‘Data van MacBook Pro met Touch Bar alleen te herstellen met speciale tool’

Als je nieuwe MacBook Pro met Touch Bar het begeeft, dan kun je alleen terecht bij de Apple Store of reparatiedienst om de gegevens van je SSD over te laten zetten naar een vervangend exemplaar. Zij hebben een speciale tool.

Op de nieuwe MacBook Pro’s met Touch Bar zit de SSD vast op het moederbord. Eenvoudig je SSD vervangen is daardoor niet mogelijk. Maar als je nieuwe MacBook Pro het om wat voor reden begeeft en weigert op te starten, kun je dus zelf ook niet meer bij de data die daarop is opgeslagen. Daar heeft Apple gelukkig wel aan gedacht. Dankzij een speciale connector op het moederbord en een speciale tool krijg je alsnog toegang tot de data op de SSD, al moet je daarvoor wel naar de Apple Store.


MacBook Pro 2016 hersteltool voor SSD-data

MacBook Pro-moederbord heeft speciale aansluiting

Uit de MacBook Pro-teardown van iFixit bleek al eerder dat bij de nieuwe MacBook Pro’s met Touch Bar de SSD niet alleen op het moederbord is gesoldeerd, maar dat er ook een speciale aansluiting is toegevoegd die nergens mee is verbonden. Die aansluiting blijkt nu juist omwille van de vaste SSD te zijn toegevoegd. Hierdoor kunnen Apple-medewerkers in de Apple Store alsnog de SSD in je kapotte MacBook Pro benaderen en de data eventueel overzetten naar een vervangend exemplaar.

Daarvoor hebben Apple Stores een aparte hardwaretool die ze op deze speciale aansluiting kunnen aansluiten. Het moederbord van een defecte MacBook Pro kan hier ingeschoven worden en wordt vervolgens via USB-C verbonden met een andere MacBook Pro. Volgens 9to5Mac hebben geautoriseerde serviceproviders dit hulpmiddel ook, waardoor je ook bij bijvoorbeeld iCentre terecht kan als je problemen met je nieuwe MacBook Pro ondervindt. De beperking van de SSD geldt alleen voor de MacBook Pro mét Touch Bar. Het nieuwe MacBook Pro-model zonder Touch Bar heeft nog wel een verwisselbare SSD.

Als Touch ID en draadloze functies zoals Wi-Fi en Bluetooth niet meer werken op de nieuwe MacBook Pro, moet het gehele moederbord ook vervangen worden. In al deze gevallen wordt dit gedekt door de garantie of door Apple Care als je dat hebt aangeschaft.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.