gonny apple watch passen

Hands-on: onze eerste ervaringen met de Apple Watch (video)

iCulture reisde naar Duitsland voor onze eerste hands-on ervaring met de Apple Watch. We vertellen je hoe het verliep en wat we van de Apple Watch vonden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Vandaag was het grote moment: de Apple Watch was voor het eerst te bekijken in buitenlandse Apple Stores. Natuurlijk wilden we als iCulture daar ook bij aanwezig zijn. We reden naar Duitsland, waar je in meerdere Apple Stores terechtkunt. Hier lees je onze ervaringen. Update: nu ook een videoverslag met medewerking van @adambazuin!


gonny apple watch passen

Bekijk hieronder de video met onze eerste ervaringen bij het passen en uitproberen van de apps:

Eigenlijk waren we gistermiddag al naar Duitsland gereden en waren erbij toen aan het begin van de avond grote kisten werden geleverd. Daarin zat ongetwijfeld uitstallings- en reclamemateriaal, maar misschien ook de demo-horloges en nieuwe MacBooks, die op 10 april immers ook in de verkoop gingen.

apple store kisten

Later op de avond werden de bekende zwarte gordijnen neergezet. Een wachtrij was er nog niet. Logisch ook eigenlijk, want er was niets te halen. Je kon de Apple Watch nog niet mee naar huis nemen en bestellen kon net zo goed vanuit de luie stoel thuis.

apple store gordijnen

’s Ochtends om 7:00 uur was iCulture-cameraman @adambazuin al bij de Apple Store aanwezig om poolshoogte te nemen. Hij kreeg alvast een tijdslot om de Apple Watch meteen om 9:00 uur te kunnen passen. Toen Jean-Paul en ik om 8:00 uur arriveerden, kregen we ook een tijdslot om 9:00 uur. Het handige van Apple’s huidige wachtrijsysteem is dat je alleen je Apple ID hoeft achter te laten. Je krijgt dan een persoonlijk tijdslot toegewezen en kunt ondertussen gewoon weglopen om een kop koffie te drinken. Apple’s plan dat er geen wachtrijen meer buiten staan, was bij de Apple Store in Düsseldorf in ieder geval geslaagd. In plaats van een wachtrij stonden er verspreid wat groepjes mensen.

apple watch geen wachtrij

Om 9:00 uur stond er een bescheiden wachtrij van zo’n 10 mensen, die eigenlijk vrijwel meteen naar binnen konden lopen om onder begeleiding van een medewerker te gaan kijken. De verkoop ging dan ook van start zonder veel fanfare en zonder het traditionele geklap en gejuich van het personeel. Dit is een paar minuten voordat de winkel open ging:

apple watch verkoopstart dusseldorf

Het Apple Store-personeel maakt zelf ook graag foto’s van dit soort momenten.

Als je de komende dagen naar de Apple Store komt, kun je waarschijnlijk gewoon doorlopen. Zodra de eerste ‘wachtrij’ van tien personen was weggewerkt, konden voorbijgangers zonder wachttijd binnenlopen en met de uitgestalde Apple Watches gaan spelen. Je hoeft dus niet te wachten tot je een medewerker krijgt toegewezen, je kunt op eigen houtje met de Apple Watch gaan spelen.

We hoefden niet veel moeite te doen om te kunnen testen, er was plek genoeg:

apple watch proberen apple store

In de vitrine kun je alle beschikbare modellen bekijken:

apple store vitrine

Passen van de Apple Watch

Als je een Apple Watch om je eigen pols wilt voelen, zul je een afspraak moeten maken via de Apple Store-website of de -app. Je krijgt een tijdslot toegewezen of kunt meteen doorlopen. Een medewerker laat je alle modellen zien en vraagt welk model je van plan bent te gaan kopen. Ik wilde de Apple Watch Sport zien en de medewerker hielp me om het horlogebandje te bevestigen. Voor mijn polsen vond ik de 42mm Apple Watch iets te groot. De 38mm Apple Watch voelde perfect qua formaat.

