Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
FYTA Beam plantensensor

Met de FYTA Beam-sensor houdt je kamerplant het langer vol

Er zijn niet zo heel veel slimme plantsensoren die je helpen bij het verzorgen van je planten. En da's eigenlijk best gek, aangezien iedereen wel een paar kamerplanten in huis heeft gaan die het liefst zo lang mogelijk volhouden. De FYTA Beam gaat je helpen.

FYTA Beam plantsensor

We hebben het dan niet over de €1,99 kostende basilicumplant uit de supermarkt, maar over een dure kamerplant van een paar tientjes die je liever niet dood ziet gaan. Voor buitenshuis heb je de Gardena Smart Sensor (ca. 65 euro) die eigenlijk alleen de bodemvochtigheid meet en voor binnenshuis is er sinds een tijdje de veel compactere FYTA Beam (ca. 40 euro). Dit is een kleine sensor die je in de bloempot steekt en informeert over waterbehoefte, licht, voedingsstoffen en pH-waarde van de bodem. Zo kun je zorgen voor de best mogelijke omstandigheden om je plant te laten overleven.


Deze sensor wordt gemaakt door een Duits bedrijf (maar de interface van de app is er ook in het Engels) en heeft de afgelopen tijd meerdere firmware-updates gekregen. Versie 2.0 van de FYTA-app bevat ook weer wat nieuwe functies. Zo kun je nu behalve planten die in potgrond staan, ook planten verzorgen die boomschors of andere bloempotvulling staan zoals orchideeën of vleesetende planten. Verder kun je de sensor kalibreren. De sensor is overigens ook weerbestendig, dus hij kan ook op het balkon of in de tuin worden neergezet voor het in de gaten houden van je groente- en kruidentuin. Opvallend is wel, dat FYTA de sensor op marketingfoto’s bij voorkeur afbeeldt met een vetplant die weinig verzorging nodig heeft:

FYTA Beam plantensensor

FYTA is drie jaar geleden gestart op Kickstarter en haalde toen rond de 54.000 euro op, dankzij geld van 700 investeerders. Die hadden de eerste jaren nog wel te maken met een product dat nog erg beta aanvoelde en veel “under construction”-meldingen bevatte. Inmiddels is het een goed functionerend accessoire geworden, al blijft het nog steeds een nicheproduct, dat te duur is om voor al je planten aan te schaffen.

FYTA Beam plantensensor

De sensor kost iets meer dan 40 euro en meet 5,6 cm bij 3,2 cm. Het staafje dat je in de grond steekt is 7,5 cm lang. Daarnaast kun je een WiFi-hub aanschaffen om ook onderweg je planten in de gaten te kunnen houden. Deze kost eveneens nog eens 40 euro. De koppeling met de iPhone verloopt via Bluetooth 5.0. Daarnaast heb je nog enige kosten aan de knoopcellen (CR2032) die eens in de twee jaar vervangen moeten worden. Overigens is de app ook los te gebruiken, als een naslagwerk met meer dan 1.400 planten. De app kan met de camera jouw plant herkennen (zoals talloze apps in dit genre), maar de verzorging moet je dan wel verder zelf doen.

Bekijken bij Amazon

FYTA Beam plantensensor

Prijzen Gardena Smart Sensor

We hebben nog meer tips voor de tuin:

Bekijk ook

HomeKit in de tuin: dit zijn je mogelijkheden

Ook in de tuin komt HomeKit goed van pas. Met tuinverlichting, beveiligingscamera's, bewegingssensoren en allerlei andere accessoires die weer- en windbestendig zijn geef je je tuin een mooie upgrade. We bespreken in deze gids een aantal outdoor HomeKit-accessoires voor buiten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.