Teardown van nieuwe MacBook Pro met Touch Bar.

Teardown MacBook Pro: cosmetische speakergaten, Touch Bar lastig te vervangen

De nieuwe MacBook Pro met Touch Bar is door iFixit uit elkaar gehaald. Uit de teardown blijkt dat de Touch Bar behoorlijk fragiel is en dat de speakergaten puur cosmetisch zijn. Er is ook goed nieuws: de Touch ID-sensor is van krasbestendig saffierglas.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Teardown van nieuwe MacBook Pro met Touch Bar.
Nadat eerder de nieuwe 13-inch MacBook Pro al uit elkaar gehaald werd in een teardown, is het nu de beurt aan de nieuwe versie met Touch Bar. Uit de teardown blijkt dat de speakergaten puur cosmetisch zijn, omdat de daadwerkelijke speakers zich op een andere plek bevinden dan de gaatjes voor de speakers doen vermoeden. Bovendien blijkt de Touch Bar lastig te vervangen.

Teardown MacBook Pro met Touch Bar

Voor de teardown van de nieuwe MacBook Pro is gekozen voor de 13-inch variant, hetzelfde formaat als bij de teardown van de versie zonder Touch Bar. Veel zaken komen dan ook overeen, zoals de trackpad. Zo blijkt dat het om een identieke trackpad gaat, die alleen op een iets andere manier bevestigd is aan het logic board in de Touch Bar-versie van de MacBook Pro.

Bij de plaatsing van de speakers is wel een verschil merkbaar. Op onderstaande afbeelding is te zien dat de speakers zich bij de oranje markeringen bevinden, terwijl de rode omlijning aangeeft waar de gaatjes voor de speakers zich bevinden. Dit is dus een behoorlijk verschil, want de speakers zelf komen niet eens in de buurt. De gaatjes van de speaker gaan niet eens door de hele behuizing heen. Het geluid van de speakers zal dan ook voornamelijk door de ventaliatiegleuven aan de onderkant van de MacBook Pro gaan.

Speakers in teardown van MacBook Pro.

De nieuwe Touch Bar blijkt bij het verwijderen behoorlijk fragiel te zijn. De mannen van iFixit, toch behoorlijk kundig in het ontleden van apparaten, hebben per ongeluk de Touch Bar kapot gemaakt bij het verwijderen. De aanraakgevoelige balk zit behoorlijk stevig vast aan de behuizing en ook de bekabeling zit goed verstopt. Uit de teardown blijkt wel dat de Touch Bar aangestuurd wordt door een Broadcom-chip.

Teardown van Touch Bar in MacBook Pro.

Bovendien is de Touch ID-sensor in de nieuwe MacBook Pro gemaakt van saffierglas, net als op de iPhone en iPad. Dat betekent dat deze krasbestendig is, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor krasjes en scheurtjes. Maar omdat de Touch ID-sensor ook fungeert als powerknop, kunnen er problemen ontstaan als de Aan-/Uitknop niet goed meer functioneert. De Touch ID-sensor, en dus de powerknop, zijn verbonden aan de nieuwe T1-chip. Deze T1-chip zorgt voor de beveiliging van de vingerafdruk en zit vast aan het logic board. Mogelijk moet dus het complete logic board vervangen worden als de Aan-/Uitknop het begeeft.

SSD vast aan moederbord

Een andere observatie is dat de SSD zit vastgemaakt aan het moederbord, waardoor deze lastiger te vervangen is. Dit wijkt af van het goedkopere 13-inch model van de MacBook Pro zonder Touch Bar, waarbij de SSD nog redelijk gemakkelijk te vervangen is. Bij het model met Touch Bar is dat niet het geval, waardoor het later bijna onmogelijk is om te upgraden.

Teardown van Touch ID-sensor in MacBook Pro.

Doordat alle onderdelen zo lastig te vervangen zijn, met name de Aan-/Uitknop en Touch Bar, krijgt de nieuwe MacBook Pro een reparatiescore van 1 van de 10. Op de website van iFixit vind je nog veel meer foto’s van de complete teardown van deze nieuwe MacBook Pro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 november 2016, 10:57
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook pro, teardown

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.