‘Google heeft overname Waze voor $1,3 miljard bijna rond’

Google zou bijna rond zijn met de overname van Waze, het Israelische navigatiebedrijf. Google is bereid 1,3 miljard dollar te betalen voor Waze.

waze screenshotBegin mei was de overname van Waze door Facebook bijna rond. Maar toen kwam opeens Google op het toneel, kennelijk om te voorkomen dat Facebook een te sterke positie in de navigatiemarkt krijgt. Inmiddels zou Google al bijna rond zijn met een deal van $1,3 miljard om het navigatiebedrijf uit Israel over te nemen, zo melden Israelische media. Eerder zou ook Apple al geïnteresseerd zijn geweest. Heeft Google Waze nodig? Waarschijnlijk niet. Maar het zorgt er wel voor dat Google een nog steviger positie krijgt in de navigatiemarkt.

Google heeft al veel expertise en data in huis als het om kaartdiensten gaat. Waze brengt een enthousiaste community met zich mee, waarbij de gebruikers zelf de kaartgegevens maken en onderhouden. Google zou Waze kunnen koppelen aan Google+. Maar de overname voorkomt ook dat rivalen Apple en Facebook waardevolle technologie in handen krijgen. Facebook zou $1 miljard hebben geboden, Apple CEO Tim Cook zei onlangs “nee” op de vraag of er een overnamebod op Waze was gedaan. Afgelopen januari zou Apple gesprekken hebben gevoerd.

Volgens de Israelische krant Globes is het aanbod van Google aantrekkelijker dan die van Facebook. Niet alleen wil Google meer geld bieden, maar Google vindt het ook prima dat het management en de belangrijkste medewerkers in Israel blijven werken. Google heeft daar al een kantoor.

Waze is een navigatie-app waarvan het kaartmateriaal is samengesteld door tientallen miljoenen automobilisten, die informatie over het wegenstelsel doorgeven, zodat iedereen ervan kan profiteren. Er zijn nu ruim 50 miljoen gebruikers wereldwijd en in 2012 werden 90 miljoen datasets doorgegeven. Vorig jaar werkten 65.000 kaartredacteuren in 110 landen aan het verbeteren van de kaarten. Zij voerden 500 miljoen verbeteringen aan het kaartmateriaal uit. Het bijzondere daarvan is dat iedereen vrijwillig eraan meewerkt. Het management en personeel van Waze verdient uiteraard wel gewoon een salaris. Waze heeft tot nu toe 67 miljoen dollar aan durfkapitaal opgehaald.

Ondanks alle overnamegeruchten gaat Waze gewoon door met het verder ontwikkelen van de app. Ze brachten onlangs nog een app-update van Waze uit met o.a. toeteren naar andere Waze-rijders en inchecken met Foursquare.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2013, 19:33
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen apple, google, waze

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.