OpenTable-Google-indexeren

Google begint met indexeren van iOS-apps

Google is begonnen met het indexeren van informatie uit iPhone- en iPad-apps, zodat je in de zoekmachine meteen info kunt raadplegen.

Google bedenkt steeds slimmere manieren om informatie te indexeren, zodat je ook echt kunt vinden wat je zoekt. Eén van de nieuwste ontwikkelingen is het indexeren van apps. Ze hebben daarvoor App Indexing ontwikkeld, waarbij informatie uit mobiele apps nu in Google Zoeken te vinden is. Stel dat je bijvoorbeeld informatie over een bepaald restaurant zoekt. Behalve informatie op het web krijg je dan ook apps te zien, die meer informatie over het betreffende restaurant bevatten.

OpenTable-Google-indexeren

Google gaat iOS-apps doorzoeken

Bovenstaand voorbeeld laat zien hoe het werkt als je restaurant Annisa zoekt, een goed gewaardeerd restaurant in New York. Klik je op het linkje van OpenTable, dan krijg je informatie uit de app te zien en kun je bijvoorbeeld meteen een tafeltje boeken. Zoek je bijvoorbeeld informatie over de film Frozen, dan krijg je informatie uit de IMDb-app te zien: Google weet dat je de app geïnstalleerd hebt en kan je meteen verwijzen naar relevante info over de film. Google legt in een blogposting uit hoe het ongeveer werkt.

app-indexing-screenshotDe resultaten verschijnen in de Google-app en in Chrome, mits je bent ingelogd. Ontwikkelaars die willen dat hun app wordt geïndexeerd, moeten hiervoor een aantal aanpassingen doorvoeren. Ze moeten zorgen dat er deeplinks gemaakt kunnen worden binnen de iOS-app. Ook moeten ze zorgen dat gebruikers met één klik terug kunnen gaan naar de zoekresultaten. Momenteel wordt de functie getest door een klein groepje partners, maar die groep breidt zicht gaandeweg uit. En ben je van plan naar Google I/O te gaan, dan kun je naar een speciale sessie waarin nog eens wordt uitgelegd hoe je je app in de Google-index krijgt.

Waarom apps doorzoeken?

Maar waarom zou je eigenlijk apps willen doorzoeken? Nou, het is eigenlijk best logisch. Steeds meer nuttige informatie bevindt zich in apps. In het geval van OpenTable is dezelfde informatie ook wel online (op een website) te vinden, maar er is ook informatie die je alleen in apps kunt vinden. Die informatie indexeert Google en ze hebben daar belang bij, want de meeste inkomsten van het bedrijf komen uit zoekopdrachten. Mobiel wordt steeds belangrijker, dus is het logisch dat Google die kans niet aan zich voorbij laat gaan.

Door apps te indexeren kan Google de laadtijd verkorten en websites omzeilen, die soms vol staan met zware grafische content.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 mei 2015, 18:36
Categorie Apps
Onderwerpen apps, google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.