Of Apple zelf al bezig is met een VR-bril is de vraag, maar daar hoef jij niet op te wachten. Er zijn inmiddels genoeg manieren om een iPhone om te toveren tot een virtual reality headset. Er zijn bovendien steeds meer apps voor verkrijgbaar. In dit artikel leggen we uit hoe je van een iPhone een VR-bril maakt en wat je er vervolgens mee kunt doen.

Update 26 februari 2016: We hebben het artikel aangevuld en aangepast met nieuwe VR-brillen en nieuwe iOS-apps die je kunt gebruiken met deze virtual reality headsets.

Virtual reality op de iPhone

Omdat je iPhone bewegingssensoren en een scherm met hoge resolutie bevat, is hij van zichzelf al een beetje een vr-bril. Je hebt daarom eigenlijk nog maar twee dingen nodig: een manier om de iPhone aan je hoofd te bevestigen met daarop speciale lenzen en apps die virtual reality ondersteunen.

Koop een virtual reality-bril

Er zijn op het moment verschillende partijen die een virtual realitybril verkopen die met je iPhone werkt. Hier schuif je de iPhone in, waarna je om je heen kunt kijken in een virtuele omgeving. Hieronder een greep uit de populairste opties:

Zeiss VR One man

Optie 1: VR One

In iedere vr-bril zitten speciale lenzen zodat je het scherm van dichtbij kunt bekijken. Het is dus ergens logisch dat lensfabrikant Carl Zeiss een eigen bril op de markt heeft gebracht. De VR One heeft een speciale lade waar je de iPhone in plaatst, waarna je hem dichtschuift om van VR gebruik te maken.De VR One kan worden besteld voor 129 euro via Amazon. Het gaat hierbij wel om de Duitse versie van Amazon, die echter ook gewoon naar Nederland verzendt.

Optie 2: Durovis Dive

Durovis DiveDe Durovis Dive heeft een wat algemener bevestigingssysteem, waardoor er meerdere smartphones in passen. Nadeel is wel dat de Dive je niet volledig ontsluit van de buitenwereld. Toen wij de bril gebruikten met een iPhone 5s, zagen we in onze ooghoeken nog steeds de buitenwereld. Je kunt de Dive bestellen voor ongeveer 60 euro vanaf de website van Durovis. Bij Durovis zijn ook goedkopere varianten beschikbaar, die van karton zijn gemaakt.

Figment-VR-Case

Optie 3: Figment VR

Omdat je nooit weet wanneer de behoefte toe kan slaan om een VR-video te bekijken, is het geen gek idee om altijd een VR-headset bij de hand te hebben. Met de Figment VR is dat heel gemakkelijk, omdat deze compleet verstopt zit in een case voor je iPhone. De Figment VR is te gebruiken met een iPhone 6(s) en iPhone 6(s) Plus, en is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Na een succesvolle Kickstartercampagne is de Figment VR nu gewoon te pre-orderen via de website. De case is verkrijgbaar voor 69 dollar, exclusief 15 dollar verzendkosten. In totaal kom je hiermee dus uit op 84 dollar, wat omgerekend neerkomt op 76 euro.

Optie 4: Homido

Homido VR-headset voor je iPhone.
De Homido is een interessante VR Headset waar je een iPhone in kunt stoppen, omdat deze geleverd wordt met de bijbehorende Homido Center-app (link). Deze iOS-app staat vol met apps die de headset ondersteunen, zodat je er direct mee aan de slag kunt. In de Homido klik je je iPhone vast, terwijl de bril zelf je ogen volledig omsluit. Hierdoor word je dus niet meer afgeleid door de buitenwereld, wat de VR-ervaring ongetwijfeld ten goede komt. Je kunt een exemplaar bestellen (zonder accessoires) voor €69,99 exclusief verzendkosten via de website van Homido.

Bedankt voor de tip Carsten!

