iCulture over iOS 7: dit vindt de redactie

Na ontwikkelaars, ontwerpers en lezers geeft de redactie van iCulture zijn mening over iOS 7, dat op de WWDC 2013 is gepresenteerd.

iCulture app spotlightEr is veel gebeurd op WWDC 2013. Naast nieuwe Mac Pro’s, MacBooks en OS X Mavericks is voor iCulture-lezers natuurlijk de presentatie van iOS 7 het belangrijkst. Als leidende publicatie op het gebied van iPhone, iPad, iPod touch en iOS publiceren we op dagelijkse basis objectief en actueel. Maar ook de redacteuren zijn mensen en hebben door hun lange ervaring en actuele kennis het een en ander over het onderwerp te melden.

Jean-Paul Horn, uitgever

Jean-Paul HornDe focus op de grote verandering in iOS 7 lijkt nu vooral – logischerwijs – op de UI en het design te liggen. Ja, het is kleurig en ja, het is niet altijd duidelijk wat nou precies een knopje is en ja, het voelt soms wel erg als Alice in Wonderland. Het voelt voor mij nog niet als een geheel, maar ik heb vertrouwen in het team van Jonathan Ive. Belangrijker vind ik echter de (ingrijpende) wijzigingen in het OS zelf: een veel beter geheugenbeheer en dus (hopelijk) beter batterijverbruik en de vele, kleine wijzigingen en nieuwigheden die iOS 7 weer een mooie voorsprong op de concurrentie geven.

Gonny van der Zwaag, hoofdredacteur

GonnyApple heeft mij positief verrast tijdens de WWDC-keynote. Er is meer aangekondigd dat ik had verwacht. De dringend noodzakelijke metamorfose van iOS is erg geslaagd: het ziet er prachtig uit en er zitten handige functies in zoals Control Center. Met dit design kunnen we weer een paar jaar vooruit. Jonathan Ive lijkt carte blanche te hebben gekregen en heeft dat met veel oog voor detail aangepakt – op een paar foutjes na die in toekomstige bèta’s hopelijk nog rechtgezet worden (zoals inconsequente app-icoontjes voor Kiosk en Game Center). Dat komt wel goed. Ik maak me meer zorgen over de algemenere keuzes die Apple maakt. Ze komen relatief laat met deze iOS-metamorfose, eigenlijk pas nadat gebruikers flink klaagden. Vervolgens kiezen ze voor een (flat) designtrend die anderen al veel eerder hebben opgepakt. Van Apple verwacht ik dat ze de trends vóór zijn, vernieuwingen aankondigen nog voordat we bewust zijn dat we iets nodig hebben. Ik hoop niet dat Apple een volgzamer bedrijf aan het worden is, dat zich meer aantrekt van de publieke opinie.

Bastiaan Vroegop, redacteur

BastiaaniOS 7 is de interfacevernieuwing die we heel hard nodig hadden – zolang je maar de juiste achtergrond gebruikt. Inmiddels heb ik de nieuwe iOS-versie al op een paar iPhones zien staan en bij de één is het een ontzettend strakke interface, terwijl ik bij de ander word geconfronteerd door een soort zuurstok. Omdat de achtergrond doorsijpelt in andere designelementen op het iconenscherm, voelt bijna heel je iPhone vies aan als je een fout kleurtje hebt gekozen. Gelukkig is de interface met de juiste achtergrond fenomenaal. Stilstaande afbeeldingen van iOS 7 leggen naar mijn idee alleen niet goed uit waarom: het nieuwe design komt pas echt tot zijn recht als je het in beweging op een iPhone-scherm ziet. Het voelt allemaal wel wat minder natuurlijk dan iOS 6, maar dat zal geheid komen omdat ik het oude design zo lang gezien heb. Hopelijk voelt iOS 7 dit najaar net zo samenhangend als alle voorgaande iOS-versies.

Bart Breij, redacteur

BartCohesie. Die mis ik nog in het uiterlijk van iOS 7. De wauw-momenten die ik ervoer tijdens de onthulling op de WWDC maandagavond bleven tijdens het zelf testen achterwege. Ja, er zitten fantastische elementen in, maar er zijn net zo veel dingen ‘nét niet’. Dat de fluorkleurige icoontjes weinig samenhangend zijn is één, dat ze alleen rustig op het oog liggen tegen een erg donkere achtergrond, een ander. The devil is in the details, en als je de ene na de andere fraai vormgegeven app onder handen krijgt om te recenseren, zijn dat dingen die tegenstaan. Maar inhoudelijk krijg ik mijn handen op elkaar voor élke vernieuwing die Apple aandraagt en de designrichting over het algemeen, is fantastisch. Semi-transparante vlakken, subtiel meebewegende achtergronden en slanke letters: heerlijk. Maar tegelijk heb ik nog niet eerder gezien dat Apple zo’n visueel allegaartje leverde – bèta of geen bèta. De functies zijn geweldig; qua uiterlijk valt er nog veel schaafwerk te verrichten.

Richard Borgman, chef-redacteur

RichardDe heersende mening over iOS 7 is dat het er totaal anders uitziet, waarbij vooral het kleurige en platte karakter van het ontwerp opvallen. Ik denk dat dat uiteindelijk wel meevalt. In de praktijk merk je straks veel minder van de nieuwe look dan je op basis van de presentatie en de eerste installatie zou verwachten. Als je eenmaal je Evernote, Facebook, Twitter, Vine, NOS-app en games hebt gedownload en een eigen achtergrond hebt ingesteld, zijn de nieuwe designelementen eerder subtiel en verfijnd dan onrustig en rommelig. Hoe de apps bijvoorbeeld echt vanuit het icoon worden geopend en gesloten? Dat vind ik pure magie. Praktische verbeteringen als de verlanglijst in de App Store en het Control Center zijn wat mij betreft een schot in de roos.

We publiceerden eerder al de meningen van ontwikkelaars, designers en lezers. Zeker omdat het ontwerp van iOS 7 zo anders oogt dan we gewend zijn, lopen de meningen sterk uiteen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.