Bevingmeter-app verschijnt precies op het goede moment

Met de beving in het Groningse Uithuizen nog vers in het achterhoofd, had de Bevingmeter-app geen betere dag kunnen kiezen om te verschijnen.

Bevingmeter-logo
Een app waarmee je aardbevingen kunt meten en direct een schadeclaim in kunt dienen. Die app komt na de aardbevingen in het Groningse Uithuizen vandaag direct goed van pas.


Bevingmeter zet een meetwerk op voor en vooral door Groningers. Door het meten van bevingen uit te besteden aan smartphonegebruikers, kunnen aardbevingen onafhankelijk en nauwkeurig in kaart worden gebracht, mits genoeg mensen de app gebruiken natuurlijk. Zodra er een netwerk van zo’n 40.000 meetpunten ontstaat, is de data veel uitgebreider dan dat van de 250 sensoren waarmee oliebedrijf NAM nu de aardbevingen registreert, zo schreven we eerder.

Een netwerk van meetpunten

Je iPhone is door de ingebouwde bewegingssensor immers heel goed in staat om een beving te registreren, wat je in de Bevingmeter-app kunt zien door een trillend lijntje. Iedere iPhone is hierdoor een onderdeel van een netwerk aan individuele meetpunten. Zodra er een beving is geweest, kan de data van de actieve smartphones in de regio gebruikt worden om op een kaart de omvang van de beving uit te tekenen tot op 10 milliseconde nauwkeurig.

Bevingmeter-app Bevingmeter-app

Volgens de makers van Bevingmeter weet de app wanneer er sprake is van een beving en wanneer je met je iPhone over straat loopt of op een andere manier heen en weer schudt. Op de website van de app staat meer informatie over de exacte werking ervan.

Direct een schadeformulier invullen

Nadat je je hebt geregistreerd in de app kun je een iPhone direct inzetten als Bevingmeter, gewoon door hem weg te leggen als je de app open hebt staan. Een onderkopje ‘Schade’ geeft je direct de informatie die je nodig hebt als je slachtoffer bent geworden van een aardbeving. Denk hierbij aan juridisch advies en het invullen van een schadeformulier. Vandaag meteen relevant voor bewoners van Uithuizen dus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
27 mei 2015 om 16:35
Onderwerp
Categorie
Apps
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.