Himax bril

‘3D-sensor voor iPhone 8 wordt gemaakt door Himax’ en past ook in een bril

Apple's 3D-sensor voor gezichtsherkenning en AR wordt waarschijnlijk gemaakt door Himax. Dit bedrijf maakt sensoren die klein genoeg zijn om in een smartphone of (tadaaa!) bril in te bouwen.

Volgens meerdere analisten krijgt de iPhone 8 een 3D-sensor, waarmee nieuwe functies mogelijk zijn zoals gezichtsherkenning en augmented reality. Apple zou daarvoor het bedrijf Himax hebben ingeschakeld.

Himax bril

De aandelen van Himax Technologies schoten 56 procent omhoog, sinds er geruchten circuleren dat zij de 3D-sensor aan Apple gaan leveren. Met zo’n sensor kan de camera van de iPhone meer diepte zien, net zoals het menselijk oog. Dit komt van pas bij gezichtsherkenning, 3D-scannen van objecten, 3D-selfies en andere geavanceerde toepassingen. Daarvoor is geen tweede camera nodig. Het zou betekenen dat de iPhone 8 met één camera ook diepte kan zien. Verder is het met 3D-sensoren mogelijk om achteraf scherp te stellen nadat een foto is gemaakt.

Apple had ook voor Intel’s RealSense 3D-camera kunnen kiezen, maar de keuze zou op Himax zijn gevallen omdat zij technologie hebben ontwikkeld om de 3D-sensoren klein genoeg te maken om in een smartphone (en in brillen!) te verwerken. Apple zou de 3D-sensor ook kunnen gebruiken voor augmented reality-toepassingen, waar Tim Cook nogal vol van is: in recente interviews meldt hij regelmatig dat AR de toekomst en een belangrijke kerntechnologie voor Apple is.

Himax wafer WLO

De oplossing die Himax heeft gevonden heet wafer-level optics (WLO) en maakt het mogelijk om optische onderdelen zo klein te maken dat ze in een smartphone passen. Hierbij worden technieken uit de halfgeleiderindustrie gebruikt. Elementen met meerdere lenzen kunnen precies op elkaar worden gestapeld, waardoor een compact pakketje lenzen ontstaat. De productie ervan is relatief betaalbaar. Himax zal in 2018 zo’n 20 procent van de omzet halen uit 3D-sensoren en kan alvast deuren openzetten voor meer klanten, want Morgan Stanley verwacht dat andere toestelfabrikanten ook snel met 3D-sensoren bezig zullen gaan als Apple over de streep is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2017, 17:16
Categorie Geruchten
Onderwerpen 3d, augmented reality, iPhone 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.