Google gaat Siri-concurrent Voice Search via iOS-app uitbrengen

Google gaat Voice Search voor iOS uitbrengen als losse app. De app komt binnen een paar dagen beschikbaar, als Apple goedkeurt. De Voice Search-functie is een concurrent voor Siri.

Google-Voice-SearchGoogle heeft aangegeven dat er een losse Voice Search-app voor iOS aankomt. Andere bronnen spreken over een Voice Search-functie in de bestaande Google Search-app. Welke vorm de app ook zal hebben, hij is ongeveer een week geleden ingediend bij Apple en komt naar verwachting over een paar dagen beschikbaar op de iPhone. Het gaat daarbij om een reeks Siri-achtige functies. Tijdens een bijeenkomst met journalisten vertelde Apple dat de toekomst van zoeken op het web te vinden is in spraakherkenning en natuurlijke taalverwerking – precies de toekomst die Apple met Siri ook ziet.

If we are going to build the search of the future, we will have to solve difficult technology issues like speech recognition and natural language.

Met de Google Search-app kun je al spraakopdrachten uitvoeren, maar daarbij wordt domweg op internet gezocht via de Google Zoeken-functie, zonder dat er interpretatie plaatsvindt.

De Voice Search-dienst verwerkt nu al 100 miljard queries per maand. Maar Google gaf aan dat het in de toekomst niet aankomt op queries, maar op context. Daarbij zal Google naar de mogelijkheden van Siri moeten kijken, waarbij het niet gaat om het precies op de juiste manier formuleren van vragen, maar het herkennen wat de gebruiker bedoelt. Bovendien kan Siri meer dan spraak omzetten naar tekst en daarna een zoekactie op Google uitvoeren. Het kan ook informatie ophalen bij diensten als Yelp en Wolfram Alpha. Op die manier kan Google helemaal uitgeschakeld worden als tussenpersoon bij het zoeken van de juiste informatie. Voor Google is die ontwikkeling ongunstig, want zij zijn juist afhankelijk van advertenties die ze bij zoekresultaten plaatsen.

Google’s app lijkt op Siri, waardoor Apple redenen zou kunnen hebben om de app af te keuren. Als argument zouden ze kunnen aanvoeren dat het gebruikers in verwarring brengt of dat er sprake is van teveel overlap met een al bestaande app. Bij de Google Latitude- en Google Voice-app stelde Apple de goedkeuring in de App Store telkens uit.

Google heeft de Voice Search-functie al toegevoegd in Android 4.1 maar loopt daar tegen beperkingen aan. Gebruikers stappen niet snel genoeg over, omdat toestelmakers veel tijd nodig hebben om Android-updates geschikt te maken voor hun toestellen. Volgens eigen data van Google van 1 augustus was maar 0,8% van de Android-toestellen die de Google Play Store bezocht voorzien van Android 4.1. De meerderheid van de gebruikers zitten nog op Android 2.x, een versie die in 2010 uitkwam. Bij Apple is dat juist omgekeerd: 80% van de gebruikers hebben al iOS 5 geïnstalleerd. Een Siri-achtige app van Google zou handig kunnen zijn voor bezitters van een oudere iPhone. Momenteel wordt alleen op de iPhone 4S Siri ondersteund. Als Google ook nog Nederlandse spraakherkenning met Nederlandse locaties gaat aanbieden hebben ze een potentieel succesnummer in handen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 augustus 2012, 22:54
Categorie Apple
Onderwerpen google, Siri, spraak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.