Google kondigt Google Play-gamedienst ook voor iOS-games aan

Google heeft Google Play game services aangekondigd, een variant op Apple's Game Center met ondersteuning voor Android, iOS en webgames. Je kunt info synchroniseren, online opslaan en multiplayer-games spelen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

google game servicesGoogle heeft vandaag officieel Google Play-gamediensten aangekondigd voor iOS, Android en web. Google Play Game Services is een concurrent voor Apple’s Game Center. Het wordt een gamesplatform waarmee je sociale connecties kunt leggen, achievements, leaderboards en multiplayer-functies op een centrale plek kunt vinden en onderling synchroniseren. De dienst kan game saves en instellingen in de cloud opslaan. Speel je een game op je iPhone, dan kun je verder spelen op een Android-tablet, mits de game deze nieuwe Google Play game services ondersteunt. Ontwikkelaars moeten het wel inbouwen in hun games.

Beach-Buggy-BlitzAndroid-games als World of Goo, Super Stickman Golf 2 (zie hieronder), Beach Buggy Blitz (zie hiernaast), Kingdom Rush, Eternity Warriors 2 en Osmos zijn al aangepast voor Google Play Game Services, maar dat wil niet zeggen dat het ook automatisch geldt voor de iOS-versies van deze games. Ontwikkelaars kunnen een native iOS SDK voor iPhone- en iPad-games gebruiken om de functie toe te voegen aan hun games. Voor webontwikkelaars en ontwikkelaars op andere platformen zijn er libraries voor JavaScript, Java, Python, Go, Dart, PHP en meer.

De demonstratie van Google’s Play gamedienst tijdens Google I/O liep niet op rolletjes, maar duidelijk werd wel waarom het draait. Door achievements in games in te bouwen stimuleer je als ontwikkelaar de betrokkenheid van spelers bij een game. Vrienden-leaderboards en algemene leaderboards zijn gekoppeld aan Google+, zodat je meteen kunt zien hoe goed jij binnen een bepaalde kring scoort. Je kunt scores online opslaan, om te zorgen dat je bij een game verder kunt spelen waar je bent gebleven.

super-stickman-golfEn er is realtime multiplayer mogelijk, zodat je met meerdere mensen een game kunt spelen. Via Google+ kringen kun je maximaal 4 vrienden tegelijk laten spelen. Je kunt ook automatisch gekoppeld worden aan andere spelers wereldwijd. Als je dit vertrouwd in de oren klinkt, dan kan dat kloppen: al deze functies zijn ook al in Apple’s Game Center verkrijgbaar. Met één verschil: dat werkt alleen op Apple-apparaten, terwijl Google beide platformen ondersteunt.

Google liet tijdens de Google I/O-keynote ook zien hoe je Android- en iOS-apparaten kunt laten samenwerken via de Chrome-browser. Op meerdere apparaten was een racebaan te zien, waarop meerdere spelers autootjes lieten rijden. Google Chrome Racer laat zien hoe multiplayer in de browser werkt:

chrome racer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 mei 2013, 19:54
Categorie Apple
Onderwerpen game, google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.