Today at Apple Regent Street met fotograaf Shingi Rice

Half zet je JPEG-foto’s om naar ruimtebesparend HEIF-formaat

Met de app Half kun je je JPEG-foto's omzetten naar HEIF, zodat ze minder opslagruimte in beslag nemen. Wel treedt er iets kwaliteitsverlies op.

Op de iPhone 7 en nieuwer worden alle nieuwe foto’s die je maakt opgeslagen in het nieuwe HEIF-formaat. Dit neemt minder ruimte in beslag dan het gebruikelijke JPEG-formaat. Maar wat doe je met foto’s die je al eerder gemaakt hebt? Daarvoor heb je een andere app nodig: Half.

Today at Apple Regent Street met fotograaf Shingi Rice

Half-app zet foto’s om naar HEIF/HEIC

Bij het installeren van iOS 11 zul je misschien wel gemerkt hebben dat je fotocollectie niet op spectaculaire wijze is gekrompen. De bestaande foto’s zijn nog niet naar HEIF omgezet, dat zul je handmatig moeten doen. Alleen bij nieuwe foto’s kiest de camera voor het nieuwe High Efficiency Image Format (HEIF, ook wel HEIC genoemd).

De Half-app is gemaakt door een externe ontwikkelaar, dus je weet wat je doet als je je fotocollectie eraan toevertrouwd. We weten natuurlijk niet of het achteloze kiekjes van je kat zijn, of unieke foto’s van een bruiloft of begrafenis. Bij het openen van de app krijg je je foto’s te zien, met het huidige bestandstype. Dit kan JPEG zijn voor een gewone foto of PNG voor een screenshot. Wil je de app met een losse foto proberen, dan tik je erop en vervolgens tik je op de knop ‘Half It!’. Dit maakt ook meteen de belofte van deze app duidelijk: de benodigde opslagruimte per foto zal worden gehalveerd. Dat blijkt ook, want een JPEG van meer dan 1MB is uiteindelijk minder dan 500KB.

Half-app iPhone

Bij het converteren van de foto naar HEIF zegt de app meteen hoeveel ruimte je hebt bespaard. Eventueel kan de app ook het origineel in JPEG op je toestel laten staan. Dat kost je alleen maar extra opslag ruimte, dus bij foto’s die niet zo heel speciaal zijn kun je de JPEG beter weggooien. Krijg je na een paar dagen spijt, dan kun je alsnog in je album met recent verwijderde foto’s de originelen weer terugvinden, maar dan moet je dat wel binnen 30 dagen doen.

Kwaliteitsverlies
Er treedt wel wat kwaliteitsverlies op, maar dat is volgens de ontwikkelaar minimaal. Zit je erover in, dan is het misschien een beter idee om je foto’s bij Google Foto’s of een andere dienst met ‘onbeperkte’ opslag te parkeren, vooral bij foto’s die je toch niet altijd paraat hoeft te hebben op je toestel.

Half is nu alleen verkrijgbaar voor de iPhone, maar er komt nog een versie voor de Mac aan. Verder gaat de ontwikkelaar bezig met ondersteuning voor Live Photo’s en burstfoto’s. Er is ook een screenshot-tool gepland en er komt ondersteuning voor video’s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 september 2017, 9:29
Categorie Apps
Onderwerpen camera, fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.