geluidseffecten. Dat laatste maakt ook meteen dat de vaart er behoorlijk in zit. Je verveelt je geen moment met deze app. Het plan is om nog veel meer boeken in deze serie uit te brengen, die de naam ActivitE heeft gekregen. Educatieve apps, verpakt in een stripverhaal. Het enige minpuntje is dat de pret alweer zo snel voorbij is. Kom maar op met de volgende serie apps! Geschikt voor iPhone en iPad en geschikt voor kinderen van ongeveer 4 tot 8 jaar. Maar zelfs als volwassene vond ik het leuk.

Mecanic

Voor de iets oudere kinderen hebben we een app waarmee je allerlei dingen bouwt. Mecanic lijkt op Meccano. Poppetjes, driewielers, boten, vliegtuigen, kiepauto’s, je kunt het allemaal bouwen met de onderdelen op het scherm. Je bouwt ze na aan de hand van de bouwschema’s, met de bouten en moeren die ook in beeld te zien zijn. Er zitten meer dan 50 modellen in deze app, met twee moeilijkheidsgraden. Je begint met de eenvoudige bouwplaten en als je het onder de knie hebt ga je bezig met de moeilijke bouwplaten – of je gaat in free mode zelf aan de slag om je eigen bouwwerk te realiseren. Het mooie is trouwens dat de zwaartekracht een rol speelt in deze game. Je kunt onderdelen zoals een spin aan een draadje dus laten ‘bungelen’ als je de bouten en moeren niet te stevig vastdraait. Dat maakt het erg realistisch. Vlak na het verschijnen van de app verscheen al een update 1.1 om wat kleine bugs in iOS 7 op te lossen, dus de app werkt nu helemaal probleemloos. Geschikt van kinderen rond de 6 tot 8 jaar en zowel op iPhone als iPad te spelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 augustus 2016, 10:53
Categorie Apps
Onderwerpen ikids, kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.