Optie 5: Bouw je eigen bril (Google Cardboard)

Google CardboardBovenstaande brillen bieden je in één keer de middelen om je iPhone te gebruiken als vr-bril, maar met een beetje creativiteit kun je een hoop geld besparen. Google heeft bijvoorbeeld een bouwplaat uitgebracht waarmee je zelf een bril in elkaar kunt zetten. Hier kun je de iPhone vervolgens makkelijk inschuiven. Met alleen een stuk karton ben je er overigens nog niet: je moet ook nog ergens de speciale lenzen vinden die je in de bril hangt, zodat je het iPhone-scherm van dichtbij kunt bekijken.

Virtual Reality apps voor de iPhone

Door je iPhone in een virtual realitybril te stoppen ben je er nog niet. Je hebt uiteraard ook een iPhone-app met vr-ondersteuning nodig. Door de juiste apps te downloaden kun je bijvoorbeeld een ritje maken in een achtbaan. De meeste apps zijn nog vrij experimenteel, maar geven je wel een goed idee van de mogelijkheden. Hieronder doen we een greep uit deze vr-apps:

BB-8-VR-Star-Wars

  • Within VR (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Vrse is een app die regelmatig wordt bijgevuld met nieuwe video’s die je in 360 graden kunt bekijken. Kijk bijvoorbeeld om je heen in een videoclip van Muse of U2.
  • Star Wars (gratis, iPhone, iOS 11.0+) - De officiële app van Star Wars heeft wat leuke VR-video’s aan boord, die je onderdompelen in A Galaxy Far Far Away.
  • YouTube (gratis, iPhone/iPad/ TV + IAP, iOS 11.0+) - Met YouTube is het tegenwoordig ook mogelijk om video’s in 360 graden te bekijken door je toestel te bewegen. Zoek simpelweg in de iOS-app naar #360video en kijk vervolgens in het rond om de filmpjes te zien bewegen.
  • Dive City Rollercoaster (gratis, iPhone, iOS 4.3+) - Van de makers van de hierboven besproken Durovis Dive. Laat je een ritje maken in een achtbaan, waarbij je ook echt om je heen kunt kijken. Geeft je een goed idee van hoe het voelt om in een virtuele omgeving te bewegen.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Simpele testapplicatie waarmee je een aantal driedimensionale dozen in een ruimte bekijkt. Een handige test als je wil zien hoe 3D-objecten er vanuit een vr-bril uitzien.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Loop rond in een laboratorium terwijl je gekrompen bent. De bediening van deze demo is doodsimpel: je loopt altijd naar voren en maakt bochten door naar links of rechts te kijken.
  • The Height (gratis, iPhone, iOS 4.0+) - Avonturenspel waarin je moet lopen en klimmen in een 3D-omgeving terwijl je voorwerpen opraapt. Werkt net als het hierboven besproken FOV2GO: door je hoofd te kantelen maak je bochten.
  • Sisters: A VR Ghost Story (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Omdat je met een headset op ineens deel uitmaakt van een wereld, is alles ook een stuk enger. In horrorgame Sisters ontdek je een oud huis waar de nodige schrikmomenten op je wachten.

Let wel op: sommige van de apps hierboven zijn specifiek voor een bepaald soort vr-bril ontwikkeld. De gebruikte techniek van al deze brillen is wel hetzelfde, dus het is zeer aannemelijk dat alle apps hierop zullen werken.

Oculus Rift-spellen op je iPhone

Met een beetje geduld kun je een iPhone virtual realitybril ook gebruiken om pc-spellen te spelen. Je installeert dan een speciale headtracker op de bril die met de pc verbindt, waarna je met een app zoals Splashtop het pc-scherm naar je iPhone streamt. Road to VR heeft een uitgebreide gids waarin dit wordt uitgelegd. Een waarschuwing is alleen wel op zijn plaats: bij 3D is de reactiesnelheid van het scherm vaak essentieel. Reageert het scherm langzaam op je hoofdbewegingen, dan word je snel misselijk en voelt het gebruik van de bril ook onnatuurlijk. Dat is een probleem waar de beschreven methode last van heeft, omdat je scherm van een computerscherm wordt gestreamd.

Featured image: &copy Odua Images/Shutterstock. Oorspronkelijke artikel door Bastiaan Vroegop, vernieuwde versie door Lars Paymans.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2016, 15:08
Categorie Accessoires
Onderwerp virtual reality

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.