Google Chrome op iOS krijgt binnenkort uitgebreid zoeken met stem

Google Chrome voor de iPhone en iPad krijgt voice search: spreek een zoekopdracht of zin in en Google Chrome speurt het internet voor je af.

ChromeNog even en je kan zoeken met je stem in de webbrowser Google Chrome op de iPhone en iPad. Dat heeft Google zonet bekend gemaakt. In de komende dagen moet de browser voorzien worden van uitgebreide Voice Search, net als in Google Search op de iPhone en iPad. Ook in Chrome zal een grote microfoonknop je leiden naar de functie, waarna je een zoekterm of zelfs een complete zin of vraag kan inspreken die Google vervolgens loslaat op haar zoekmachine. Ook kan je antwoord verwachten op simpele vragen, zoals ‘hoe is het weer in Palo Alto’ of ‘hoeveel euro is 100 dollar’?

Op dit moment kan je al zoekopdrachten inspreken met Chrome, door in de adresbalk een cursor te zetten en te drukken op de microfoon. Chrome leidt dan nog naar een resultaatpagina van de zoekmachine. Na de update moeten dat net als in Google Search gerichte kaarten worden, met daarop je antwoorden duidelijk gepresenteerd.

Google Chrome spraakfunctieIn Google Search (screenshot links) staat de techniek al zijn mannetje. Spreek daar maar eens een vraag in: Google weet zelfs als je mompelt nog ongeveer waar je op zoekt en geeft antwoord. Die functie kunnen we dus binnenkort ook verwachten in Google Chrome – een webbrowser die met bijna 2000 recensies in de Nederlandse App Store behoorlijk voet aan de grond krijgt op Nederlandse iPhones en iPads.

Google Chrome zal verder voorzien worden van het sneller herladen van webpagina’s en ook wordt de ondersteuning voor apps van andere ontwikkelaars uitgebreid. Elke applicatie die de optie zelf aanbiedt, kan een webpagina dan openen in Google Chrome, waarna je in de browser met een terugknop linksboven naar de vorige app kan terugkeren. De functie was al voorhanden in enkele apps, waaronder verrassend genoeg niét Google’s nieuwe communicatie-app Hangouts.

De Voice Search-functie is niet te verwarren met de pas geïntroduceerde Google Now-functie in Google Search. Daarmee krijg je actuele informatie over het verkeer, het weer en je route, op de momenten dat de app weet dat je die nodig hebt. Die (batterijverslindende) functie blijft voorlopig enkel besteed aan de zoek-app.

Uitgebreid zoeken en vragen stellen met je stem wordt verwacht in een update die ergens aankomende dagen zal uitkomen.

Downloaden, nu nog zonder Voice Search: Google Chrome (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 mei 2013, 22:25
Categorie Apple
Onderwerpen chrome, google, politiek, spraak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.