jobs-woz

Wozniak: ‘Steve Jobs is nooit ontslagen bij Apple, hij ging zelf’

Wozniak speelt open kaart nu er bijna een nieuwe bioscoopfilm over Steve Jobs te zien is. Via Facebook vertelt hij over het moment dat Steve Jobs ontslagen zou zijn bij Apple, maar dat dit niet zo gegaan is als veel mensen zeggen of denken.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

jobs-woz

Nu het leven van Steve Jobs weer in de schijnwerpers staat dankzij de nieuwe bioscoopfilm, lijkt Steve Wozniak graag van het moment gebruik te maken om het een en ander recht te zetten.

In een reactie op Facebook vertelt Wozniak dat Steve Jobs nooit gedwongen buiten de deur is gezet door Apple, maar dat dit zijn eigen beslissing is geweest. Het populaire verhaal is dat Jobs na een strijd met CEO John Scully om de macht over Apple te krijgen, verloor en door Scully uit het bedrijf werd gezet. Wozniak zegt nu iets heel anders: “Steve werd nooit gedwongen. Na het falen van de Macintosh is het aannemelijk dat Jobs zo teleurgesteld was en zich zo schaamde dat hij zijn visie niet waar kon maken, dat hij zelf vertrok.”

John Scully aan het woord

Dit verhaal lijkt overeen te komen met de versie die John Scully graag vertelt. Hij zegt dat het bestuur het erover eens was dat Steve de Mac-divisie moest verlaten, omdat hij voor teveel onrust zou zorgen. Scully:

Steve is nooit ontslagen. Hij nam een sabbatical en was nog steeds lid van het bestuur. Maar dat Steve van het Mac-project afgezet werd, heeft hij me nooit vergeven.

Hoe het allemaal echt gegaan is, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Steve zei bijvoorbeeld zelf in 2005 dat hij wel degelijk ontslagen werd. “Toen ik 30 was, lag ik eruit.” Dat er genoeg in het leven van Steve Jobs gebeurd is om er een film op te baseren, is in ieder geval duidelijk. De meest recente bioscoopfilm wordt door medewerkers van Apple (en Wozniak) als erg waarheidsgetrouw beschreven. Over een documentaire die onlangs verscheen zijn ze een stuk minder te spreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2015, 9:26
Categorie Achtergrond
Onderwerpen steve jobs, steve wozniak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.