De medewerker liet ook nog even voelen hoe de stalen Apple Watch draagt en legde uit hoe het bedienen werkt. Ik stelde een andere wijzerplaat in en opende een paar apps. Daarmee was het kwartier alweer bijna voorbij en kreeg ik de vraag of ik er eentje wilde kopen. Natuurlijk! Hij begeleidde me naar een andere Apple Store-medewerker die me zou gaan helpen bij het bestelproces. Eerlijk gezegd: het bestellen kun je net zo goed thuis doen. Het bestellen gebeurt op dezelfde manier als wanneer je thuis bij de Duitse of Franse Apple Store een bestelling plaatst. Het winkelsysteem schijnt wel ietsje anders te zijn: volgens een medewerker krijgen klanten die het winkelsysteem hebben gebruikt, de Apple Watch als eerst uitgeleverd. Maar we zijn er inmiddels wel aan gewend geraakt dat je dit soort opmerkingen maar met een korrel zout moet nemen. Ze beloofden ons ’s ochtends nog dat bezorgen op Nederlandse adressen geen probleem zou zijn, maar uiteindelijk moesten we toch een Duits afleveradres invoeren. Gelukkig hadden we daar rekening mee gehouden en vooraf het adres en telefoonnummer van een Duitse vriend genoteerd. Zoals we trouwens ook al hadden aangeraden in onze Apple Watch FAQ.

Hands-on: dit zijn onze ervaringen

Is de Apple Watch lomp? Wat mij betreft is de 42mm-versie wel wat aan de grote kant, maar dat ligt er natuurlijk ook aan hoe groot je polsen zijn. Bij de 38mm-versie had ik meteen het gevoel: dit klopt. Het zit lekker en het rubberen bandje voelt prettig aan. Wel vond ik het een gedoe om het bandje goed te sluiten. Apple heeft een doorsteekmechanisme bedacht, waar je even handigheid in moet krijgen.

Apple heeft speciale Apple Watch-demostations gemaakt, die meteen een toelichting geven op de activiteiten die je uitvoert. Heb je bijvoorbeeld de batterijstatus in beeld op de Apple Watch, dan toont het iPad-scherm meteen aanvullende informatie. Erg slim gedaan!

apple watch demostation

Je kunt daardoor lekker op je gemak de verschillende functies bekijken. Wat me opviel, is dat de bediening toch nog wel even wennen is. Het openen en aantikken van apps heb je snel onder de knie. Maar om bijvoorbeeld de batterijstatus op de foto hierboven in beeld te krijgen, moesten we toch even zoeken: “Waar zou het staan?” De reeds verschenen reviews van de internationale media laten dat ook wel zien: veel reviewers vinden de bediening nog even wennen.

Natuurlijk wilde onze cameraman Adam de Apple Watch ook even proberen:

apple watch proberen adam

Zoals veel internationale reviewers al hebben gezegd: de Apple Watch is een prima product, maar de noodzaak om er meteen eentje te kopen, zal voor de meeste mensen niet zo groot zijn. Na onze hands-on van de Apple Watch begrijp ik dat wel. Je moet het zeker even geprobeerd hebben, om erover te kunnen meepraten. Dus grijp de komende dagen (als je de mogelijkheid hebt) vooral de kans om richting Duitsland of Frankrijk te gaan. Je kunt zonder wachtrij binnenlopen en de uitgestalde Apple Watches gaan bekijken en uitproberen. Beslis daarna of je nu al de Apple Watch wilt hebben. Ik heb de Apple Watch Sport gekozen en raad die eigenlijk ook het meeste aan. Voor een eerste generatie product is de prijs van €399 nog net acceptabel. Groeit het geld op je rug, dan kun je natuurlijk ook meteen de duurdere stalen Apple Watch kopen, maar je hebt precies dezelfde gebruikerservaring met de Sport-uitvoering. Ik vond de stalen knoppen van de duurdere Apple Watch luxer en robuuster aanvoelen, maar ik vind het prijsverschil dan net iets te groot. De Sport-uitvoering is prima voor mij.

Ik had vandaag het liefst meteen een Apple Watch mee naar huis genomen, maar helaas: net als alle andere mensen die online hebben besteld zal ik moeten wachten tot 24 april. We hopen uiteraard dat Apple Nederland ons al eerder de mogelijkheid geeft om te testen, maar tot die datum is het ook voor ons: afstrepen tot het 24 april is en hopen dat we vooraan in het aflevertraject zitten.

Wil je meer weten of heb je specifieke vragen? Stel ze gerust in de reacties, dan zal ik ze proberen te beantwoorden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

52 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.