iPhone 7 review: geen nieuwe telefoonfuncties

iPhone 7 veroorzaakt meer straling dan iPhone 6s, maar dat is geen reden tot paniek

Uit meetgegevens van de iPhone 7, die in Duitse media opdoken, blijkt de iPhone 7 meer straling te veroorzaken dan de iPhone 6s. Maar er is weinig aan de hand. De nieuwe iPhone voldoet gewoon aan de Europese normen.

De iPhone 7 veroorzaakt meer straling dan de iPhone 6s. Dat blijkt uit meetgegevens die door Apple zijn gepubliceerd. Die gegevens leiden nu in verschillende Duitse media tot waarschuwingen. Die melden dat Apple zou ‘adviseren‘ om de iPhone niet bij het oor te houden. Maar eigenlijk is er niet zo veel aan de hand. De stralingswaarden van de iPhone 7 liggen weliswaar hoger, maar voldoen aan de normen die in Europees verband zijn vastgesteld.

iPhone 7 review: geen nieuwe telefoonfuncties

Radiogolven iPhone 7 gemeten in SAR-waarde

Om te kunnen bellen en internetten, bevat de iPhone een radio die radiogolven uitzendt en ontvangt van de zendmasten van telecomproviders. De blootstelling aan deze radiofrequente golven wordt gemeten in een zogeheten SAR-waarde, wat staat voor Specific Absorption Rate. Die geeft aan hoeveel energie er door het lichaam wordt opgenomen als deze zich in een elektromagnetisch veld bevindt. Als dat te veel is, dan warmt het lichaam op. Volgens het Antennebureau, een onderdeel van de Rijksoverheid dat hierop toeziet, kunnen dan gezondheidsproblemen ontstaan.

Om dit te voorkomen zijn deze SAR-waardes vastgesteld door het ICNIRP, een internationale groep onafhankelijke wetenschappers. Als de SAR-waarde onder de 4 Watt per kilogram (W/kg) blijft, worden deze gezondheidsproblemen voorkomen, zo stellen zij. Deze waarde is vastgesteld voor het gehele lichaam. Omdat bij het gebruik van je iPhone in principe alleen je hand of het hoofd direct wordt blootgesteld, gelden hiervoor lagere waarden. Voor het hoofd is die vastgesteld op 2 W/kg en voor de hand is dat 4 W/kg.

SAR-waarde iPhone 7 ligt hoger
Volgens de meetgegevens die Apple heeft gepubliceerd komen de SAR-waarden voor de iPhone 7 uit op 1,19 W/kg bij 1 gram weefsel voor zowel hoofd als lichaam. Hier geldt een limiet van 1,6 W/kg. Bij 10 gram weefsel bedraagt die 1,38 W/kg voor het hoofd en 1,34 voor het lichaam. Hier geldt een SAR-limiet van 2,0 W/kg. Die waardes zijn hoger in vergelijking met de iPhone 6s. Apple wijst erop dat de iPhone-radio’s bij het testen op de hoogste transmissieniveaus worden ingesteld. In de praktijk zal dat alleen gebeuren als je erg slecht bereik hebt. Ook wordt het gebruik tegen het hoofd gesimuleerd. Op basis van deze SAR-waarden keken we eerder ook al naar de hoeveelheid straling die door een Apple Watch wordt veroorzaakt.

Apple geeft daarnaast aan dat je de iPhone tenminste 5 mm bij het lichaam vandaan zou moeten dragen. Hierop baseren verschillende Duitse media zich, die stellen dat je de iPhone 7 maar beter niet bij het oor kunt houden. Dat is een standaardmelding, die bij de iPhone 6s en vorige iPhones ook al aanwezig was. Het is een van de manieren die wordt gegeven om de blootstelling te beperken. De iPhone 7 handsfree of met de koptelefoon gebruiken is ook een mogelijkheid die Apple geeft. Als je dat niet doet, wil het niet zeggen dat je aan te hoge waarden wordt blootgesteld. De iPhone 7 voldoet, net als de vorige modellen, aan de SAR-normen die in Europees verband zijn vastgesteld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2016, 12:30
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iPhone 7, straling
Device iPhone 7

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7 het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.