facebook

Facebook werkt aan virtual reality-app voor iPhone

Facebook heeft een virtual reality-app gemaakt waarmee je 360 graden video's kunt maken en rondkijken in een omgeving. Facebook wil er zelf nog niets over zeggen.

facebookFacebook is bezig met de ontwikkeling van een virtual reality-app voor smartphones. Hiermee kun je video’s in 360 graden bekijken, door de iPhone rond te bewegen. De app werkt ook op Android-toestellen.

Zelf weigert Facebook erop te reageren, maar volgens de Wall Street Journal melden anonieme bronnen dat de app daadwerkelijk in ontwikkeling is.

Geheim project
Facebook is net als Apple hevig geïnteresseerd in toepassingen van virtual reality. Vorig jaar kochten ze voor bijna 2 miljard euro het bedrijf achter de Oculus Rift virtual reality-bril. Blijkbaar gokt Facebook niet alleen op het succes van deze gespecialiseerde bril, maar willen ze ook op de smartphones van miljoenen Facebook-gebruikers aanwezig zijn.

Vroeg stadium
Bij 360 graden-video’s kun je rondkijken in een bepaalde omgeving, door je hoofd (of eigenlijk de smartphone) rond te bewegen. Deze video’s worden meestal gemaakt met meerdere camera’s. De Facebook virtual reality-app bevindt zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling, zeggen bronnen die nu nog niet met naam genoemd willen worden vanwege de vertrouwelijkheid van het project.

Volgens Facebook CEO Mark Zuckerberg is virtual reality het ‘volgende computerplatform’, na mobiele apparaten. Afgelopen maart zei Zuckerberg nog, dat Facebook de 360 graden-video’s in de nieuwsfeed wilde tonen, zodat je binnen een video kunt rondkijken onder verschillende hoeken. Dat levert een minder overweldigende ervaring op, dan wanneer je afgesloten voor de buitenwereld rondkijkt met een Oculus-bril. Daarvan zullen er volgens schattingen van Deutsche Bank zo’n 1,5 miljoen stuks worden verkocht in 2016, terwijl er volgend jaar 2 miljard mobiele telefoons over de toonbank gaan.

Google: zelf maken met 16 GoPro’s
Google is ook actief met virtual reality en heeft onder andere de Google Cardboard: een goedkope virtual reality-kijker van karton die je eventueel zelf kunt knutselen. Ook heeft Google een oplossing om zelf 360 graden-video’s te maken, maar daarvoor heb je wel een opstelling met 16 GoPro-camera’s nodig. Via YouTube kun je die video’s bekijken (zoek naar #360Video).

Apple heeft onlangs patent gekregen op een Google Cardboard-achtige bril, dus wellicht horen we daarover binnenkort ook meer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2015, 9:29
Categorieën Apps, Geruchten
Onderwerpen facebook, virtual reality

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.